Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Mantarlı Tavuk

Mantarlı Tavuk

Mantarlı tavuk; sürekli yapılan tavuk yemeklerinde farklı bir tat eklemek, farklı bir lezzet denemek isteyenler için çok uygun bir tariftir. Herkesçe bilinen sade pişmiş tavuğa; domates, biber ve en önemlisi olan mantar aromasının eklenmesiyle elde edilen bu tarif, özellikle mantarı çok sevenler için bir kere denendikten sonra mutlaka vazgeçilmez olacaktır. Mantarlı tavuk tarifinin başlıca dezavantajı olarak ise; her türlü tavuk tarifinde olduğu gibi hazırlamasının biraz uzun ve zahmetli olması gösterilebilir. Fakat; temel düzeyde mutfak bilgisi olanlar bile mantarlı tavuk hazırlamakta kesinlikle zorlanmayacaktır. Yazının devamında da özellikle ilk defa deneyecekler için adım adım mantarlı tavuk tarifinin uygulanışı ve gereken malzemeler yazılmıştır. Kolay gelsin.

Mantarlı tavuk için gerekli malzemeler

  • Yarım kilo tavuk (Kuşbaşı)
  • 2 çay bardağı kaşar peyniri (Rendelenmiş)
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 diş sarımsak
  • 350-400 gram mantar
  • 3 adet domates
  • 2 adet sivri biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı soya sosu

Mantarlı tavuk tarifi nasıl yapılır?

  • Mantarlı tavuk tarifine başlamadan önce bazı hazırlıklarım yapılması ve malzemelerin mantarlı tavuk tarifi için uygun bir duruma getirilmesi gereklidir. Öncelikle; mantarlı tavuk tarifi tamamen tavada kızartma ve soteleme işlemlerinden ibaret olduğu için, sebzelerin dilimlenmesi ve kavurmaya uygun küçüklükte parçalara ayrılması gereklidir. Bu amaçla; 1 diş sarımsak iyice ezilerek toz haline getirilir. Ardından 3 adet domates güzelce yıkanarak ve kabukları soyularak dilimlenir ve küp şeklinde mümkün olduğunca küçük parçalara ayrılır. Aynı şekilde 2 adet sivri biber de güzelce temizlenir ve küp-küp doğranır. En önemli kısım olarak; mantarların epey özenli ve sabırlı bir şekilde ince ince kıyılması ve rahatça kavrulabileceği küçüklükte parçalara ayrılması gereklidir. Malzemeler üzerinde bu hazırlıklar yapıldıktan sonra; kavurma işlemi için uygun bir tavanın ve pişirme işlemi için de fırın kabıyla bir fırının şimdiden hazır edilmesi faydalı olacaktır.
  • Yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra mantarlı tavuk tarifine başlanabilir. İlk olarak kuşbaşı olarak hazırlanan tavuklar kavrulacaktır. Bunun için; kızartma işlemi için temin edilen kuru tavaya yarım kilo kuşbaşı tavuk konur ve ocakta kavurma işlemine başlanır. Kavurma işlemi sırasında tavuklar suyunu salacak; bu da mantarlı tavuk tarifi için yeterli olacaktır. Tavuklar iyice suyunu salıp istenen duruma geldikten sonra; önceden hazırlanmış olan 2 tatlı kaşığı soya sosu da tavaya dökülür. Soya sosunun göz kararınca tavanın her köşesine eşit dağılmasına dikkat edilmelidir. Tavada bulunan tavuk-soya sosu karışımı yeterince karıştırılıp kavrulduktan sonra (10-15 dakika yeterli olacaktır); mantarlı tavuk tarfinde sıra bir diğer temel malzemenin; mantarın eklenmesine gelmiştir. Önceden ince ince kıyılmış olan mantarlar, tavaya eşit şekilde dökülür ve aynı kavurma işlemine devam edilir. Hemen hemen aynı süre boyunca beklemek de mantarların kavrulabilmesi için yeterli olacaktır. Bu aşamada tavukların ve mantarların iyice karışması ve elden geldiğince homojen bir hale sokulması çok önemlidir. Çünkü bu kısım, mantarlı tavuğun temel kısmıdır ve diğer sebzeler, soslar bu karışımın üzerine eklenecektir.
  • Mantarlı tavuk tarifinde sıra sebzelerin eklenmesine gelmiştir. Bu doğrultuda; dilimlenmiş olan 3 adet patates eşit dağılacak şekilde tavaya dökülür ve kavurma işlemine devam edilir. 2 dakika kadar domatesler için beklendikten sonra; dilimlenmiş olan yeşil biberler de aynı şekilde tavaya dökülür ve 2 dakika daha beklenir. Hemen ardından ezilip toz haline getirilen 1 diş sarımsak da eşit şekilde tavaya serpilir ve yine 1-2 dakika daha kavurma işlemine devam edilir. Son olarak istenen miktarda karabiber de eklenip tüm eklenenlerle beraber yeterince kavrulduktan sonra mantarlı tavuk tarifinde sonraki aşamaya geçilebilir.
  • Mantarlı tavuk için kullanılan hemen hemen tüm malzemeler karıştırıldığı için artık sırada bunların iyice pişirilmesi vardır. Yüksekliği mantarlı tavuk malzemelerini geçmeyecek miktarda su, tavaya eklenir ve pişirme işlemine başlanır. Burada yeterli sürenin geçtiğine dair işaret; tavukların çiğliklerinin gitmesi ve yeterince pişmesi olacaktır. Tavuklar yeterince piştikten sonra mantarlı tavuk karışımı fırına alınabilir.
  • Fırına almak için mantarlı tavuk karışımının uygun bir fırın kabına veya tepsisine konması lazımdır. Servis tercihine bağlı olarak çok sayıda küçük kaplar da kullanılabilir. Uygulanacak yönteme göre mantarlı tavuk kaba veya kaplara dizildikten sonra; rendelenmiş kaşar peynirleri de eşit olacak şekilde mantarlı tavuk üzerine serpilir. Böylece son hali verilmiş olan mantarlı tavuk; fırına konur ve üzerlerindeki dilimlenmiş kaşarlar eriyinceye kadar pişmeye bırakılır.
  • Kaşarlar eridikten sonra mantarlı tavuk fırından alınabilir ve sıcak olarak servis edilir.
  • Mantarlı tavuk tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
Son Güncelleme : 19.01.2024 22:34:19
Mantarlı Tavuk ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Mantarlı Tavuk Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Mantarlı Tavuk"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Mantar Kavurma
Mantar Kavurma
Mantar kavurma; yapılışı itibariyle tipik sote yemeklerine benzeyen fakat ana malzeme olarak mantarın kullanılmasıyla diğerlerinden ayrılan; daha özgün ve bir o kadar da lezzetli bir tariftir. Özellikle akşam yemeklerinde hem farklı hem de besleyici ...
Mantar Güveç
Mantar Güveç
Mantar güveç, mutfaklarda kolayca hazırlanan hem sağlıklı hem de en kolay tariflerden biridir. Mantar sevenler için mantar güveç en leziz yemeklerin başında yer alır. Özellikle az miktarda pilav yaparak kaselere yerleştirdiğiniz pilavı tabağa ters çe...
Kıymalı Mantar Sote
Kıymalı Mantar Sote
Kıymalı mantar sote; kıyma, mantar, vs. Birçok bilindik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen; son derece lezzetli ve bir o kadar da lezzetli tipik sote yemeklerinden biridir. Gereken malzeme çeşitliliği biraz fazla olsa da kıymalı mantar soteye v...
Fırında Mantarlı Tavuk
Fırında Mantarlı Tavuk
Fırında Mantarlı Tavuk, mantar ve tavuğun mükemmel uyumu ile damaklarda tat bırakacak şahane bir yemek olan fırında mantarlı tavuk sofralarınızı şölene dönüştürecek lezzeti ile sevdikleriniz ve kendiniz için çarçabuk hazırlanabilen leziz olduğu kadar...
Güveçte Mantar
Güveçte Mantar
Güveçte Mantar, tam ana yemek olabilecek içeriğe sahip bir tariftir. Mantarların en bilindik ve en masumu olan kültür mantarından yapılır. Güveç bir tür kil yanı toprak kaptır. Özel aşamalardan geçirilerek üretilen güvecin özelliği ısıyı yavaş yavaş ...
Mantarlı Köfte
Mantarlı Köfte
Mantarlı köfte; zengin ve geniş Türk mutfağında, farklı malzemeler ve farklı tatlar kullanılarak elde edilen sayısız köfte tariflerinden sadece biridir. Herkesçe bilinen normal köfte, İzmir köfte, İnegöl köfte, vs. Sayısız alternatif köfte tariflerin...
Mantar Soslu Biftek
Mantar Soslu Biftek
Mantar soslu biftek; herkesçe bilinen ve çokça sevilen biftek tarifine, basit bir şekilde hazırlanan mantar sosunun eklenmesiyle elde edilen son derece lezzetli bir tariftir. Gerekli malzemeler listesi ve adım adım mantar soslu bifteğin hazırlanışı a...
Kolay Mantar Sote
Kolay Mantar Sote
Kolay Mantar Sote, Özellikle çalışmak durumunda kalan anneler ve hanımlar için büyük kolaylıktır. Bu tarifin yanına pirinç pilavı ve cacık olduğunda akşam yemeği aradan çıkartılmış olur. Vejetaryen kişiler için muhteşem bir ara sıcaktır. Bu tarifin i...
Mantar Soslu Tavuk
Mantar Soslu Tavuk
Sofra kurmak: Eğlenceli bir işken, bir o kadar zahmetli ve emek verici bir uğraştır. Özellikle de misafiriniz gelecekse ya da özel bir sofra kurmanız gerekiyorsa, bu zahmet iki katına çıkar. Normalden daha gösterişli yemekler yapılır. Aynı zamanda ya...
Mantar Çorbası
Mantar Çorbası
Mantar çorbası; geleneksel çorbalardan farklı biz lezzet denemek isteyenler için ideal bir tariftir. Yazının devamında da gerekli malzemeler listesi ve adım adım mantar çorbasının hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.Mantar çorbası için gerekli malz...
Fırında Mantar
Fırında Mantar
Fırında mantar hem protein bakımından zengin hem de lezzet bakımından zirvede bir yemek olarak özel akşamlarınızın şık bir detayı olabilir. Hem görünüş itibari ile hem de lezzet açısından yapılış kolaylığı ve kaliteli bir yemek oluşuyla tadanlar günü...
Fırında Mantarlı Patates
Fırında Mantarlı Patates
Fırında Mantarlı Patates, özellikle çalışan bayanların akşam iş dönüşü kurtarıcısı olan fırında mantarlı patates yemeği çarçabuk hazırlanışı ve enfes tadı ile damaklarda tat bırakan bu leziz yemek ile sofralarınızı bir ziyafete dönüştürebilirsiniz.Fı...

