Mantar salatası; domates, salatalık, soğan gibi klasik tatlarla elde edilen onlarca çeşit salatanın aksine, son derece özgün ve bir o kadar da lezzetli bir tariftir. Mutfağımızda yemek, kızartma, vs. Şekillerde olmak üzere birçok tarifte kullanılan mantar; burada temel salata malzemesi olarak kullanılmakta ve ayrı bir tada bürünmektedir. Özellikle akşam yemeklerinde farklı bir tat sunmak için, hatta misafirlere ikram etmek için mantar salatası ideal bir tariftir. Normal salata tariflerinden çok az farkı olması sebebiyle, biraz tecrübesi olanların bile rahatça hazırlayabileceği bir tariftir. Yazının devamında da deneyecek olanları yardımda bulunmak adına, gerekli malzemeler listesi ve adım adım mantar salatası tarifinin uygulanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.
Mantar salatası için gerekli malzemeler
1 çay bardağı mısır tanesi
300-400 gram mantar
3 adet kırmızı biber
8-10 adet küçük salatalık turşusu
Bir tutam pul biber
Bir tutam tuz
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet limonun suyu
Yarım demet dereotu
Mantar salatası tarifi nasıl yapılır?
Yukarıdaki gerekli malzemeler temin edildikten sonra mantar salatası tarifine başlanabilir. Her salata tarifinde olduğu gibi mantar salatasında da malzemeler uygun bir sırayla karıştırılacak ve salata elde edilecektir. Fakat bu adımları gerçekleştirmeden önce bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin mantar salatası için uygun bir hale getirilmesi gereklidir. Öncelikle; mantar salatasının en önemli malzemesi olan mantarlar bir güzel yıkanıp temizlenmeli ve saplarından ayıklanmalıdır. Ayıklanan bu mantarlar ince ince dilimlenmeli ve mantar salatasına uygun küçüklükte parçalar haline getirilmelidir. Daha sonra 3 adet kırmızı biber de közlenmiş hale getirildikten sonra ince ince dilimlenmeli ve mantar salatasına yardımcı tat olarak katılabilecek duruma getirilmelidir. Kırmızı biberlerin tercihen küp-küp doğranması daha iyidir. Salatalık turşuları da tıpkı kırmızı biberde olduğu gibi ince ince küp şeklinde parçalara dilimlenmelidir. Son olarak dereotu da çok küçük parçalara dilimlenerek ince ince kıyılmalıdır. Malzemeler üzerinde yapılması gereken kesme, dilimleme, vs. Hazırlıklar bu kadardır. Kolayca ulaşılabilecek şekilde el altında tutulmaları yeterlidir. Ayrıca; haşlama işlemi için uygun bir tencere ile mantar salatasını karıştırmak için uygun derinlikte bir kabın da şimdiden hazır edilmesi faydalı olacaktır.
Ön hazırlıklar tamamlandıktan sonra mantar salatası tarifine başlanabilir. İlk olarak mantarlar haşlanacaktır. Bunun için; haşlama işlemi için ayrılan tencere içine dilimlenmiş olan mantarlar boca edilir. Mantarların hizasını 1-2 parmak geçecek kadar sıcak suda tencereye doldurulur ve ocakta haşlama işlemine başlanır. Bir dakika kadar sonra yeterli miktarda tuz ve limon suyu da eklendikten sonra 15-20 dakika kadar haşlama işlemine devam edilir. Bu süre boyunca tencerenin başında durulması ve bir kaşıkla karışımın sık sık karıştırılması tavsiye edilir. Mantarlar yeterince yumuşadıktan sonra tencere ocaktan alınır, büyük bir süzgeçte suyunu süzmesi sağlanır ve mantar salatası tarifinde bir sonraki aşamaya geçilir.
Bu aşamada malzemeler uygun bir sırayla birleştirilecek ve mantar salatasının son hali elde edilecektir. Öncelikle haşlanmış olan mantarlar; mantar salatası için ayrılan kaba alınır. Daha sonra; dilimlenmiş olan közlenmiş kırmızı biberler de bu kaba dökülür ve bir kaşık, vs. Gereç ile karıştırma işlemine başlanır. Bu karıştırma işleminde malzemelerin hepsi birden eklenerek de işlem yapılabilir, sırayla eklenerek de yapılabilir. Fakat malzemelerin sırayla eklenmesi ve aradaki süre boyunca yeterince karıştırılması tavsiye edilir. Böylece mantar salatası istenen ideal tada daha çok yaklaşacaktır. Bu kurala göre kırmızı biber yeterince karıştırıldıktan sonra; dilimlenmiş olan yarım demet dereotu da mantar salatasına eklenir ve bir süre karıştırılır. Dereotu yeterince karıştırıldıktan sonra dilimlenmiş olan salatalık turşuları da mantar salatasına ilave edilir ve aynı işlemlere tabi tutulur. Tane mısırlar da mantar salatasına eklenip aynı işlemlere tabi tutulduktan sonra son olarak; yeterli miktarda tuz, pul biber, varsa eklenmek istenen diğer baharatlar, zeytinyağı ve yeterli miktarda limon suyu da sırası fark etmeksizin eklenir. Mantar salatası iyice özleşinceye kadar son bir kez karıştırılır. Daha sonra; aynı kapta veya istenen şekilde servis edilir.
Son bir dipnot olarak belirtmek gerekirse; her salata için gereken temel malzemeler dışındaki tüm malzemeler isteğe bağlıdır. İsteyen farklı malzemeler de kullanarak kendine özgü bir mantar salatası elde edilir.
Mantar salatası tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.