Kıymalı mantar sote; kıyma, mantar, vs. Birçok bilindik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen; son derece lezzetli ve bir o kadar da lezzetli tipik sote yemeklerinden biridir. Gereken malzeme çeşitliliği biraz fazla olsa da kıymalı mantar soteye verilen tüm emeğin karşılığı kesinlikle alınmakta ve ikram edildiği sofrada hemen bir farklılık yaratmaktadır. Özellikle önemli misafirlere ve akşam yemeklerinde ev halkına farklı bir lezzet sunmak için çok iyi bir seçim olacaktır. Malzeme çeşitliliğine rağmen kıymalı mantar sotenin hazırlanışı son derece basittir. Yazının devamında da gerekli malzemeler listesi ve adım adım kıymalı mantar sote tarifinin hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.
Kıymalı mantar sote için gerekli malzemeler (3-5 kişilik)
1 adet soğan
200-250 gram kıyma
Bir tutam tuz
Bir tutam karabiber
2 adet yeşil sivri biber
1 tatlı kaşığı salça
Bir tutam kimyon
2 adet domates
2 diş sarımsak
1 kilo mantar
Yarım demet maydanoz
Kıymalı mantar sote tarifi nasıl yapılır?
Gereken malzemeler temin edildikten sonra kıymalı mantar sote tarifine başlanabilir. Her sote yemeğinde olduğu gibi kıymalı mantar sotede de malzemeler sırayla kavrulup karıştırılacak ve sonunda istenen tat elde edilecektir.
Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin kıymalı mantar sote için uygun hale sokulması gereklidir. Kıymanın tarife başlamadan bir süre öncesinden açılması için dışarıda bekletilmesi gereklidir. Diğer hazırlıklar ise kıymalı mantar sote tarifine başlamadan hemen önce yapılabilir. 1 kilo mantar saplarından ve gereksiz kısımlarından ayrıldıktan sonra güzelce yıkanır. Yıkanan bu mantarlar yeterince küçük parçalara dilimlenir. 1 adet soğanın çöpleri ayıklanmalı; ardından soğan yıkanmalı ve küp-küp parçalara doğranmalıdır. Ardından 2 adet yeşil sivri biber de saplarından ayıklanarak uzunlamasına ikiye bölünmeli; ardından çekirdeklerinden ayıklanmalı ve ince ince dilimlenmelidir. 2 adet domates de tıpkı soğanlarda olduğu gibi çöplerinden ayıklanarak yıkanmalı, kabukları soyulmalı ve küp-küp doğranmalıdır. Hemen ardından 2 diş sarımsak da dövülerek veya rendelenerek toz haline getirilmelidir. Son olarak yarım demet maydanoz da yıkanmalı ve sadece yaprakları kullanılacak şekilde ince ince dilimlenmelidir.
Hazırlıklar tamamlandıktan sonra kıymalı mantar sote tarifinin ilk adımı uygulanır. Yani; malzemeler sırayla sotelenmeye başlanır. İlk olarak tüm malzemelerin sığabileceği bir tavaya, tencereye, vs. Kaba yeterince sıvı yağ dökülür ve ocakta kızarmaya bırakılır. Sıvı yağ kızarma belirtileri gösterir göstermez önceden açılması için dışarıda bekletilen kıyma tavaya atılır ve kavurma işlemine başlanır. Kıymanın çiğliğini kaybetmesine ve kavrulmasına yakın; küp-küp doğranmış soğanların ve rendelenmiş sarımsakların tavaya atılmasıyla kıymalı mantar sote tarifine devam edilir. Kavrulma belirtisi olarak soğanlar pembeleşinceye ve sarımsaklar koyulaşıncaya kadar karıştırma eşliğinde bu işleme devam edilir. Yeterli bir süre beklendikten sonra öncesinde temizlenip dilimlenmiş olan mantarlar da tencereye atılır. Bir süre de bunların kavrulması beklenir. Mantarlar suyunu çekince de dilimlenmiş olan sivri biberler tencereye atılır ve renkleri koyulaşıncaya kadar da bunun için beklenir. Mantarlar için de yeterli bir süre beklendikten sonra; öncesinde küp-küp doğranmış olan domatesler de tencereye atılır ve kavurma işlemine devam edilir.
Yukarıdaki adımla beraber kıymalı mantar sotenin tüm ana malzemeleri tamamlanmış olur. Geriye sadece baharatlar kalmıştır. Bunun için de ilk olarak tencereye salça eklenir ve bir süre karıştırılarak kavrulması beklenir. Salçadan sonra da birer tutam tuz, karabiber ve kimyon da sırası fark etmeksizin teker teker kıymalı mantar soteye eklenir ve her biri sininceye kadar karıştırılır. Ayrıca; varsa eklenmek istenen diğer baharatlar da gönül rahatlığıyla eklenebilir.
Baharatları da eklendikten sonra kıymalı mantar sote ocaktan alınır. Öncesinde dilimlenen yarım demet maydanoz eşit bir şekilde üzerine serpilir. Ardından da fazla bekletmeden tabaklara konarak servis edilir.
Kıymalı mantar sote tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.