Kaşarlı mantar hem pratik hem de özgün ve zor bulunacak bir tarif elde etmek isteyenler için tam isabet olacak nitelikte bir tariftir. Kaşarlı mantarın özgün olmasının başlıca nedeni, kaşar peyniri ile veya mantar ile yapılan onlarca yemek bilinmesine rağmen; Türk mutfağında kaşar ve mantarın bir arada bulunduğu pek fazla tarif olmamasıdır. Pratik olmasının başlıca sebebi olarak ise; tarifin adeta bir dolma hazırlar gibi; harç hazırlayıp mantarların içini doldurmaktan ibaret olmasıdır. Bu yüzden; temel düzeyde mutfak bilgisi olanlar dahi kaşarlı mantar tarifini hazırlamakta kesinlikle herhangi bir zorluk çekmeyecektir. Aşağıda da ilk defa deneyecekler için kaşarlı mantar tarifinin adım adım uygulanışı ve gerekli malzemeler yazılmıştır. Kolay gelsin.
Kaşarlı mantar için gerekli malzemeler
8-10 adet mantar
1 tutam dereotu
1 çay bardağı kaşar peyniri (Rendelenmiş)
Yeterli miktarda tuz
1 adet kırmızı biber
NOT: Yukarıda verilen malzeme miktarları 3-5 kişilik standart servise göre ayarlanmıştır. Farklı sayıda servis yapacak olanların malzeme miktarlarını bununla orantılı olarak ayarlamaları gereklidir.
Kaşarlı mantar tarifi nasıl yapılır?
Kaşarlı mantar tarifinin hazırlanması son derece basit ve pratik birkaç adımdan ibarettir. Ama tarife başlamadan önce birtakım hazırlıkların yapılması ve malzemelerin kaşarlı mantar tarifine uygun bir hale sokulması gereklidir. Öncelikle; mantarlar iyice ve özenle yıkanıp temizlenmeli ve saplarından ayrılmalıdır. Mantarlar; tahmin edileceği üzere kaşarlı mantar tarifinin temel malzemesi niteliğinde olduğu için temizlik konusunda mutlaka yeterince özenli davranılmalıdır. Aksi takdirde; elde edilen kaşarlı mantar istenen tatta olmayacaktır. Aynı şekilde 1 adet kırmızı biber de yıkanmalı ve ince ince kesilerek pişirme işlemine uygun küp parçalar haline getirilmelidir. Malzemeler haricinde karışım işlemi için uygun bir kap, bir fırın tepsisi ile fırının da şimdiden hazır edilmesi faydalı olacaktır.
Yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra kaşarlı mantar tarifine başlanabilir. İlk olarak temizlenmiş olan mantarlar öncesinde ayarlanan fırın tepsisine dizilir ve üzerlerine hafifçe tuz serpilir. Bu kısımda kaşarlı mantar için gereken temel kısım tamamlanmıştır. Kaşarlı mantar için gereken diğer bölümler için, tarifin sonraki aşamalarına geçilebilir.
Kaşarlı mantar tarifinin bu aşamasında; pişirmeye eklenecek diğer malzemeler hazır hale getirilecektir. Bu doğrultuda; karıştırma işlemi için temin edilen kabın içerisine doğranmış olan kırmızı biberler dökülür. Hemen ardından 1 çay bardağı kaşar peyniri ve 1 tutam dereotu da eklenir ve bir kaşık, vs. Gereç yardımıyla göz kararınca karıştırılır. Zaten tüm malzemeler katı olduğundan karışımın kabaca homojen olması yeterlidir.
Kapta hazırlanan bu karışım; tepside bulunan mantarların içine konacaktır. Hazırlık aşamasında sapları koparılan mantarların içinde bir boşluk oluştuğu fark edilmiştir. İşte oluşan bu boşluk; kaşarlı mantar tarifinin diğer aromalarını eklemek için kullanılacaktır. Dereotu-biber-kaşar karışımı mantarların bu oyuklarına güzelce yerleştirilir. Böylece kaşarlı mantar tarifi için gerekli kaba kısım elde edilmiş olur. Sırada sadece bunun pişirilmesi vardır.
Kaşarlı mantarın pişirilmesi için de hiçbir ek işlem yapılmadan; içinde karışım bulunan tepsideki mantarlar fırına verilir. Fırında kaşarlı mantar malzemeleri iyice pişip özleşinceye kadar yeterli süre beklenir. Bu aşama epey önemlidir, çünkü fırında yeterince bekletilmemesi halinde kaşarlı mantar malzemeleri tam olarak pişmeyebilir, birbiriyle karışmayabilir, vs. Tarifin tadını bozacak birçok duruma girebilir. Daha sonra fırından alınan kaşarlı mantarlar biraz ılıdıktan sonra servis edilebilir.