{ "title": "Kremalı Mantarlı Tavuk", "image": "https://www.mantarsote.gen.tr/images/kremali-mantarli-tavuk.gif", "date": "21.01.2024 08:33:05", "author": "Öznur TAŞPINAROĞLU", "article": [ { "article": "Kremalı mantarlı tavuk, en kolay tavuk yemeklerinden biri olup zor zamanlarınız da çarçabuk hazırlayabileceğiniz niteliktedir. Özellikle Ramazan ayında iftar menüsü için veya normal zamanlar da gelecek olan kalabalık misafirleriniz için ya da sevdiklerinizin yanınız da olduğu zamanlarda kişilerin sayısına göre hazırlayabilirsiniz. Arzu ederseniz yemeğin içerisine farklı sebzeler de ilave edebilirsiniz. Size önerdiğimiz tarif yaklaşık 5-6 kişiliktir ve yemeğinizi hazırlarken malzeme sayısı azaltabilir ya da çoğaltabilirsiniz. Özellikle tavuk eti sağlık açısından çok faydalıdır ve gelişim çağında olan çocuklara sık, sık yedirmek gerekir.

Kremalı Mantarlı Tavuk Malzemeleri
Kremalı Mantarlı Tavuk

Kremalı mantarlı tavuk yemeğimiz için almış olduğumuz tavuk pirzolalarını suyun altında güzel bir şekilde yıkayalım ve bir kevgirin içerisine alıp bekletelim. Suyu süzülmüş olan tavuk etlerini yanmaz bir tavanın içerisine tek sıra halinde dizelim ve ocağın üzerine yerleştirip kısık ateşte mühürleyelim. Tavuk etleri kısık ateşinde üzerinde ilk olarak kendine has suyunu verecektir ve ardından suyunu çekecektir. Suyunu çeken tavuk etlerini kendi yağında hafif şekilde pembeleşene kadar arkalı önlü her taraflarını kızartalım. Kızarmış olan pirzolaları bir fırın tepsisine güzel bir şekilde dizelim.

Tavuk etlerini fırın tepsisine dizdikten sonra patatesleri ve mantarları hazırlamaya geçelim. Öncelikle patatesleri yıkayıp kabuklarını soyalım. Kabuklarından temizlendikten sonra elma dilim olacak şekilde dilimleyip kevgirin içerisine alalım. Patateslerin üzerine su döküp havlu peçete ile kurulayıp kızgın yağda hafif şekilde kızartalım. Mantarın da dış kısımlarında bulunan ince kabuklarını itinalı bir şekilde soyup dilimleyelim. Dilimledikten sonra yıkayalım ve çok ince olmayacak şekilde doğrayalım. Doğranmış olan mantarları tavuk etlerinin piştiği tavada birkaç dakika kadar sote edip ocağın altını kapatalım.

Fırın tepsisinde bulunan tavuk pirzolaların üzerine ilk önce kızarmış olan patatesleri ardından da sote dilmiş mantarları dökelim. Mantarların üzerine de hazır olarak aldığımız sıvı kremayı dökelim. Kreması ile buluşmuş olan kremalı mantarlı tavuk yemeğimizi fırına gönderelim ve fırının ayarını 190-200 dereceye getirelim. Yüksek ısıda yemeğimizi yaklaşık 20-25 dakika kadar pişmeye bırakalım. Fırında pişen yemeğimizi 10 dakikanın ardından kontrol etmek için fırının kapağını açalım ve patatesler ile mantarların durumuna bakalım. Eğer yemek istenilen görüntüyü vermemiş ise fırının ayarını düşürüp yemeğimizi fırına tekrar gönderelim. 180 dereceye getirdiğimiz fırınımız da yemeğimizi 10 dakika kadar pişirelim ve çıkmasına beş dakika kala yemeğin üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirelim. Kaşar peyniri eriyip hafif de kızardıktan sonra yemeğimizi fırında alalım ve sıcak olarak servis tabaklarına alıp sunum yapalım. Arzı ederseniz eğer kremalı mantarlı tavuk yemeğinin yanında tel, tek dökülen pirinç pilavı veya bulgur pilavı hazırlayıp beraber sunum yapabilirsiniz.

Dip Not; Size vermiş olduğumuz kremalı mantarlı tavuk yemeğimiz 5 kişiliktir. Eğer kalabalık bir aileye sahip iseniz malzemeleri arttırabilir ve ek olarak pirzola sayısını yükseltebilirsiniz. Kullanılacak olan malzemeleri misafir sayısına göre değiştirir iseniz daha doyurucu ve güzel olur.

Afiyet olsun.
" } ] }