 

Mantar Kavurma
Mantar Güveç
Kıymalı Mantar Sote
Fırında Mantarlı Tavuk
Mantarlı Tavuk
Güveçte Mantar
Mantarlı Köfte
Mantar Soslu Biftek
Kolay Mantar Sote
Mantar Soslu Tavuk
Mantar Çorbası
Fırında Mantar
Fırında Mantarlı Patates
Mantarlı Omlet
Kremalı Mantar Çorbası
Kremalı Mantarlı Tavuk
Kırmızı Mantar
Mantar Nasıl Saklanır
Mantar Nasıl Temizlenir
Mantar Çeşitleri
Kremalı Mantar
Mantarlı Pizza
Mantar Soslu Bonfile
Fırında Kaşarlı Mantar
Mantar Salatası
Beşamel Soslu Mantar
Mantarlı Börek
Beşamel Soslu Mantarlı Tavuk
Mantar Kompostu
Kremalı Mantarlı Makarna
Popüler İçerik
Mantarlı Omlet
Mantarlı Omlet
Mantarlı omlet; herkesçe bilinen sade omlet tarifine mantar aromasının eklenmesiyle elde edilen; tercihe göre daha lezzetli fakat mutlak bir şekilde d...
Kremalı Mantar Çorbası
Kremalı Mantar Çorbası
Kremalı mantar çorbası; ülkemizin hemen hemen her köşesinde sık sık pişirilen; diğer meşhur çorbalar kadar olmasa da artık klasikleşmiş olarak kabul e...
Kremalı Mantarlı Tavuk
Kremalı Mantarlı Tavuk
Kremalı mantarlı tavuk, en kolay tavuk yemeklerinden biri olup zor zamanlarınız da çarçabuk hazırlayabileceğiniz niteliktedir. Özellikle Ramazan ayınd...
Kırmızı Mantar
Kırmızı Mantar
Kırmızı Mantar, denildiğinde çok sayıda mantar türü akla gelir. Tabi ki her mantar yenilmez. Türkiye de kırmızı mantar denildiğinde yenilebilen iki tü...
Mantar Nasıl Saklanır
Mantar Nasıl Saklanır
Mantar nasıl saklanır, yılın her dönemi doğada bulunan mantarlar, aynı zamanda kültür mantarı olarak ta yetiştirilmektedir. Mantarları üreme döneminde...
Mantar Nasıl Temizlenir
Mantar Nasıl Temizlenir
Mantar Nasıl Temizlenir, Doğanın gizli hazinesi olarak kabul edilen mantar, Doğadan toplanıp yenilebilen mantar türlerinin sayısı ise hiç de az değild...
Mantar Çeşitleri
Mantar Çeşitleri
Mantar çeşitleri çok farklı yapılarda olmakla birlikte, yenilebilen ve yenilemeyen (zehirli) mantar türleri bulunmaktadır. Bazı mantar türleri yenileb...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Mantar Kavurma
Mantar Güveç
Kıymalı Mantar Sote
Fırında Mantarlı Tavuk
Mantarlı Tavuk
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024