Mantar Nasıl Saklanır

Mantar nasıl saklanır, yılın her dönemi doğada bulunan mantarlar, aynı zamanda kültür mantarı olarak da yetiştirilmektedir. Mantarları üreme döneminde ya da fazla toplandığında uygun koşullarda saklamak, mevsim dışında tüketilmesini sağlar. Besinlerde bozulmayı engellemek için, mayalanma ve çürümeyi sağlayan bakterilerin uzaklaştırılması gerekir.
Bu mantarlarda da geçerlidir. Uzun süreli koruma için, mantarların bünyesinde olan suyun alınması, 100 derecede kaynatarak steril yerlerde saklanması, tuzla steril ortam oluşturma gibi uygulamalar uzun süreli saklama şartları sunar.

Mantar saklama koşulları


Derin dondurma: Mantarın bu yöntemle saklanması için, öncelikle mantarın içindeki su buharlaştırma işleminden geçirilir. Hızlı bir şekilde soğutularak, cam ya da Plastik saklama kaplarında derin dondurucuya konur. Bu şekilde mantarın saklanma süresi ortalama olarak 1 yıldır. Bu şekilde saklanma sırasında mantarın yağda kızartılarak, derin dondurucuya konulması tercih edilebilir. Ancak bu koşullarda yağlı olduğundan, dayanma süresi 3-4 ay kadar olur. Mantarın herhangi bir işlemden geçirilmeden dondurulması da tercih edilebilir. Ancak bünyesinde %70-90 oranında su bulunduğundan, suyun dondurulması da gerekir. Bu maliyetli, enerji kaybına neden olan bir yöntemdir. Bu nedenle tavsiye edilmemektedir.

Konserve yapma: Mantarlar bu yöntemde lastik contalı kavanozlara saklanır. Mantarların suyu buharlaştırıldıktan sonra, kapaklı kavanozlara doldurulur.
Mantarların üstüne kaynatılan tuzlu su ilave edilir. Mantarın 2/3 oranında suyun kavanozun ağzından 2-3 cm aşağıya kadar doldurulması yeterlidir. Kavanozların ağzı kapatılarak, kavanozlar büyük bir kabın içine yerleştirilir. Bunların üzerini örtecek kadar su konur. Suyun içinde olan kavanozlar yaklaşık olarak 75 dakika kaynatılır. Bu sürede kavanozdaki fazla hava contadan dışarıya çıkar. Daha sonra kavanozlar dışarıya çıkarılarak soğutulur. Soğurken kavanozdaki hava soğuyarak, vakum etkisi yapacaktır. Kavanozun kapağı sıkıca kapatılmalıdır. Bu şekilde içeriye bakteri girişi engellenmiş olur. Bu yöntemle mantarlar bir yıl kadar saklanabilir. Kavanozların kapaklarını açmak için yapılan işlemlerin tersini takip etmek gerekir. Çünkü kapağın açılması çok zor olur.

Tuza yatırma: bu şekilde mantarların saklanması değişik işlemlerle yapılabilir. Bunlardan biri mantarların suyu buharlaştırıldıktan sonra, süzgeçte tutularak fazla suyu alınır. Bir kavanozun içine bir sıra mantar ve üzerini örtecek tuzlama tuzu konur. Bu işlem kavanoz dolana kadar yapılır. Kavanozun en üs kısmına tuz gelmelidir. Yaklaşık olarak 2 kg mantara 175 gr tuz kullanılır. Üzerine bastırsın diye bir ağırlık konur. Bunu serin bir yerde saklanması gerekir. Mantardaki kalan suyu tuz çekecek ve karışımda tuz ile sudan oluşan bir tabaka oluşacaktır. Bu sayede 1 kg mantardan, 0,4 litre kadar tuzlanmış mantar elde edilebilir. Bu yöntemde mantarları serin yerde tutarsanız, bir yıldan fazla saklanabilir. Bu yöntemi mantarı kuru olarak tuza yatırarak da yapabilirsiniz. Mantarı ön işlemden geçirmeden hazırlanır. Tuzlanarak saklanmış olan mantarı bir gün önceden suda bekletmek gerekir. Bu sayede tuzu gider ve taze mantar gibi tüketilebilir. Suda bekleme süresi en az 10-15 saat olmalıdır. Gerekirse suyunu arada değiştirmelisiniz.

Kurutma: Mantarı kurutarak tükettiğinizde tadı ve diğer özellikleri kaybolmaz. Bu sayede daha az yer kaplar. Mantarın kurutulmadan önce parazit ve larvalardan arındırılması gerekir. Yoksa kurutulurken bozulma olabilir. Kurutacağınız mantarı temizleyip, küçük parçalara kesin. Bu şekilde kurutulan mantarları ağzı sızdırmayan bir kapta saklarsanız, tadını korur. Serin yerde birkaç yıl bu şekilde saklanabilir. Bunları pişirirken suyunun yeniden kazandırılması gerekir. Bunun için bir kaba koyduğunuz mantarları suda bekletmeniz gerekir. Mantarı bu şekilde değerlendirdiğinizde, isterseniz öğüterek mantar unu elde edebilirsiniz. Bunu soslarda, çorbalar için tatlandırıcı olarak kullanabilirsiniz. Mantarı kuruturken dikkat etmeniz gereken mantarın neminin alınması için, içinden kuru hava geçirilmesidir. Sıcaklığın 50 dereceyi geçmemesi gerekir. Aksi halde mantarda protein kaybı olacağından, lezzetini kaybedecektir. Direkt olarak güneş ışığında, hava sirkülasyonu olmayan fırınlarda mantar kurutulmamalıdır. Temiz bir bez ya da havlu üzerine mantarları sererek, alttan ve üstten hava akımıyla kurutulmalıdır. Bu nedenle altına tel kafes konulabilir.

