{ "title": "Mantar Sote", "image": "https://www.mantarsote.gen.tr/images/mantar-sote(1).jpg", "date": "21.01.2024 02:15:03", "author": "Elif YILDIZ", "article": [ { "article": "Mantar sote, bol vitaminli bir çeşit sebze yemeğidir. Mantar sote denildiğinde akla birçok mantar türü geliyor. Biz bu yazımızda Türkiye'de yetişen mantarlardan örnekler vereceğiz. Mantar sote yapılabilecek mantar çeşitlerine en bilindik olan kültür mantarı çeşitlerinden başlayalım. Bildiğimiz kültür mantarının da çeşitleri bulunmaktadır.

Beyaz şapkalı mantar bir kültür mantarı türüdür ve bu mantarın sotesi harika olur. Yine aynı familyadan olan kahverengi şapkalı kültür mantarı aynı iklimde yetiştirilen sotesi muhteşem olan bir türdür. Son zamanların en popüler mantarı olan kayın mantarının da sotesi oluyor. Kavak ağacının kütüğünde ilginç bir şekilde yetiştirilen bu mantarı çok kolay bulabiliyoruz. Büyük marketlerin sebze reyonlarında ve bazı büyük pazarlarda bulabileceğimiz kayın mantarının sotesi lezzetli oluyor. Çam ormanlarında sonbaharın başı olan ekim aylarında çıkan kanlıca mantarının da sotesi olur. Kendine has bir kokusu ve aroması olan kanlıca mantarı tamamen doğal ve organiktir.

Doğada kendi kendine yetişen bu mantar da yine bazı yörelerin pazarlarında bulunmaktadır. Bu mantarı dondurucuda saklamak kolaydır. Aynı zamanda çok faydalı bir mantardır. Meralarda yetişen ve kanlıca mantarı ile aynı zamanda çıkan çayır mantarı da sote yapmak için ideal bir mantardır. Çayır mantarının genel görünümü kültür mantarı ile aynıdır. Çayır mantarını kültür mantarından ayıran tek özellik ise çayır mantarının daha yapılı olmasıdır. Lezzet bakımından da kültür mantarı ile benzeşirler. Yine ülkemizde yetişen ilkbahar aylarında çıkan kuzugöbeği isimli mantardan da sote oluyor. Bu mantarı diğerlerinden ayrı tutan özellik ise az bulunuyor olması ve pahalı bir mantar olmasıdır. Kuzugöbeği mantarının maddi tutarı çok fazladır. Bu yüzden bu mantarı toplayan kişiler ticari anlamda kullanırlar. Bazı ülkelere ihraç edilen kuzugöbeği ilaç sanayisinde de kullanılmaktadır. Biz bu tarifimizde en fazla bilinen ve emin olunan kültür mantarının sotesini yapacağız.

Mantar Sote İçin malzemeleri
Mantar Sote Nasıl Yapılır?

Sotenin yapılışına kırmızı eti küçük küçük doğrayarak başlayalım. Etin ardından kuru soğanları küp-küp doğrayalım. Soğanların ardından yeşil biberi halka şeklinde dilimleyelim. Mantarları dörde bölelim ve bu işlemi mantarların tamamında gerçekleştirelim. Maydanozları iyice yıkayalım ve ince ince kıyalım. Listede vermiş olduğumuz domateslerin kabuklarını soyduktan sonra mantarlarla aynı büyüklükte olacak şekilde doğrayalım. Sarımsakları ince ince kıyalım. Bu malzemelerin tamamını işi kolaylaştırma adına ayrı kaseler içerisinde hazırlayalım. Bütün malzemeyi içerisine alıp pişirebilecek derinlikte tencerenin içerisine sıvı yağı ilave edelim. Sıvı yağ bir miktar ısınınca tencereye tereyağını da koyalım. Tereyağı eriyince tencereye ilk olarak kuşbaşı doğramış olduğumuz kırmızı eti koyalım. Eti iyice kavuralım. Etin içerisinde bulunan su çıkıp, kaynamak suretiyle bitince tencereye önceden hazırlamış olduğumuz kuru soğanı dahil edelim. Etlerle birlikte kuru soğanları da kavuralım.

Kuru soğanların rengi değişip iyice yumuşadığında tencerenin içerisine sivri biberleri koyalım. Biberlerde kavrulduğunda, yine önceden doğradığımız domatesleri koyalım. Domatesler suyunu bıraktığında tencereye doğranmış mantarları ekleyelim. Şöyle bir karıştırdığımız mantarların üzerine sıcak suyu ilave edelim. Suyu koyduktan sonra tencerenin kapağını kapatalım ve kısık ateşte pişirelim. Diğer yandan, bir kâsenin içerisine domates salçasını ve biber salçasını koyalım. Kâseye çok az da su koyalım. Salça ve su karışımının içerisine tuz, kimyon, karabiber, pul biber, sebze çeşnisi ve kekiği koyalım. Kâse içerisinde bulunan karışımı çatal ile iyice çırpalım. Hazırlamış olduğumuz bu sosu tenceren yavaşça ilave edelim ve nazikçe karıştıralım. Soteyi etler ve mantarlar yumuşayana kadar pişirelim. Sote piştiğinde, son malzemesi olan kıyılmış maydanozları da ekleyelim. Maydanozların sonrasında ocağı kapatalım ve tencerenin kapağını üzerine koyalım. Soteyi 15 dakika kadar dinlendirelim. İsteyenler bu tarifi fırında da yapabilirler. Fırında yapacak olanlara tavsiyemiz şudur ki tencerede pişirilen et soteyi normal pişme süresinin çok altında bir süre pişirip, sonrasın da fırın kabına dökmeleri olacaktır.

Aynı tarife isteyenler beşamel sos ile özel bir uygulama yapabilirler. Beşamel soslu yapacaklara tavsiyemiz tek kişilik güveçlerde yapmalarıdır. Böylece sunum şık olur artan yemek daha kullanışlı saklanır. Beşamel soslu seçeneği kullanacak olanlar sotenin üzerine kaşar peyniri rendesini unutmamalılardır. Böylece sote daha lezzetli olacaktır. Bu tarife hazır kremada dahil edilebilir. Kremalı yapacaklar yine güveçte yapabilirler. Geliştirmeye açık olan mantar sote servise hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }