Mantarlı börek; sürekli pişirilen klasik börek çeşitlerinden sıkılıp farklı tatlar denemek isteyenler ve bu tadı gerek misafirlere gerekse ev halkına sunmak isteyenler için çok uygun bir tariftir. Bütün bu özgünlüğüne rağmen; mantarlı böreğin hazırlanmasında tipik börek tariflerinden hiçbir fark yoktur. Tek dezavantajı ise; gereken malzeme miktarının biraz fazla olmasıdır. Yazının devamında; ilk defa deneyecek olanlara yardım olması adına; gerekli malzemeler ve adım adım mantarlı börek tarifinin hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.
Mantarlı börek için gerekli malzemeler
5 adet sivri biber
Yarım kilo mantar
4 yemek kaşığı sıvı yağ
2 çay bardağı süt
2 adet yumurta
1 adet yumurta (Sarısı ve akı ayrılarak kullanılacak)
Bir tutam susam
Bir tutam karabiber
3 çay bardağı sıvı yağ (Diğerinden ayrı olarak)
Bir tutam tuz
1 adet domates
3 yaprak yufka
5 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
Mantarlı börek tarifi nasıl yapılır?
Yukarıdaki malzemeler temin edildikten sonra mantarlı börek tarifine başlanabilir. Fakat tahmin edileceği üzere tarif; yufkanın açılması, mantarlı börek harcının hazırlanması, vs. Biraz karmaşık aşamalardan oluştuğundan, başlamadan önce bazı hazırlıkların yapılması ve malzemelerin mantarlı börek tarifine uygun bir hale sokulması gereklidir. Öncelikle; mantarlı böreğin en önemli kısmı olan mantarlar güzelce yıkanmalı, temizlenmeli vve saplarından ayrılmalıdır. Saplarından ayrıldıktan sonra mantarlar; bir bıçakla küçük parçalara dilimlenmelidir. Bu parçalar; mantarlı börek harcı hazırlamaya uygun küçüklükte olmalıdır. Hemen ardından 5 adet sivri biber de güzelce yıkanmalı, sapları ayıklanmalı ve ortadan ikiye ayrılarak çekirdeklerinden temizlenmelidir. İki parça haline gelen sivri biberler de mantarlı börek harcına katılmak üzere ince ince kıyılmalıdır. Aynı şekilde 1 adet patates de özenle kabukları soyulmalı, yıkanmalı; yine mantarlı börek harcına katılmak üzere küçük parçalara dilimlenmelidir. Kaşar peyniri de eğer hazır rendelenmiş olarak alınmamışsa; güzelce rendelendikten sonra son olarak; 1 adet domates de yıkanmalı ve küçük parçalara dilimlenmelidir. Domatesin kabukları soymak tercihe bağlı olsa da mantarlı böreğin lezzeti ve kıvamı açısından soyulması tavsiye edilir. Malzemeler üzerinde yapılması gereken hazırlıklar bunlardır; hepsinin kolayca ulaşılabilecek şekilde el altında bulundurulması yeterlidir. Ayrıca; soteleme işlemi için bir tava, çırpma işlemi için yeterince derin bir kap ve yufka açmaya uygun bir masa, yer sofrası, vs. Zemin, fırın tepsisi ve bir fırının şimdiden hazır edilmesi de faydalı olacaktır.
Hazırlıklar yapıldıktan sonra mantarlı börek tarifinin ilk adımı uygulanmaya başlanır. İlk adımda mantarlı börek harcı oluşturulacak, gerekli malzemeler soteleme yöntemiyle kızartılarak yufkanın içine katmaya uygun bir hale getirilecektir. Bunun için; soteleme yapmak üzere ayarlanan tavaya yeterli miktarda sıvı yağ dökülür. Sıvı yağ 1-2 dakika kadar tek başına ocakta bekletildikten sonra, dilimlenmiş olan mantarlar bu tavaya atılır ve ilk soteleme işlemine başlanır. Bu aşamadan itibaren malzemeler sırayla eklenerek kızartılacağı için; aradaki sürelerde yeterince beklenmesi ve her bir malzemenin gerekli özen gösterilerek kızartılması çok önemlidir. Aksi halde; mantarlı börek harcı istenen tatta olmayacağından, istenen sonuç da elde edilemeyecektir. Mantarlar için yeterince beklendiğinin belirtisi; su salmaları ve sonrasında bunu çekmeye başlamaları olacaktır. Kızartılmakta olan mantarlarda bu belirti görülür görülmez, 5 adet sivri biberin dilimleri de aynı tavaya atılır ve kızartma işlemine devam edilir. Tüm bu kızartmalar sırasında bir tahta kaşık ile hafifçe karıştırma yapmak faydalı olacaktır. Tahmini 3-4 dakika kadar bekledikten sonra; yeşil biberlerin rengi değişecek ve kokularını dışarı salmaya başlayacaklardır. Bu belirtiler görülür görülmez dilimlenmiş domatesler de tavaya atılır. Domateslerin belirtisi iyi bilindiği üzere; koyulaşmaları ve su kaybetmeleridir. Yaklaşık 3-4 dakika kadar daha beklendiğinde bu belirtiler görülecektir. Domatesler de yeterince kızartıldıktan sonra; son olarak yeterli miktarda karabiber ve tuz da tavaya atılır ve kısa bir süre daha kızartma işlemine devam edilir. Böylece mantarlı börek harcı hazırlanmış olur, tava ocaktan alınabilir.
