{ "title": "Kırmızı Mantar", "image": "https://www.mantarsote.gen.tr/images/kirmizi-mantar.gif", "date": "19.01.2024 07:58:22", "author": "Elif YILDIZ", "article": [ { "article": "Kırmızı Mantar, denildiğinde çok sayıda mantar türü akla gelir. Tabi ki her mantar yenilmez. Türkiye'de kırmızı mantar denildiğinde yenilebilen iki tür mantar çıkıyor. Bu mantarlardan bir tanesi kanlıca mantarıdır. Bir diğer kırmızı mantar olan ise reishi mantarıdır. Bu iki mantar hakkında bilgiler paylaşalım. Kanlıca mantarı son bahar aylarında çamlıklarda yetişen doğal bir mantardır. Her mantarda olduğu gibi kanlıca mantarında da tehlikeli benzerler bulunmaktadır. Kanlıca mantarının tıpkısının aynı olan kopyası ölümcüldür. İşte bu yüzden bu mantar tüketilecekse pazardan alınmalı ya da yıllardır bu işle meşgul olan ve mantarları iyi tanıyan kişilerce toplanmalıdır. Kanlıca mantarının vücuda faydaları çoktur. Bir diğer mantar olan reishi mantarı hakkında çelişkili tartışmalar görmek mümkündür. Diğer mantar türlerinde olduğu gibi reishi mantarında da bilirkişiler aracılığı ile alınması en doğru olandır. Bilindik yerlerden alınan bu mantarın diğer kanlıca mantarına göre faydaları çok çok fazladır. Bazı araştırmalara göre kansere iyi geldiği bile söylenmektedir. Her ne olur ise olsun değişmeyen tek gerçek ise mantar kullanımında haddinden fazla dikkat edilmesidir. Her senenin ilkbahar ve sonbahar aylarında haberleri izlediğimizde ortaya çıkan mantar zehirlenmeleri dikkat konusunda haklılığımızı destekliyor. Biz bu tarifimizde en bilindik olan ve Kastamonu yöresinde ayrıca Samsun bölgesinde sıkça görülen kanlıca mantarının tarifi ile başlayacağız. Kanlıca mantarının artından reishi mantarı ile devam edeceğiz.

Kırmızı Mantar İçin malzemeleri
Kırmızı Mantar Nasıl Yapılır?

Kanlıca mantarlarını peçete ile iyice silelim ve akan su altında incitmeden yıkayalım. Mantarları iyice yıkadıktan sonra mutfak havlusunun üzerine koyalım ve fazla sularını alalım. Mantarları orta büyüklükte dilimleyelim. Kuru soğanı küpler halinde doğrayalım. Doğrama işlemine biberle devam edelim. Tencereye tereyağını koyalım ve eriyince kuru soğanı içerisine dökelim. Soğanlar renk değiştirdiğinde tencereye halka doğradığımız yeşilbiberi koyalım. Kavurmayı sürdürelim ve her iki malzemede iyice öldükten sonra mantarları tencereye koyalım. Mantarlar suyunu saldığında tuz ilavesini yapalım. Mantarları 15 dakika kadar pişirelim. Mantarın lezzetinin arması için mutlaka kısık ateş tercihinde bulunmalıyız. Sürenin sonunda mantarlar suyunu çekip yağa binmişse pişmiş demektir. Pişmiş kırmızı mantar servise hazırdır.

Afiyet olsun.

Kırmızı Reishi Mantar Çayı

Reishi mantarının çayının faydaları saymakla bitmez. Biz sizlere saklama koşulları ile çayın tarifini vereceğiz. Kurutulmuş olan resihi mantarını buzdolabında saklamamanızı önemle tavsiye ediyoruz. Alındığı gibi tüketilmesi en doğru sistemdir. Yine alım esnasında bilindik aktarlar veya pazarlar tercih edilmelidir. Çayın demleneceği kap metan olmamalıdır. Cam bir demliğin içerisine 3 su bardağı su konulmalı ve kaynadıktan sonra içerisine 12 gram kuru mantar konulmalıdır. 30 Dakika boyunca kısık ateşte kaynayan çayın üçte biri buhar olup uçtuktan sonra çay hazır demektir. Demlenmiş olan çay süzülür ve sabah akşam içilebilir. Demledikten sonra buzdolabında saklanabilir. Ama kesinlikle kuru mantar hali buzdolabında saklanmamalıdır. Kırmızı resihi mantar çayı tüketime hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }