Mantarlı tavuk sote; mutfağımızda bulunan sayısız tavuk tariflerinden birçok yönüyle ayrılan, son derece leziz ve bir o kadar da özgün bir tariftir. Mantarlı tavuk sote tarifinin bu kadar özgün olmasının başlıca sebebi; diğer birçok tarifin aksine mantar aromasının kullanılması ve bu aromanın mantarlı tavuk soteye ayrı bir tat katmasıdır. Yani; özellikle akşam yemeklerin ev halkına çok lezzetli bir sürpriz yapmak isteyen ev hanımları için mükemmel bir tariftir. Mantarlı tavuk sotenin tek dezavantajı ise; gereken malzeme sayısının biraz fazla olması ve tarifin biraz uzun sürmesidir. Fakat tarif sonunda elde edilen lezzetle oranlanırsa; verilen emeğin sonuna kadar değer bir durum mevcuttur. Yazının devamında da bu güzel tarifi ilk defa deneyeceklere rehberlik olması adına; mantarlı tavuk sote tarifinin adım adım hazırlanışı ve gerekli malzemeler ayrıntılı bir şekilde yazılmıştır. Kolay gelsin.
Mantarlı tavuk sote için gerekli malzemeler
250-300 gram mantar
1 adet soğan
Yarım kilo tavuk
2 adet domates
2 adet yeşil biber
Bir tutam pul biber
Bir tutam karabiber
2 adet kırmızı biber
4 diş sarımsak
Bir tutam tuz
Mantarlı tavuk sote tarifi nasıl yapılır?
Mantarlı tavuk sote, her soteli yemekte olduğu gibi malzemelerin belirli bir sıraya göre tavada karıştırılması ve kızartılarak tarifin elde edilmesinden ibarettir. Fakat buna başlamadan önce bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin mantarlı tavuk sote tarifi için uygun bir hale sokulması gereklidir. Öncelikle; tarif için alınmış olan yarım kilo tavuk, kuşbaşı şeklinde doğranmalıdır. Bunu evde yapma imkânı olmaması halinde, kasaplardan direkt olarak kuşbaşı doğranmış tavuk alınması tavsiye edilir. Aynı şekilde mantarların da iyice yıkanması, yıkandıktan sonra saplarının ayrılarak güzelce yıkanması gereklidir. Mantar; mantarlı tavuk sote tarifinin önemli bir aroması olduğundan, temizliği ve soyulması konusunda yeterince özenli davranılmalıdır. Aksi halde mantarlı tavuk sote istenen tatta olmayabilir. Yıkanan ve sapları ayıklanan mantarların hemen ardından soteleme işlemine uygun olacak küçüklükte parçalara kesilmesi ve dilimlenmesi gereklidir. 2 adet kırmızı biber de yine yıkanır, saplarından ayrılı ve küp-küp doğranır. Aynı şekilde 2 adet domatesin de güzelce yıkanması, kabuklarının soyulması ve soteleme işlemi için küp-küp parçalara doğranması lazımdır. Hemen ardından 2 adet yeşil biber de yıkanır, sapları ayıklanır ve tavada kızartmak üzere küp-küp parçalar şeklinde dilimlenir. Bir adet soğan da güzelce yıkanıp, temizlenip küp-küp doğrandıktan sonra son olarak; 4 diş sarımsak da ezilerek, küçük küçük dilimlenerek veya rendelenerek soteleme işlemi sırasında tavanın her yerine eşit dağıtılabilecek şekilde parçalara ayrılır. Malzemeler bu şekilde hazırlandıktan sonra, sıraları geldiğinde kullanılmak üzere bir kenarda bekletilir. Ayrıca bunların haricinde; sote yapmak için bir tava ile karıştırmak için de kaşık, vs. Bir tahta gerecin şimdiden hazır edilmesi mantarlı tavuk sote tarifinin daha hızlı uygulanmasını sağlayacaktır.
