{ "title": "Mantar Nasıl Saklanır", "image": "https://www.mantarsote.gen.tr/images/mantar-nasil-saklanir.jpg", "date": "18.01.2024 23:43:39", "author": "Mahdum", "article": [ { "article": "Mantar nasıl saklanır, yılın her dönemi doğada bulunan mantarlar, aynı zamanda kültür mantarı olarak da yetiştirilmektedir. Mantarları üreme döneminde ya da fazla toplandığında uygun koşullarda saklamak, mevsim dışında tüketilmesini sağlar. Besinlerde bozulmayı engellemek için, mayalanma ve çürümeyi sağlayan bakterilerin uzaklaştırılması gerekir. Bu mantarlarda da geçerlidir. Uzun süreli koruma için, mantarların bünyesinde olan suyun alınması, 100 derecede kaynatarak steril yerlerde saklanması, tuzla steril ortam oluşturma gibi uygulamalar uzun süreli saklama şartları sunar.

Mantar saklama koşulları

Derin dondurma: Mantarın bu yöntemle saklanması için, öncelikle mantarın içindeki su buharlaştırma işleminden geçirilir. Hızlı bir şekilde soğutularak, cam ya da Plastik saklama kaplarında derin dondurucuya konur. Bu şekilde mantarın saklanma süresi ortalama olarak 1 yıldır. Bu şekilde saklanma sırasında mantarın yağda kızartılarak, derin dondurucuya konulması tercih edilebilir. Ancak bu koşullarda yağlı olduğundan, dayanma süresi 3-4 ay kadar olur. Mantarın herhangi bir işlemden geçirilmeden dondurulması da tercih edilebilir. Ancak bünyesinde %70-90 oranında su bulunduğundan, suyun dondurulması da gerekir. Bu maliyetli, enerji kaybına neden olan bir yöntemdir. Bu nedenle tavsiye edilmemektedir.

Konserve yapma: Mantarlar bu yöntemde lastik contalı kavanozlara saklanır. Mantarların suyu buharlaştırıldıktan sonra, kapaklı kavanozlara doldurulur. Mantarların üstüne kaynatılan tuzlu su ilave edilir. Mantarın 2/3 oranında suyun kavanozun ağzından 2-3 cm aşağıya kadar doldurulması yeterlidir. Kavanozların ağzı kapatılarak, kavanozlar büyük bir kabın içine yerleştirilir. Bunların üzerini örtecek kadar su konur. Suyun içinde olan kavanozlar yaklaşık olarak 75 dakika kaynatılır. Bu sürede kavanozdaki fazla hava contadan dışarıya çıkar. Daha sonra kavanozlar dışarıya çıkarılarak soğutulur. Soğurken kavanozdaki hava soğuyarak, vakum etkisi yapacaktır. Kavanozun kapağı sıkıca kapatılmalıdır. Bu şekilde içeriye bakteri girişi engellenmiş olur. Bu yöntemle mantarlar bir yıl kadar saklanabilir. Kavanozların kapaklarını açmak için yapılan işlemlerin tersini takip etmek gerekir. Çünkü kapağın açılması çok zor olur.

Tuza yatırma: bu şekilde mantarların saklanması değişik işlemlerle yapılabilir. Bunlardan biri mantarların suyu buharlaştırıldıktan sonra, süzgeçte tutularak fazla suyu alınır. Bir kavanozun içine bir sıra mantar ve üzerini örtecek tuzlama tuzu konur. Bu işlem kavanoz dolana kadar yapılır. Kavanozun en üs kısmına tuz gelmelidir. Yaklaşık olarak 2 kg mantara 175 gr tuz kullanılır. Üzerine bastırsın diye bir ağırlık konur. Bunu serin bir yerde saklanması gerekir. Mantardaki kalan suyu tuz çekecek ve karışımda tuz ile sudan oluşan bir tabaka oluşacaktır. Bu sayede 1 kg mantardan, 0,4 litre kadar tuzlanmış mantar elde edilebilir. Bu yöntemde mantarları serin yerde tutarsanız, bir yıldan fazla saklanabilir. Bu yöntemi mantarı kuru olarak tuza yatırarak da yapabilirsiniz. Mantarı ön işlemden geçirmeden hazırlanır. Tuzlanarak saklanmış olan mantarı bir gün önceden suda bekletmek gerekir. Bu sayede tuzu gider ve taze mantar gibi tüketilebilir. Suda bekleme süresi en az 10-15 saat olmalıdır. Gerekirse suyunu arada değiştirmelisiniz.

Kurutma: Mantarı kurutarak tükettiğinizde tadı ve diğer özellikleri kaybolmaz. Bu sayede daha az yer kaplar. Mantarın kurutulmadan önce parazit ve larvalardan arındırılması gerekir. Yoksa kurutulurken bozulma olabilir. Kurutacağınız mantarı temizleyip, küçük parçalara kesin. Bu şekilde kurutulan mantarları ağzı sızdırmayan bir kapta saklarsanız, tadını korur. Serin yerde birkaç yıl bu şekilde saklanabilir. Bunları pişirirken suyunun yeniden kazandırılması gerekir. Bunun için bir kaba koyduğunuz mantarları suda bekletmeniz gerekir. Mantarı bu şekilde değerlendirdiğinizde, isterseniz öğüterek mantar unu elde edebilirsiniz. Bunu soslarda, çorbalar için tatlandırıcı olarak kullanabilirsiniz. Mantarı kuruturken dikkat etmeniz gereken mantarın neminin alınması için, içinden kuru hava geçirilmesidir. Sıcaklığın 50 dereceyi geçmemesi gerekir. Aksi halde mantarda protein kaybı olacağından, lezzetini kaybedecektir. Direkt olarak güneş ışığında, hava sirkülasyonu olmayan fırınlarda mantar kurutulmamalıdır. Temiz bir bez ya da havlu üzerine mantarları sererek, alttan ve üstten hava akımıyla kurutulmalıdır. Bu nedenle altına tel kafes konulabilir.

Turşu kurma: Turşu yapmak için en uygun mantar türleri kırılgan yapılı sütlü olan lactarius cinsi mantarlardır. Mantarlar bu şekilde oldukça lezzetli tüketilebilir.
" } ] }