Turşu kurma: Turşu yapmak için en uygun mantar türleri kırılgan yapılı sütlü olan lactarius cinsi mantarlardır. Mantarlar bu şekilde oldukça lezzetli tüketilebilir.
18.01.2024 23:43:39
Mantar Nasıl Saklanır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mantar Nasıl Saklanır Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Mantar Nasıl Saklanır"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Mantar Kavurma

Mantar kavurma; yapılışı itibariyle tipik sote yemeklerine benzeyen fakat ana malzeme olarak mantarın kullanılmasıyla diğerlerinden ayrılan; daha özgün ve bir ...
Devamını Oku

Mantar Güveç

Mantar güveç, mutfaklarda kolayca hazırlanan hem sağlıklı hem de en kolay tariflerden biridir. Mantar sevenler için mantar güveç en leziz yemeklerin başında ...
Devamını Oku

Kıymalı Mantar Sote

Kıymalı mantar sote; kıyma, mantar, vs. Birçok bilindik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen; son derece lezzetli ve bir o kadar da lezzetli tipik sote yem...
Devamını Oku

Fırında Mantarlı Tavuk

Fırında Mantarlı Tavuk, mantar ve tavuğun mükemmel uyumu ile damaklarda tat bırakacak şahane bir yemek olan fırında mantarlı tavuk sofralarınızı şölene ...
Devamını Oku

Mantarlı Tavuk

Mantarlı tavuk; sürekli yapılan tavuk yemeklerinde farklı bir tat eklemek, farklı bir lezzet denemek isteyenler için çok uygun bir tariftir. Herkesçe bilinen s...
Devamını Oku

Güveçte Mantar

Güveçte Mantar, tam ana yemek olabilecek içeriğe sahip bir tariftir. Mantarların en bilindik ve en masumu olan kültür mantarından yapılır. Güveç bir tür kil ...
Devamını Oku

Mantarlı Köfte

Mantarlı köfte; zengin ve geniş Türk mutfağında, farklı malzemeler ve farklı tatlar kullanılarak elde edilen sayısız köfte tariflerinden sadece biridir. Herkes...
Devamını Oku

Mantar Soslu Biftek

Mantar soslu biftek; herkesçe bilinen ve çokça sevilen biftek tarifine, basit bir şekilde hazırlanan mantar sosunun eklenmesiyle elde edilen son derece lezzetli bir...
Devamını Oku

Kolay Mantar Sote

Kolay Mantar Sote, Özellikle çalışmak durumunda kalan anneler ve hanımlar için büyük kolaylıktır. Bu tarifin yanına pirinç pilavı ve cacık olduğunda akşam ye...
Devamını Oku

Mantar Soslu Tavuk

Sofra kurmak: Eğlenceli bir işken, bir o kadar zahmetli ve emek verici bir uğraştır. Özellikle de misafiriniz gelecekse ya da özel bir sofra kurmanız gerekiyor...
Devamını Oku

Mantar Çorbası

Mantar çorbası; geleneksel çorbalardan farklı biz lezzet denemek isteyenler için ideal bir tariftir. Yazının devamında da gerekli malzemeler listesi ve adım ad...
Devamını Oku

Fırında Mantar

Fırında mantar hem protein bakımından zengin hem de lezzet bakımından zirvede bir yemek olarak özel akşamlarınızın şık bir detayı olabilir. Hem görünüş ...
Devamını Oku

Fırında Mantarlı Patates

Fırında Mantarlı Patates, özellikle çalışan bayanların akşam iş dönüşü kurtarıcısı olan fırında mantarlı patates yemeği çarçabuk hazırlanışı ve enfes ta...
Devamını Oku

Mantarlı Omlet

Mantarlı omlet; herkesçe bilinen sade omlet tarifine mantar aromasının eklenmesiyle elde edilen; tercihe göre daha lezzetli fakat mutlak bir şekilde daha besle...
Devamını Oku

Kremalı Mantar Çorbası

Kremalı mantar çorbası; ülkemizin hemen hemen her köşesinde sık sık pişirilen; diğer meşhur çorbalar kadar olmasa da artık klasikleşmiş olarak kabul edilebilec...
Devamını Oku

Kremalı Mantarlı Tavuk

Kremalı mantarlı tavuk, en kolay tavuk yemeklerinden biri olup zor zamanlarınız da çarçabuk hazırlayabileceğiniz niteliktedir. Özellikle Ramazan ayında iftar...
Devamını Oku

Kırmızı Mantar

Kırmızı Mantar, denildiğinde çok sayıda mantar türü akla gelir. Tabi ki her mantar yenilmez. Türkiye'de kırmızı mantar denildiğinde yenilebilen iki tür manta...
Devamını Oku

Mantar Nasıl Temizlenir

Mantar Nasıl Temizlenir, Doğanın gizli hazinesi olarak kabul edilen mantar, Doğadan toplanıp yenilebilen mantar türlerinin sayısı ise hiç de az değildir...
Devamını Oku

Mantar Çeşitleri

Mantar çeşitleri çok farklı yapılarda olmakla birlikte, yenilebilen ve yenilemeyen (Zehirli) mantar türleri bulunmaktadır. Bazı mantar türleri yenilebil...
Devamını Oku

Kremalı Mantar

Kremalı mantar; diğer klasik ve geleneksel yemek tariflerinin yanında pek de alışık olmadığımız; fakat gerek lezzeti gerek özgünlüğü, vs. Birçok yönüyle mutlak...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mantar Kavurma
Mantar Güveç
Kıymalı Mantar Sote
Fırında Mantarlı Tavuk
Mantarlı Tavuk
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024