Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Mantarlı Yumurta

Mantarlı Yumurta

Mantarlı yumurta; birçok yönüyle hem tavada sade yumurtaya hem de menemen tarifine benzer. Bu yüzden en büyük avantajı; isminin çok özel gözükmesine rağmen epey basit bir tarif olmasıdır. Özellikle öğrenci evlerinin ve bekar evlerinin vazgeçilmez tatlarından olan tavada yumurta ve menemen; mantarlı yumurta tarifiyle bambaşka bir tada ve lezzete dönüştürülebilir. Tek fark olarak; isminden anlaşılacağı üzere, mantarlı yumurta yapmak için mantar kullanılması gereklidir. Fakat bu tek fark dışında; tarifin hazırlanışında hiçbir özel durum ve hiçbir zorluk yoktur. Bu yüzden; temel düzeyde mutfak bilgisi olanlar dahi rahatça mantarlı yumurta hazırlayabileceklerdir. Yazının devamında da ilk defa deneyeceklere bir rehberlik olması adına; gerekli malzemeler listesi ve mantarlı yumurta için gerekli malzemeler yazılmıştır. Kolay gelsin.

Mantarlı yumurta için gerekli malzemeler

  • 3-4 adet yumurta
  • 1 adet yeşil biber
  • Bir tutam tuz
  • 1 adet soğan
  • Bir tutam karabiber
  • 2 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • 150-200 gram kültür mantarı
NOT: Yukarıdaki malzemeler, 3-5 kişilik standart servis için uygun sayıdadır. Farklı sayıda servis yapacak olanların, malzeme miktarlarını bununla orantılı olarak ayarlaması gereklidir.

Mantarlı yumurta tarifi nasıl yapılır?

  • Gerekli malzemeler temin edildikten sonra mantarlı yumurta tarifine başlanabilir. Her yumurta yemeğinde olduğu gibi mantarlı yumurta tarifinde de malzemeler sırasıyla sotelenecek ve yumurta aromasıyla beraber servis sunulacaktır. Fakat bu adımları uygulamaya başlamadan önce bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin mantarlı yumurta tarifine uygun bir hale getirilmesi gereklidir. Öncelikle; yeşil biber güzelce yıkanıp temizlenmeli, sapından koparılmalıdır. Ortadan ikiye kesilen yeşil biber çekirdeklerinden de ayıklandıktan sonra ince ince, küp şeklindeki parçalara doğranmalıdır. Aynı şekilde bir adet soğanın da çöpleri soyulmalı, güzelce yıkanmalıdır. Ardından bu soğan da uygun küçüklükte küp parçalara doğranmalıdır. Soteleme işleminde kullanılacakları için bu malzemelerin yeterince küçük doğranmaları çok önemlidir. Aksi halde hem kızarmaları zorlaşacak hem de mantarlı yumurtanın tadını bozacaklardır. Son olarak; 150-200 gram mantar da güzelce yıkanıp saplarından ayrılır ve tıpkı yeşil biber ve soğanlar gibi dilimlenerek uygun küçüklükte parçalara doğranır. Mantarların doğranmasında da aynı kurala dikkat edilmelidir. Malzemeler üzerinde yapılması gereken kesme, dilimleme işlemleri bu kadardır. Hepsinin kolayca ulaşılabilecek şekilde yakınlarda bulundurulması yeterlidir. Ayrıca; tüm malzemeleri karıştırarak soteleme işlemi yapmak üzere uygun büyüklükte bir tavanın da şimdiden hazır edilmesinde fayda vardır.
  • Hazırlıklar tamamlandıktan sonra mantarlı yumurta tarifinin ilk adımı uygulanır. Bunun için; soteleme işlemi yapmak üzere ayarlanan tavaya tüm zeytinyağı dökülür. Zeytinyağı kısık ateşte hafifçe kızarmaya bırakılır. Burada zeytinyağının tamamen kızması beklenmelidir. Çünkü sonrasında malzemeler ekleneceğinden; aynı zeytinyağı dakikalarca kızarmaya devam edecektir. 2 dakika kadar zeytinyağının tavada ısıtılması sağlandıktan sonra; dilimlenmiş olan mantarlar bu tavaya atılır ve ilk kızartma işlemine devam edilir. Bir dipnot olarak daha belirtmek gerekirse; malzemeler sırayla eklenip soteleneceğinden; aradaki süre boyunca gereken özenin gösterilmesi ve her bir malzemenin yeterince kızarmasının beklenmesi gereklidir. Tüm malzemelerin aynı anda boca edilerek kızartılması kesinlikle tavsiye edilmez. Bu durum; mantarlı yumurtanın tadını mutlaka etkileyecektir. Bu kurala göre; mantarların yeterince kızardığının belirtisi; suyu dışarı salmalar ve bir süre sonra geri çekmeleri olacaktır. Bu belirtiler görülür görülmez mantarlı yumurta tarifinde bir sonraki adıma geçilir.
  • Bu adımda; mantarlı yumurtanın sos niteliğindeki malzemeleri hazır edilecektir. Yeterli bir süre sotelenmiş olan mantarların üzerine; dilimlenmiş olan bir adet soğan da dökülür ve aynı soteleme işlemine devam edilir. Ayrıca tüm bu soteleme işlemleri boyunca bir tahta kaşık, vs. Gereç yardımıyla karıştırma yapılması faydalı olacaktır. Karıştırma eşliğinde yeterince beklendikten sonra; soğanlar kokularını dışarı vermeye ve pembeleşmeye başlayacaktır. Bu belirtiler görüldüğü anda; dilimlenmiş olan yeşil biberler de mantarlı yumurtaya ilave edilir ve soteleme işlemine devam edilir. Aynı işlemlere tabi tutulan yeşil biberler de bir süre sonra dışarı koku verecek ve renkleri değişecektir. Bu belirtiler görüldüğü anda mantarlı yumurta için bir sonraki adıma geçilebilir.
  • Artık mantarlı yumurtanın ilk temel kısmı tamamlanmış; geriye diğer temel tadın eklenmesi kalmıştır. Bunun için tahmin edileceği üzere yumurta kullanılacaktır. Yemeği tadacakların tercihine göre; 3-4 adet yumurta tavaya kırıldıktan sonra; tıpkı sahanda yumurta yapar gibi karıştırma ve soteleme işlemine devam edilir. Burada da yumurta; yeterli bir süre geçtikten sonra; tıpkı tavada sade yumurta kırar gibi davranacaktır. Yani katılaşacak ve tavaya yayılacaktır. Yumurtalar da söylenen belirtiler görülünceye kadar sotelendikten sonra; son olarak sırası fark etmeksizin mantarlı salatanın tuzu, karabiberi ve varsa eklenmek istenen diğer baharatları da eklenir. Kısa bir süre daha karıştırma işlemine devam edilir. Baharatların iyice yedirildiğinden emin olununca mantarlı yumurta ocaktan alınır ve sıcak olarak servis edilir.
  • Mantarlı yumurta tarifi tamamlanmıştır; afiyet olsun.
Son Güncelleme : 19.01.2024 01:54:17
Mantarlı Yumurta ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Mantarlı Yumurta Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Mantarlı Yumurta"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Mantar Kavurma
Mantar Kavurma
Mantar kavurma; yapılışı itibariyle tipik sote yemeklerine benzeyen fakat ana malzeme olarak mantarın kullanılmasıyla diğerlerinden ayrılan; daha özgün ve bir o kadar da lezzetli bir tariftir. Özellikle akşam yemeklerinde hem farklı hem de besleyici ...
Mantar Güveç
Mantar Güveç
Mantar güveç, mutfaklarda kolayca hazırlanan hem sağlıklı hem de en kolay tariflerden biridir. Mantar sevenler için mantar güveç en leziz yemeklerin başında yer alır. Özellikle az miktarda pilav yaparak kaselere yerleştirdiğiniz pilavı tabağa ters çe...
Kıymalı Mantar Sote
Kıymalı Mantar Sote
Kıymalı mantar sote; kıyma, mantar, vs. Birçok bilindik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen; son derece lezzetli ve bir o kadar da lezzetli tipik sote yemeklerinden biridir. Gereken malzeme çeşitliliği biraz fazla olsa da kıymalı mantar soteye v...
Fırında Mantarlı Tavuk
Fırında Mantarlı Tavuk
Fırında Mantarlı Tavuk, mantar ve tavuğun mükemmel uyumu ile damaklarda tat bırakacak şahane bir yemek olan fırında mantarlı tavuk sofralarınızı şölene dönüştürecek lezzeti ile sevdikleriniz ve kendiniz için çarçabuk hazırlanabilen leziz olduğu kadar...
Mantarlı Tavuk
Mantarlı Tavuk
Mantarlı tavuk; sürekli yapılan tavuk yemeklerinde farklı bir tat eklemek, farklı bir lezzet denemek isteyenler için çok uygun bir tariftir. Herkesçe bilinen sade pişmiş tavuğa; domates, biber ve en önemlisi olan mantar aromasının eklenmesiyle elde e...
Güveçte Mantar
Güveçte Mantar
Güveçte Mantar, tam ana yemek olabilecek içeriğe sahip bir tariftir. Mantarların en bilindik ve en masumu olan kültür mantarından yapılır. Güveç bir tür kil yanı toprak kaptır. Özel aşamalardan geçirilerek üretilen güvecin özelliği ısıyı yavaş yavaş ...
Mantarlı Köfte
Mantarlı Köfte
Mantarlı köfte; zengin ve geniş Türk mutfağında, farklı malzemeler ve farklı tatlar kullanılarak elde edilen sayısız köfte tariflerinden sadece biridir. Herkesçe bilinen normal köfte, İzmir köfte, İnegöl köfte, vs. Sayısız alternatif köfte tariflerin...
Mantar Soslu Biftek
Mantar Soslu Biftek
Mantar soslu biftek; herkesçe bilinen ve çokça sevilen biftek tarifine, basit bir şekilde hazırlanan mantar sosunun eklenmesiyle elde edilen son derece lezzetli bir tariftir. Gerekli malzemeler listesi ve adım adım mantar soslu bifteğin hazırlanışı a...
Kolay Mantar Sote
Kolay Mantar Sote
Kolay Mantar Sote, Özellikle çalışmak durumunda kalan anneler ve hanımlar için büyük kolaylıktır. Bu tarifin yanına pirinç pilavı ve cacık olduğunda akşam yemeği aradan çıkartılmış olur. Vejetaryen kişiler için muhteşem bir ara sıcaktır. Bu tarifin i...
Mantar Soslu Tavuk
Mantar Soslu Tavuk
Sofra kurmak: Eğlenceli bir işken, bir o kadar zahmetli ve emek verici bir uğraştır. Özellikle de misafiriniz gelecekse ya da özel bir sofra kurmanız gerekiyorsa, bu zahmet iki katına çıkar. Normalden daha gösterişli yemekler yapılır. Aynı zamanda ya...
Mantar Çorbası
Mantar Çorbası
Mantar çorbası; geleneksel çorbalardan farklı biz lezzet denemek isteyenler için ideal bir tariftir. Yazının devamında da gerekli malzemeler listesi ve adım adım mantar çorbasının hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.Mantar çorbası için gerekli malz...
Fırında Mantar
Fırında Mantar
Fırında mantar hem protein bakımından zengin hem de lezzet bakımından zirvede bir yemek olarak özel akşamlarınızın şık bir detayı olabilir. Hem görünüş itibari ile hem de lezzet açısından yapılış kolaylığı ve kaliteli bir yemek oluşuyla tadanlar günü...

