{ "title": "Güveçte Mantar", "image": "https://www.mantarsote.gen.tr/images/guvecte-mantar.gif", "date": "20.01.2024 10:10:43", "author": "Elif YILDIZ", "article": [ { "article": "Güveçte Mantar, tam ana yemek olabilecek içeriğe sahip bir tariftir. Mantarların en bilindik ve en masumu olan kültür mantarından yapılır. Güveç bir tür kil yanı toprak kaptır. Özel aşamalardan geçirilerek üretilen güvecin özelliği ısıyı yavaş yavaş yaymasıdır. Bu sayede güveçte pişen yemekler daha lezzetli olurlar. Tek porsiyonluk seçenekleri olduğu gibi büyük tencere tipinde kapları da bulunmaktadır. Biz tarifimizde küçük yani tek kişilik güveç kullanacağız. Verecek olduğumuz bu tarifi akşam yemeği için yapabilirsiniz. Bu tarifin yanına çoban salata, mercimek çorbası ve pirinç pilavı yapılırsa akşam yemeği menüsü hazırlanmış olur.

Tarifi akşamdan uygulayıp pişirmeden güveçlerle buzdolabına koyabilir, yemekten bir saat önce fırına sürebilirsiniz. Böylece çalışan hanımlar ya da gündüz gezme planı olan ev hanımları için muhteşem bir kolaylık olacaktır. Eğer bu sistemi kullanacak olursanız uyarı olarak şunu belirtmemiz gerekiyor. Buzdolabında çiğ olarak bu yemeğin bekleme süresi 6 saattir. Bu süre aşılacak olursa yemek içerisinde bulunan malzemeler bayatlar. Buzdolabından çıkarılan güveçleri ısıtılmış fırına koymakta sakıncalıdır. Bunun yerine soğuk fırına koymak mantıklı olacaktır. Pişmiş şekilde muhafaza şartları kolaydır. Buzdolabında bozulmadan 1 gün ya da 2 gün boyunca durur. Dolap dışında saklanması pek doğru olmaz.

Güveçte Mantar malzemeleri
Güveçte Mantar Nasıl Yapılır?

Tarifin hazırlık aşamasına mantarları önce silip sonrasında yıkayarak başlayalım. Yıkanmış olan mantarları kuruladıktan sonra iri dilimler halinde doğrayalım. Bir kap içerisine almış olduğumuz mantarları kararmamaları için limon sıkmak suretiyle karıştıralım. Derin bir tencerenin içerisine tereyağını koyalım ve eritelim. Yuvarlak dilimler halinde doğramış olduğumuz yeşil biberleri tencereye koyalım. Biberleri hafif soldurduktan sonra domatesleri soyup büyük dilimler halinde doğradıktan sonra biberlerin üzerine ekleyelim. Sarımsakları soyalım ve incece doğradıktan sonra tencereye koyalım. Tencerenin içerisine salça, tuz, karabiber, pul biber ve krema eklemesini yapıp, tencerenin kapağını kapatalım. Tencere içerisinde bulunan malzemeler susuz kaldılarsa az su ilavesi yapılabilir. Veya suyu az gibi duran malzemelerin üzerine yine az bir salça ve su ile karışım yapılır ve ilave edilebilir.

Kavrulan malzemenin içerisine limon suyunda beklemekte olan mantarları su ile yıkayıp, tencereye ilave edelim. Limonlu suda bekletilmiş olan mantarların itina ile yıkanmaları gerekir. Aksi taktirde ekşi bir yemekle karşılaşılabilir. Mantarları şöyle bir karıştırdıktan sonra maydanozları yıkayıp kıyıp tencereye koyalım. Bu işlem bittikten sonra ocağı kapatalım. Tere yağı ile iyice yağlamış olduğumuz güveçlerin içerisine mantar karışımını pay edelim. Kaşar rendesini yine aynı dikkatle pay ettikten sonra güveçleri 200 derecede ısıtılmış fırına koyalım. 35 dakika pişirelim ve bu sürenin ardından güveçleri dikkatlice fırından çıkartalım. Pişmiş olan güveçte mantar servise hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }