Mantarlı omlet; herkesçe bilinen sade omlet tarifine mantar aromasının eklenmesiyle elde edilen; tercihe göre daha lezzetli fakat mutlak bir şekilde daha besleyici bir tariftir. Kahvaltılarda özellikle faydalı bir tarif olacaktır. Gerekli malzemeler listesi ve adım adım mantarlı omlet tarifinin hazırlanışı aşağıda yazılmıştır. Kolay gelsin.
Mantarlı omlet için gerekli malzemeler (3-5 kişilik)
3 adet yumurta
2 yemek kaşığı mantar
Bir tutam tuz
1 yemek kaşığı tereyağı
2 çay kaşığı sıvı yağ
Mantarlı omlet tarifi nasıl yapılır?
Gereken malzemeler temin edildikten sonra mantarlı omlet tarifine başlanabilir. Her omlet tarifinde olduğu gibi mantarlı omlet tarifinde de malzemeler uygun bir şekilde karıştırılıp yumurta ile birleştirilecek ve sonunda istenen tat elde edilecektir.
Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin mantarlı omlet tarifi için uygun hale sokulması gereklidir. Bunun için; 2 yemek kaşığı mantar saplarından ayrıldıktan sonra yıkanmalı ve küp-küp doğranmalıdır. Yani 2 yemek kaşığı yer tutması gereken; mantar dilimleridir. Ayrıca; kızartma için bir tava, mantarlı omlet için bir tava ve çırpma yapmaya uygun bir kabın şimdiden hazır edilmesi de faydalı oalcaktır.
Hazırlıklar tamamlandıktan sonra mantarlı omlet tarifinin ilk adımı uygulanır. Kızartma işlemi için ayarlanan tavaya 2 çay kaşığı sıvı yağ dökülür ve kızartma işlemine başlanır. Sıvı yağ kızardıktan sonra mantar dilimleri de bu tavaya atılır ve kızartma işlemine devam edilir. Mantarlar önlü arkalı yeterince kızardıktan sonra ocaktan alınır ve bir kenarda bekletilir.
Mantarlı omlet tarifinin bu adımında; çırpma işlemi için ayarlanan kabın için 3 adet yumurta kırılır ve yeterince tuz eklenerek çırpma işlemi yapılır. Kaptaki karışım tek renk oluncaya kadar bu işleme devam edilir.
Artık mantarlı omlet malzemelerinin birleştirilmesi kalmıştır. Mantarlı omlet hazırlamak üzere ayarlanan tavaya ilk önce tereyağı konur ve ocakta kızartılır. Tereyağı eridikten sonra yumurtalı karışım tavaya dökülür ve hemen ardından kızarmış mantarlar da eklenir. Son elde edilen bu karışım karıştırma eşliğinde kızartılır. Zamanla mantarlı omlet katılaşıp istenen kıvama gelecek ve tek parça halini alacaktır. Her iki tarafı da bu kıvama gelinceye kadar aynı işleme devam edilir.
Kızardıktan sonra mantarlı omlet ister aynı tavada ister farklı bir servis tabağında servis edilir.