Et yemekleri güzel pişirildiğinde tadından yenmeyen Türkiye'nin ve dünyanın baş tacı olan lezzet. Bu muhteşem lezzeti daha da lezzetli hale getirmek için çeşitli soslar, aromalar ve yanında pişirdiğimiz garnitürleri kullanıyoruz. Normalde hiç et yemeğinin ayarını tutturmak her zaman zordur. İyi pişsin diye bekletirseniz sertleşir, yumuşak olsun isterseniz de çiğ kalır. Bu sorunu yemek yapmaya başlayan her bayan muhakkak yaşar. Bugün sizler için yazacağımız bu tarif etin ustasından acemisine herkesin rahatlıkla pişireceği ayarının tam tutturulacağı garanti olan leziz yemeğimiz Mantar soslu bonfile. Ağzınızda bonfilenin yumuşaklığının yanında mantarlı sosun enfes tadını sonuna kadar hissedeceksiniz. Özel sofralarınız için kolaylıkla yapabileceğiniz bu yemeği gören misafirleriniz lezzetinin tadına baktığında oldukça meşakkatli bir yemek olduğunu düşünecekler. Bol malzemesiyle size farklı farklı tatları yaşatacak bu tarifi sizleri fazla bekletmeden yazıyorum.
Mantar Soslu Bonfile Malzemeleri
400 gram jülyen kesilmiş bonfile/ isterseniz dilim şeklinde de kullanabilirsiniz.
Etleri yağlamak için Ayçiçek yağı
150 gram kültür mantarı
1 orta boy kuru soğan
1 diş sarımsak
100 gram hazır krema
150 gram süt
1 tatlı kaşığı un
1 tatlı kaşığı hardal
2 yemek kaşığı soya sosu
Muskat rendesi (Çok az çay kaşığının ucuyla)
1 çay kaşığı kekik
1 avuç maydanoz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber
Mantar Soslu Bonfile Nasıl Yapılır?
Mantar soslu bonfilenin yapılışına öncelikle sosunu hazırlamaktan başlıyoruz. Önce tavaya zeytinyağını koyup kızdırın. İnce şekilde doğranmış kültür mantarlarını ilave edip biraz kavurun. Yemeklik ince ince doğradığınız 1 orta boy kuru soğanı ve ince kıydığınız 1 diş sarımsağı da tavaya ilave edip. Yaklaşık 10 dakika karıştırarak pişirin. Mantar ve soğanlar yumuşayınca kremayı da tencereye ilave edin. Küçük bir kâsede soğuk olan sütle 1 kaşık unu iyice topaklanma kalmayıncaya kadar çırpın ve daha sonra bu süt ve un karışımını da tencereye ekleyin. İçine 1 tatlı kaşığı hardalı ekleyin. Sos kaynamaya başladığı zaman kıvamı koyulaşacak telaşa düşmeyin. Soya sosunu ve muskat rendesini de ekledikten sonra tuz, karabiber ve kekiği ilave edin. Soya tuzlu olduğu için tadına bakmadan tuz eklemeyin nitekim tuzluluk oranı herkese göre farklılık gösterir. Kaynayan ve kıvamı koyulaşan sosu ocaktan alın ve içine tereyağını ve ince kıydığınız maydanozu sosa ekleyin ve karıştırın. Eti pişirmek için döküm tava kullanmanızı öneririm özellikle et yemeklerinde bu tava size oldukça avantaj sağlayacak. Döküm tavayı ocağa koyun bildiğiniz gibi döküm tavalar çok geç ısınır bu yüzden 10. Dk tavanın ısınmasını bekleyin. Tavanın kızmasını beklerken sizde bir yandan etleri sıvı yağla yağlayın. Kızan tavaya yağlanmış etleri koyun ve çevirerek pişirin. Etleri iyice pişirin ve pişen etleri tavadan alın ve sosun içine koyun. Ocağı tekrar yakın ve etle birlikte sosu 5-10 dakika ocağınızın ısısına bağlı olarak pişirin. Bu yemeği sıcak sıcak servis yapın.