{ "title": "Mantar Yetiştiriciliği", "image": "https://www.mantarsote.gen.tr/images/mantar-yetistiriciligi.jpg", "date": "19.01.2024 18:49:41", "author": "Yoğunay", "article": [ { "article": "
Mantar yetiştiriciliği, doğal ortamlarının dışında ticari işletmeler aracılığıyla suni olarak oluşturulan ortamlarda yapılmaktadır. Kültür mantarı yetiştiriciliğinde bazı etkenlerin bir arada oluşturulması önemlidir. Sıcaklığın, nemin ve havalandırmanın sağlanması kaliteyi etkilemektedir. İklim özellikleri açısından son derece seçici olan mantarlar, farklı dönemlerde bile farklı ekolojik gereksinimlere ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden mantar yetiştiriciliği uygun şekilde iklimlendirme koşulları sağlanarak yapılmalıdır.

Mantar yetiştiriciliğinde sıcaklık etkeni

Mantarların gelişmesini sağlayan en önemli unsur sıcaklığın 23-25 derecede tutulmasıdır. Bundan düşük olan sıcaklıkların olması halinde mantarların gelişimi yavaşlamakla birlikte, canlılıkları sürer. Mantarlar 0 derecede bile canlı olurlar. Fakat 25 derecenin üzerine çıkan sıcaklıklarda aynı dayanıklılığı göstermezler. Sıcaklık 30 derece olduğunda gelişimi durur, 35 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda ise ölürler. Bu düşük sıcaklıkların fazla zararlı olmadığını, ancak yüksek sıcaklığın olması halinde zararın fazla olduğunu gösterir. Mantarların sıcaklık isteği türüne göre değişim göstermektedir. Fakat genel kural düşük sıcaklık mantarların oluşumunu yavaşlatmakta, yüksek sıcaklıklarda ise verim düşmektedir.

Mantar yetiştiriciliğinde nem etkeni

Doğada yetişen mantarlarda yağmur sonrasında nemin yüksek olduğu dönemlerde mantar daha hızlı büyüme gösterirler. Bu yüzden mantarların gelişimi için, toprakta ve havada nemin yüksek olması gerekir. En ideal nem oranı %70-90 arasındadır. Nemin az olması mantar verimini düşürmektedir. Aynı zamanda toprağın ve kompostun kuruduğu görülebilir.

Mantar yetiştiriciliğinde havalandırma etkeni

Havalandırma mantar yetiştiriciliğinde dönemsel olarak farklılık gösterir. Kuluçka döneminde fazla havalandırma ihtiyacı olmamasına rağmen, sıcaklığın ve nemin ayarlanmasında havalandırmanın önemi büyüktür. Mantarın toprağın üzerine çıkmasıyla birlikte havalandırma isteği artar. Hasat zamanı geldiğinde en yüksek düzeye çıkar. Bu dönemlerde havada olan karbondioksit %03'ten daha az olmalıdır. Bu oranın üzerindeki karbondioksit miktarı mantar oluşumunu azaltır, anormalliklere neden olur. Şapkalarda incelme, uzama, küçülme gibi etkiler görülür. Bu yüzden mantarın oluşmaya başlamasıyla, mantarın miktarına göre oda havası 6-8 kat taze havayla doldurulmalıdır.

Mantar yetiştiriciliği yapılan yerler nasıl olmalıdır?

Mantar yetiştiriciliği nem oranı ve sıcaklığı kontrol altına alınabilen, havalandırılması yapılabilen ve güneş ışığı almayan yerlerde yapılabilir. Soğuk hava depoları, tünel ve galeriler, depolar, ambarlar, ışığa karşı yalıtılmış seralar ile modern mantar üretim tesislerinde mantar üretimi yapılabilir. Bunun için yeni bir tesis kurulmayacak ise ulaşım sorunu olmayan, enerji kaynakları bulunan, nem, havalandırma ve aydınlatma koşulları sağlanabilen yerler tercih edilmelidir. Zararlılardan korunmak için binanın betonarme olması, kırık dökük yerlerin onarılması gerekir. Ortamın tavan yüksekliği en az 2,5 mt olarak düzenlenmelidir. Atık suyun gitmesi için tabanda kanal bulunmalı ya da çukur açılmalıdır. Isıtma sistemi bacalıysa, vantilatörlerin takılacağı delikler bulunmalıdır. Ortama girişte ayakların dezenfekte edilmesi, kıyafetlerin değiştirilmesi için bir oda bulunmalıdır.

Mantar yetiştiriciliğinde kullanılan malzemeler nelerdir?
Mantar yetiştiriciliğinde aşamalar nelerdir?
" } ] }