Kremalı mantar; diğer klasik ve geleneksel yemek tariflerinin yanında pek de alışık olmadığımız; fakat gerek lezzeti gerek özgünlüğü, vs. Birçok yönüyle mutlaka denenmesi gereken bir tariftir. Ayrıca içerdiği mantar, kaşar peyniri, vs. Malzemeler sayesinde hem hafif hem de besleyici bir tat halini almaktadır. Aşağıda gerekli malzemeler listesi ve adım adım kremalı mantar tarifinin hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.
Kremalı mantar için gerekli malzemeler (3-5 kişilik)
100-150 gram rendelenmiş kaşar peyniri
350-400 gram mantar
Bir tutam tuz
Bir tutam karabiber
2 diş sarımsak
2 sap taze soğan
1 çay bardağı krema
3 tatlı kaşığı tereyağı
Kremalı mantar tarifi nasıl yapılır?
Gereken malzemeler temin edildikten sonra kremalı mantar tarifine başlanabilir. Her yemek tarifinde olduğu gibi kremalı mantarda da malzemler uygun bir şekilde karıştırılacak fırına verilecek ve sonunda istenen tarif elde edilecektir.
Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin kremalı mantar tarifine uygun hale sokulması gereklidir. Bunun için; mantarlar saplarından ayıklandıktan sonra güzelce yıkanmalı ve dört eşit parçaya bölünmelidir. Ardından 2 diş sarımsak da rendelenerek veya dövülerek ufalanmalıdır. 2 sap taze soğan da iyice yıkandıktan sonra ince ince dilimlenmelidir. Ayrıca; soteleme için bir tava, kremalı mantarı hazırlamak için de bir borcam, tepsi, vs. Gerecin şimdiden hazır edilmesi faydalı olacaktır.
Hazırlıklar tamamlandıktan sonra kremalı mantar tarifinin ilk adımı uygulanır. Kızartma işlemi için ayrılan tavaya 3 tatlı kaşığı tereyağı konur ve ocakta kızartılır. Tereyağı tamamen eridikten sonra dilimlenmiş olan mantarlar bu tavaya atılır ve soteleme işlemine başlanır. Mantarların kızarmasına yakın bir zamanda tuz ekilir.
Mantarlardan sonra taze soğan ve sarımsağın kızartılmasıyla kremalı mantar tarifine devam edilir. Yani; dilimlenmiş taze soğan ve sarımsaklar sırası fark etmeksizin; fakat tek tek tavaya atılır ve her birinin kavrulması için bir süre beklenir.
Bunlar da kavrulduktan sonra kremalı mantarın bir diğer önemli aroması; krema tavaya atılır ve kızartma işlemine katılır. Krema için de yeterli bir süre beklendikten sonra bu karışım ocaktan alınır ve kullanılacak olan borcama veya fırın tepsisine konur. Tabii ki fırın tepsisi bu işlem öncesinde yağlanmış olmalıdır.
Tepside bulunan kremalı mantarın üzerine rendelenmiş kaşar peyniri eşit bir şekilde dağıtılır. Eğer verilen ölçü az gelirse bir miktar daha kaşar peyniri rahatlıkla kullanılabilir. Son olarak karabiber de güzelce serpildikten sonra kremalı mantar fırına verilir ve kaşarlar eriyinceye kadar pişmeye bırakılır.
Fırından çıkarıldıktan sonra kremalı mantarın biraz ılıması beklenir. Ardından tabaklara konur ve servisi yapılır.