Mantarlı tavuk; sürekli yapılan tavuk yemeklerinde farklı bir tat eklemek, farklı bir lezzet denemek isteyenler için çok uygun bir tariftir. Herkesçe bilinen sade pişmiş tavuğa; domates, biber ve en önemlisi olan mantar aromasının eklenmesiyle elde edilen bu tarif, özellikle mantarı çok sevenler için bir kere denendikten sonra mutlaka vazgeçilmez olacaktır. Mantarlı tavuk tarifinin başlıca dezavantajı olarak ise; her türlü tavuk tarifinde olduğu gibi hazırlamasının biraz uzun ve zahmetli olması gösterilebilir. Fakat; temel düzeyde mutfak bilgisi olanlar bile mantarlı tavuk hazırlamakta kesinlikle zorlanmayacaktır. Yazının devamında da özellikle ilk defa deneyecekler için adım adım mantarlı tavuk tarifinin uygulanışı ve gereken malzemeler yazılmıştır. Kolay gelsin.
Mantarlı tavuk için gerekli malzemeler
Yarım kilo tavuk (Kuşbaşı)
2 çay bardağı kaşar peyniri (Rendelenmiş)
2 çay kaşığı tuz
1 diş sarımsak
350-400 gram mantar
3 adet domates
2 adet sivri biber
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı soya sosu
Mantarlı tavuk tarifi nasıl yapılır?
Mantarlı tavuk tarifine başlamadan önce bazı hazırlıklarım yapılması ve malzemelerin mantarlı tavuk tarifi için uygun bir duruma getirilmesi gereklidir. Öncelikle; mantarlı tavuk tarifi tamamen tavada kızartma ve soteleme işlemlerinden ibaret olduğu için, sebzelerin dilimlenmesi ve kavurmaya uygun küçüklükte parçalara ayrılması gereklidir. Bu amaçla; 1 diş sarımsak iyice ezilerek toz haline getirilir. Ardından 3 adet domates güzelce yıkanarak ve kabukları soyularak dilimlenir ve küp şeklinde mümkün olduğunca küçük parçalara ayrılır. Aynı şekilde 2 adet sivri biber de güzelce temizlenir ve küp-küp doğranır. En önemli kısım olarak; mantarların epey özenli ve sabırlı bir şekilde ince ince kıyılması ve rahatça kavrulabileceği küçüklükte parçalara ayrılması gereklidir. Malzemeler üzerinde bu hazırlıklar yapıldıktan sonra; kavurma işlemi için uygun bir tavanın ve pişirme işlemi için de fırın kabıyla bir fırının şimdiden hazır edilmesi faydalı olacaktır.
Yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra mantarlı tavuk tarifine başlanabilir. İlk olarak kuşbaşı olarak hazırlanan tavuklar kavrulacaktır. Bunun için; kızartma işlemi için temin edilen kuru tavaya yarım kilo kuşbaşı tavuk konur ve ocakta kavurma işlemine başlanır. Kavurma işlemi sırasında tavuklar suyunu salacak; bu da mantarlı tavuk tarifi için yeterli olacaktır. Tavuklar iyice suyunu salıp istenen duruma geldikten sonra; önceden hazırlanmış olan 2 tatlı kaşığı soya sosu da tavaya dökülür. Soya sosunun göz kararınca tavanın her köşesine eşit dağılmasına dikkat edilmelidir. Tavada bulunan tavuk-soya sosu karışımı yeterince karıştırılıp kavrulduktan sonra (10-15 dakika yeterli olacaktır); mantarlı tavuk tarfinde sıra bir diğer temel malzemenin; mantarın eklenmesine gelmiştir. Önceden ince ince kıyılmış olan mantarlar, tavaya eşit şekilde dökülür ve aynı kavurma işlemine devam edilir. Hemen hemen aynı süre boyunca beklemek de mantarların kavrulabilmesi için yeterli olacaktır. Bu aşamada tavukların ve mantarların iyice karışması ve elden geldiğince homojen bir hale sokulması çok önemlidir. Çünkü bu kısım, mantarlı tavuğun temel kısmıdır ve diğer sebzeler, soslar bu karışımın üzerine eklenecektir.
Mantarlı tavuk tarifinde sıra sebzelerin eklenmesine gelmiştir. Bu doğrultuda; dilimlenmiş olan 3 adet patates eşit dağılacak şekilde tavaya dökülür ve kavurma işlemine devam edilir. 2 dakika kadar domatesler için beklendikten sonra; dilimlenmiş olan yeşil biberler de aynı şekilde tavaya dökülür ve 2 dakika daha beklenir. Hemen ardından ezilip toz haline getirilen 1 diş sarımsak da eşit şekilde tavaya serpilir ve yine 1-2 dakika daha kavurma işlemine devam edilir. Son olarak istenen miktarda karabiber de eklenip tüm eklenenlerle beraber yeterince kavrulduktan sonra mantarlı tavuk tarifinde sonraki aşamaya geçilebilir.
Mantarlı tavuk için kullanılan hemen hemen tüm malzemeler karıştırıldığı için artık sırada bunların iyice pişirilmesi vardır. Yüksekliği mantarlı tavuk malzemelerini geçmeyecek miktarda su, tavaya eklenir ve pişirme işlemine başlanır. Burada yeterli sürenin geçtiğine dair işaret; tavukların çiğliklerinin gitmesi ve yeterince pişmesi olacaktır. Tavuklar yeterince piştikten sonra mantarlı tavuk karışımı fırına alınabilir.
Fırına almak için mantarlı tavuk karışımının uygun bir fırın kabına veya tepsisine konması lazımdır. Servis tercihine bağlı olarak çok sayıda küçük kaplar da kullanılabilir. Uygulanacak yönteme göre mantarlı tavuk kaba veya kaplara dizildikten sonra; rendelenmiş kaşar peynirleri de eşit olacak şekilde mantarlı tavuk üzerine serpilir. Böylece son hali verilmiş olan mantarlı tavuk; fırına konur ve üzerlerindeki dilimlenmiş kaşarlar eriyinceye kadar pişmeye bırakılır.
Kaşarlar eridikten sonra mantarlı tavuk fırından alınabilir ve sıcak olarak servis edilir.
Mantarlı tavuk tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.