 

Mantar Kavurma
Mantar Güveç
Kıymalı Mantar Sote
Fırında Mantarlı Tavuk
Mantarlı Tavuk
Güveçte Mantar
Mantarlı Köfte
Mantar Soslu Biftek
Kolay Mantar Sote
Mantar Soslu Tavuk
Mantar Çorbası
Fırında Mantar
Fırında Mantarlı Patates
Mantarlı Omlet
Kremalı Mantar Çorbası
Kremalı Mantarlı Tavuk
Kırmızı Mantar
Mantar Nasıl Saklanır
Mantar Nasıl Temizlenir
Mantar Çeşitleri
Kremalı Mantar
Mantarlı Pizza
Mantar Soslu Bonfile
Fırında Kaşarlı Mantar
Mantar Salatası
Beşamel Soslu Mantar
Mantarlı Börek
Beşamel Soslu Mantarlı Tavuk
Mantar Kompostu
Kremalı Mantarlı Makarna
Popüler İçerik
Fırında Mantarlı Patates
Fırında Mantarlı Patates
Fırında Mantarlı Patates, özellikle çalışan bayanların akşam iş dönüşü kurtarıcısı olan fırında mantarlı patates yemeği çarçabuk hazırlanışı ve enfes ...
Mantarlı Omlet
Mantarlı Omlet
Mantarlı omlet; herkesçe bilinen sade omlet tarifine mantar aromasının eklenmesiyle elde edilen; tercihe göre daha lezzetli fakat mutlak bir şekilde d...
Kremalı Mantar Çorbası
Kremalı Mantar Çorbası
Kremalı mantar çorbası; ülkemizin hemen hemen her köşesinde sık sık pişirilen; diğer meşhur çorbalar kadar olmasa da artık klasikleşmiş olarak kabul e...
Kremalı Mantarlı Tavuk
Kremalı Mantarlı Tavuk
Kremalı mantarlı tavuk, en kolay tavuk yemeklerinden biri olup zor zamanlarınız da çarçabuk hazırlayabileceğiniz niteliktedir. Özellikle Ramazan ayınd...
Kırmızı Mantar
Kırmızı Mantar
Kırmızı Mantar, denildiğinde çok sayıda mantar türü akla gelir. Tabi ki her mantar yenilmez. Türkiye de kırmızı mantar denildiğinde yenilebilen iki tü...
Mantar Nasıl Saklanır
Mantar Nasıl Saklanır
Mantar nasıl saklanır, yılın her dönemi doğada bulunan mantarlar, aynı zamanda kültür mantarı olarak ta yetiştirilmektedir. Mantarları üreme döneminde...
Mantar Nasıl Temizlenir
Mantar Nasıl Temizlenir
Mantar Nasıl Temizlenir, Doğanın gizli hazinesi olarak kabul edilen mantar, Doğadan toplanıp yenilebilen mantar türlerinin sayısı ise hiç de az değild...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Mantar Kavurma
Mantar Güveç
Kıymalı Mantar Sote
Fırında Mantarlı Tavuk
Mantarlı Tavuk
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024