Mantar kızartması; ana malzeme olarak sadece mantar gerektiren, uygulaması ve hazırlaması son derece pratik, basit bir tariftir. En büyük avantajı; malzemelerinin ucuz ve kolayca bulunabilecek cinsten olması ve tarifin çok basit olmasıdır. Örneğin; alınacak olan yarım kilo mantar dışındaki tüm malzemeler, evlerde her zaman bulunan rutin malzemelerdir. Yani; mantar kızartması için harcanması gereken öyle ekstra bir masraf yoktur. Hem bu ucuzluğu hem de pratikliği sayesinde; öğrenci evlerinden bekar evlerine kadar yemek yapma imkânının kısıtlı olduğu birçok yerde dahi kolayca hazırlanabilecek bir tariftir. Ayrıca; misafirlere ayrı bir lezzet sunmak isteyen veya akşam yemeklerinde bir farklılık yapmak isteyen ev hanımları için de idealdir. Yazının devamında da bu kolay tarifi ilk defa uygulayacak olanlar için; gerekli malzemeler listesi ve adım adım mantar kızartması tarifinin hazırlanışı yazılmıştır. Tabii ki imkân varsa bu tarifin yanı sıra etraftan canlı yardım alınması da tavsiye edilir. Kolay gelsin:
Mantar kızartması için gerekli malzemeler
2 yemek kaşığı un
Yarım kilo mantar
1 adet yumurta
Sıvı yağ
2 yemek kaşığı buğday nişastası
1 tatlı kaşığı tuz
NOT: Yukarıda verilen malzeme listesi; 4-5 kişilik standart servis içindir. Farklı sayıda servis yapacak olanların, malzeme miktarlarını bununla orantılı olarak ayarlamaları gereklidir.
Mantar kızartması tarifi nasıl yapılır?
Malzemeler temin edildikten sonra mantar kızartması tarifine başlanabilir. Her kızartma tarifinde olduğu gibi mantar kızartmasında da önce bir sos hazırlanacak, daha sonra mantarlar bu sosa bulandırılarak kızartılacaktır. Fakat bu basit adımları uygulamadan önce bazı detayların açıklanması faydalı olacaktır.
Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin mantar kızartması için uygun bir hale sokulması gereklidir. Yarım kilo mantar; güzelce yıkanır ve saplarından ayıklanır. Daha sonra da 2-3-4, vs. Mantarın büyüklüğüne göre istenen sayıda parçalara dilimlenir. Burada önemli olan; mantarların yeterince pişebilmesi ve mantar kızartmasında abes kaçacak büyüklükte olmamasıdır. Mantarlar yeterince dikkatli ve özenli bir şekilde dilimlendikten sonra, başka yapılması gereken bir kesme, dilimleme, vs. İşlem yoktur. Diğer malzemelerin de kolayca ulaşılabilecek şekilde yakınlarda bekletilmesi yeterlidir. Ayrıca; mantar kızartması sosunu hazırlamak için derince bir kap ve kızartma yapmak için bir tavanın da şimdiden hazır edilmesi, ileri aşamalarda kolaylık sağlayacaktır.
Hazırlıklar tamamlandıktan sonra mantar kızartması tarifinin ilk adımı uygulanır. İlk adımda; mantar kızartması sosu hazırlanacaktır. Bunun için; hazırlık aşamasında ayarlanmış olan kaba 1 adet yumurta kırılır. Ardından 2 yemek kaşığı buğday nişastası da eklenir ve bir kaşık, vs. Yardımıyla karıştırılmaya başlanır. Burada malzemelerin tek tek eklenmesi ve her bir aralıkta yeterince karıştırılması, mantar kızartması sosunun yoğunluğu açısından önemlidir. İsteyen tüm malzemeleri aynı anda karıştırarak da mantar kızartması sosunu hazırlayabilir, fakat tavsiye edilmez. Yumurta ve nişastadan sonra; 2 yemek kaşığı un da kaba eklenir ve karıştırma işlemine devam edilir. Un; mantar kızartması sosuna biraz daha katı bir kıvam vereceği için bu aşama önemlidir. Karıştırma işlemi yeterince özenli yapılmalı ve un topaklarının oluşmasına izin verilmemelidir. Ardından 1 tatlı kaşığı tuz da kaba eklenir ve yedirilinceye kadar karıştırılır. Böylece mantar kızartması sosu tamamlanmıştır. Sıradaki adıma geçilebilir.
Mantar kızartması tarifinin bu adımında; mantarlar hazırlanmış olan sosa bulandırılacak ve kızartılacaktır. Öncelikle; kızartma yapmak için ayarlanan tavaya yeterli miktarda sıvı yağ dökülür ve kızartma işlemine başlanır. Kısık ateşte sıvı yağ kızardığı sırada; mantarlar tek tek kabın içindeki mantar kızartması sosuna bulandırılır ve kızartmak üzere geri çıkarılır. Mantarların sosa yeterince bulanmasına dikkat edilmelidir. Böylece kızartma işleminde sonra tatları daha iyi birleşecek; bu da mantar kızartmasının kalitesini arttıracaktır. Sıvı yağ kızartma belirtileri gösterir göstermez, sosa bulanmış olan bu mantarlar, tavada çok kalabalık olmayacak şekilde tek tek kızartılır. Mantarların hepsi birden kesinlikle atılmamalıdır; kızartma işlemini sağlıksız kılacaktır. Tek tek atılırsa da çok uzun sürebilir. Bu yüzden; grup grup atılması ve mantar kızartmasının bu şekilde elde edilmesi en idealidir. Kızartma işleminin de bitmesiyle mantar kızartmasının sadece servis etmesi kalmıştır.
Kızartılmış olan mantar kızartması, bir tepsiye veya kişisel tabaklara konur ve servis edilir. Servisin sıcak olarak yapılması tavsiye edilse de ılık veya soğuk servis de yapılabilir.
Mantar kızartması tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.