Ocaktan alınan mantarlı börek harcı hiç bekletilmeden sıcak bir durumdayken kaşar peyniriyle karıştırılır. Kaşar peynirinin hafifçe eriyip mantarlı börek harcının içinde dağılması sağlandıktan sonra; sıradaki adıma geçilebilir.
Mantarlı börek tarifinin bu adımında; yufka ve yumurta hazırlanarak, mantarlı börek harcını sarmak için uygun bir ortam oluşturulacaktır. Öncelikle çırpma işlemi için temin edilen kaba 1 adet yumurta kırılır, 1 adet yumurtanın ise sadece beyazı dökülür. Çırpma işlemi yapılarak; karışımın iyice özleşerek tek renk alması sağlanır. Yumurtalar yeterince çırpıldıktan sonra kalan sıvı yağ da bu kaba dökülür ve yine çırpma işlemine devam edilir. Sıvı yağ; yumurtanın içinde tamamen çözünmeyecek, ayırt edilebilir bir durumda olacaktır. Bu yüzden; 2-3 dakika kadar çırpmak yeterli olacaktır. Son olarak 2 çay bardağı süt de bu kaba dökülür ve çırpma işlemine devam edilir. Böylece son halini alan karışım homojen oluncaya kadar çırpıldıktan sonra; mantarlı börek yufkasına sürülmeye hazır demektir ve tarife devam edilebilir.
Bu adımda mantarlı börek harcı yufkaların içine doldurulacak ve mantarlı böreğin pişmemiş hali elde edilecektir. İlk olarak; 1 yaprak yufka; düz ve temiz bir zemine açılır. 3 yaprak yufkaya yetecek şekilde yumurta sosu tüm yufkalar için kullanılacaktır. Bir fırça, vs. Yardımıyla sos sürüldükten sonra yufka ikiye katlanır. Daha sonra bu yufkadan eşit büyüklükte üçgen şeklinde parçalar kesilir. Mantarlı böreğin ideal büyüklükte olması açısından parça sayısının 4-6 arasında olması tavsiye edilir. Fakat isteyen tabi ki farklı rakamlar da deneyebilir. İstenen sayıda bölünen yufkanın içine mantarlı börek harcı konur. Burada tahmin edileceği üzere üçgenin geniş kısmına doğru harç konulacaktır. Ayrıca mantarlı börek harcının miktarı iyi ayarlanmalıdır. Az konunca tadının kaybolacağı gibi; çok konduğunda da mantarlı böreğin tadının bozulmasına sebep olacaktır. Bu durumlara dikkat edilerek yufkalar doldurulduktan sonra rulo şeklinde sarılır. Her bir üçgene, 3 yaprak yufka boyunca aynı işlem uygulanır. Böylece mantarlı böreğin kabası hazır edilmiş olur.
Rulo olarak sarılan bu mantarlı börekler; öncesinde yağlanmış bir fırın tepsisine güzelce dizilir. Beyazı kullanılmış olan yumurta sarısı; yine bir fırça, vs. Yardımıyla mantarlı böreklerin üst yüzeylerine sürülür. Son olarak istenen miktarda susam her bir mantarlı böreğin üzerine serpilir. Burada susamdan başka malzemeler de kullanılabilir, tamamen tercihe bağlıdır.
Daha sonra mantarlı börekler fırında verilerek pişirilir. Piştikten sonra; bekletmeden sıcak olarak servis edilir.
Mantarlı börek tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.