{ "title": "Kolay Mantar Sote", "image": "https://www.mantarsote.gen.tr/images/kolay-mantarli-sote.gif", "date": "20.01.2024 15:19:45", "author": "Elif YILDIZ", "article": [ { "article": "Kolay Mantar Sote, Özellikle çalışmak durumunda kalan anneler ve hanımlar için büyük kolaylıktır. Bu tarifin yanına pirinç pilavı ve cacık olduğunda akşam yemeği aradan çıkartılmış olur. Vejetaryen kişiler için muhteşem bir ara sıcaktır. Bu tarifin içeriğinde bir miktar değişiklik yapılırsa sote tam bir ana yemek olabilir. Örneğin marketlerde satılan paket kremalardan bir tanesi sote pişmeye yakınken içerisine dökülürse sote ana yemek olur. Yine içerisine kırmızı et ya da beyaz et takviyesi yapılırsa yine ana yemek elde edilir. Farklı sebze desteği yapılırsa bu seferde vejetaryen kişiler için ana yemek olmuş olur. Bu tarif olduğu gibi yapılıp yufkaya sarılırsa börek ortaya çıkar. Börek yapmak isteyenler galeta unu ile kızartabilirler veya fırında pişirebilirler. Biz bu tarifte kültür mantarı ile sunum yapacağız. Dileyen başka mantarlar ile de deneyebilirler. Fakat farklı mantar tercih edenler mantarın zehirsiz olduğundan emin olmalılardır.

Kolay Mantar Sote İçin malzemeleri
Kolay Mantar Sote Nasıl Yapılır?

Yıkama kabının içerisine su dolduralım ve mantarları koyalım. Mantarların suyuna limon sıkmayı unutmayalım. Böylece mantarlar kararmazlar. Kesme tahtası üzerinde sırasıyla doğranacak malzemeleri doğrayalım. Malzemeleri ayrı ayrı kaseler içerisine koyalım. Böylece işimiz kolaylaşacaktır. Derin bir tencerenin içerisine sıvı yağı ve tereyağını koyalım ve tencereye ilk olarak etleri ilave edelim. Etleri yağa binene kadar kavuralım ve ardından doğranmış olan kuru soğanları koyalım. Soğanlarda kavrulunca sırası ile önceden doğranmış olan patates, domates, sivri biber, sarımsak ve salçalık biberi ilave edelim. Bütün bu malzemeleri mühürledikten sonra mantarları dilimleyip tencereye dahil edelim. Tencereye 2 su bardağı kaynar suyu ilave edelim. Sote kaynamaya başladığında, bir kâse içerisinde salçaları ve sırası ile baharatları birleştirelim. Kâseye çok az miktarda su ilave edip karışımı çırpalım. Tencereye bu hazırlamış olduğumuz sosu ilave edip pişme sürecini başlayalım. Pişme esnasında ocak kısık olmalıdır. Böylece ağır ağır pişecek olan sotenin lezzeti de yerinde olacaktır. Soteyi kısık ateşte malzemeler yumuşayıncaya dek iyice pişirelim. Tencereyi ocaktan almaya 5 dakika varken maydanozları kıyıp soteye ilave edelim. İstenirse bu aşamada maydanozla birlikte kremada eklenebilir. Son eklemelerin ardından 5 dakika kadar daha kaynatmış olduğumuz sotenin altını kapatalım. Tencerenin kapağını da kapadıktan sonra 12 dakika kadar dinlendirelim. Sote iyice dinlendikten sonra servise hazır olacaktır. Servis esnasında şehriye pilavı veya pirinç pilavı kullanılabilir.

Afiyet olsun.
" } ] }