Mantar dolması; yaprak sarması, biber dolması, vs. Klasikleşmiş dolma tariflerinden sıkılanlar için harika bir seçim olacaktır. Hazırlanışı yönünden diğer dolma çeşitleriyle çok benzer olsa da dolmalık malzeme olarak mantar kullanıldığı için, mantar dolmasının tadı son derece özgün ve bir o kadar da lezzetlidir. Hazırlanması ise en az diğer çeşitler kadar basittir. Yazının devamında da ilk defa deneyecekler için gerekli malzemeler listesi ve adım adım mantar dolması tarifinin hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.
Mantar dolması için gerekli malzemeler (3-5 kişilik)
250-300 gram kıyma
3 diş sarımsak
2 kilo mantar
250-300 gram kaşar peyniri
Bir tutam tuz
Bir tutam karabiber
2 adet soğan
Mantar dolması tarifi nasıl yapılır?
Gereken malzemeler temin edildikten sonra mantar dolması tarifine başlanabilir. Her dolma tarifinde olduğu gibi mantar dolmasında da bir iç harç hazırlandıktan sonra ana malzemeye doldurulacak ve fırına verilerek istenen tarif elde edilecektir.
Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin mantar dolması için uygun hale sokulması gereklidir. Mantar dolması tarifine başlamadan bir süre önce kıymanın buzdolabından çıkarılması ve açılması için beklenmesi gereklidir. Diğer hazırlıklar ise mantar dolması tarifine başlamadan hemen önce yapılabilir. Üç diş sarımsak dövülerek veya rendelenerek toz haline getirilir. Ardından iki adet soğanınçöplerinden ayıklandıktan sonra yıkanması ve küp-küp doğranması gereklidir. Son olarak; iki kilo mantar çöplerinden ve sap kısımlarından ayıklanarak yıkanmalıdır. Yıkanan bu mantarların üstteki kirli yüzeyi temizlenmeli ve alt kısımdan da içine harç doldurulabilecek şekilde oyulmalıdır. Kaşar peyniri de ileri aşamalarda mantar dolmalarının üzerine serpileceği için dilimlenmesi veya rende haline getirilmesi tavsiye edilir. Diğer malzemelerinde el altında tutulması yeterlidir.
Hazırlıklar tamamlandıktan sonra mantar dolması tarifinin ilk adımı uygulanır. Yani; malzemeler karıştırılacak ve mantar dolması harcı hazırlanacaktır. Bunun için; uygun bir kaba önceden açılmış kıyma konur. Ardından öncesinde küp-küp doğranan soğanlar da kabın içine dökülür ve yoğurma işlemine başlanır. Soğan parçaları kıymayla iyice birleşince ve göz kararınca homojen olunca birer tutam tuz ve karabiber de mantar dolması harcına eklenir ve yoğurma işlemine devam edilir. Ayrıca; varsa eklenmek istenen diğer baharatlar da gönül rahatlığıyla mantar dolması harcına eklenebilir.
Mantar dolması harcı hazırlandıktan sonra sıra; bunların oyulmuş mantarlara doldurulmasına gelmiştir. Kabın içindeki harçtan uygun miktarda parçalar koparılır ve iç tarafı boş olan mantarlara doldurulur. Böylece mantar dolmasının pişmeden önceki hemen hemen son hali elde edilmiş olur. Tüm mantarların içi doldurulduktan sonra önceden yağlanmış bir fırın tepsisine dizilir ve mantar dolmaları fırına verilir.
10 dakika geçmeden mantar dolmaları fırından çıkarılır ve henüz sıcakken üzerlerine kaşar peyniri serpilir. Serpilen bu kaşar peyniri mantar dolmasının üzerinde eriyerek son derece güzel bir tat oluşturulacaktır.
Kaşar peyniri de serpildikten sonra mantar dolması tamamen pişmek üzere tekrar fırına verilir ve piştikten sonra tabaklara alınarak servis edilir.
Mantar dolması tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.