Yukarıdaki hazırlıklar tamamlandıktan sonra mantarlı tavuk sote tarifine başlanabilir. İlk adımda söylendiği gibi; malzemeler uygun sırayla tavaya atılacak ve kızartılacaktır. Bunun için; hazırlık aşamasında dilimlenmiş olan soğanlar tavaya atılır ve orta derecede ateşte kavrulmaya başlanır. Soğanlarda çok hafif pembeleşme görülür görülmez, ufalanmış olan 4 diş sarımsak da tavaya atılır ve soteleme işlemine devam edilir. Tüm bu işlemlerin sırayla ve aralarında yeterli süre beklenerek, özenli bir şekilde yapılması çok önemlidir. Bu sayede her bir malzemenin tadı mantarlı tavuk soteye tam olarak işlemekte; istenen en ideal tat elde edilmektedir. Bu yüzden; malzemelerin hepsinin birden boca edilmesi gibi yöntemler pek tavsiye edilmez. Bu kural doğrultusunda; sarımsaklar da kavrulmanın etkisiyle kokularını dışarı vermeye başladıktan sonra; 2 adet kırmızı biber veya 2 adet yeşil biber de küp parçalar halinde tavaya konur. Aynı soteleme işlemine devam edilir. Biber için yeterince beklendiğinin belirtisi de yine kokusunu dışarı salması ve renk değiştirmesi olacaktır. İlk tercih edilen biberde bu belirtiler görüldükten hemen sonra; diğer biber eklenir ve mantarlı tavuk sote tarifine aynı işlemlerle devam edilir.
İlk adımdaki talimatlar sonucunda; mantarlı tavuk sote için sos niteliğinde olan kısım elde edilmiş olur. Bundan sonraki aşamalarda ise; mantarlı tavuk sote için daha temel olan kısımlar hazırlanacaktır. Tarifin adından da anlaşılacağı üzere; kuşbaşı olarak dilimlenmiş yarım kilo tavuk ile küçük küçük doğranmış mantarların hepsi birden soteleme işleminin yapıldığı tavaya atılır. Bu andan itibaren ocağın hafifçe kısılması daha iyidir. Böylece mantarlı tavuk sote sosunun tadı temel malzemelere daha iyi sinecek, daha verimli bir sote elde edilecektir. Tavuk ve mantarlar kısık ateşte, tavuklar yeterince pişip yumuşayıncaya kadar bekletilir. Tabi ki ilk adımdan itibaren tüm bu işlemler sırasında tahta kaşık yardımıyla hafifçe karıştırma yapılması gereklidir ki mantarlı tavuk sote malzemeleri daha kolay kavrulsun.
Tavuklar ve mantarlar da yeterince sotelendikten sonra; son olarak kalan malzeme; yani domatesler de mantarlı tavuk sote için kullanılır. Domatesin sona bırakılmasının temel sebebi; çok kolay kavrulmasıdır. İlk aşamalarda kullanılması halinde, geçen süre boyunca domatesler aşırı kavrulabilir ve yanarak mantarlı tavuk sotenin tadını bozabilir. Buna göre; küp-küp doğranmış olan domatesler de sote tavasına dökülür ve bir süre daha kısık ateşte aynı işlemlere devam edilir. Domatesler küçülüp rengi koyulaştığı anda yeterince beklenmiş demektir. Bu belirtiler görüldüğü anda; tuz, karabiber, pul biber ve varsa eklenmek istenen diğer baharatlar da mantarlı tavuk soteye eklenir ve tava ocaktan alınır. Baharatlardan karabiberin daha fazla tutulması tavsiye edilir; mantarlı tavuk soteyi kesinlikle çok daha lezzetli bir hale getirmektedir.
Baharatları da eklendikten sonra mantarlı tavuk sote bir kapak il üzeri kapatılarak en kısık ateşte 5-10 dakika kadar pişirilir. Bu son adım çok önemlidir. Çünkü mantarlı tavuk sotenin tüm malzemelerinin özleştiği ve istenen tadın elde edildiği kısım, bu adımdır. Yani yeterli bir süre sabırla beklenmelidir.
Kısık ateşte yeterince pişen mantarlı tavuk sote ocaktan alınır ve sıcak sıcak servis edilir.
Mantarlı tavuk sote tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.