Mantarlı Tavuk Sote

Mantarlı Tavuk Sote

Mantarlı tavuk sote; mutfağımızda bulunan sayısız tavuk tariflerinden birçok yönüyle ayrılan, son derece leziz ve bir o kadar da özgün bir tariftir. Mantarlı tavuk sote tarifinin bu kadar özgün olmasının başlıca sebebi; diğer birçok tarifin aksine mantar aromasının kullanılması ve bu aromanın mantarlı tavuk soteye ayrı bir tat katmasıdır. Yani; özellikle akşam yemeklerin ev halkına çok lezzetli bir sürpriz yapmak isteyen ev hanımları için mükemmel bir tariftir. Mantarlı tavuk sotenin tek dezavantajı ise; gereken malzeme sayısının biraz fazla olması ve tarifin biraz uzun sürmesidir. Fakat tarif sonunda elde edilen lezzetle oranlanırsa; verilen emeğin sonuna kadar değer bir durum mevcuttur. Yazının devamında da bu güzel tarifi ilk defa deneyeceklere rehberlik olması adına; mantarlı tavuk sote tarifinin adım adım hazırlanışı ve gerekli malzemeler ayrıntılı bir şekilde yazılmıştır. Kolay gelsin.

Mantarlı tavuk sote için gerekli malzemeler:
  • 250-300 gram mantar
  • 1 adet soğan
  • Yarım kilo tavuk
  • 2 adet domates
  • 2 adet yeşil biber
  • Bir tutam pul biber
  • Bir tutam karabiber
  • 2 adet kırmızı biber
  • 4 diş sarımsak
  • Bir tutam tuz
Mantarlı tavuk sote tarifinin hazırlanışı:
  • Mantarlı tavuk sote, her soteli yemekte olduğu gibi malzemelerin belirli bir sıraya göre tavada karıştırılması ve kızartılarak tarifin elde edilmesinden ibarettir. Fakat buna başlamadan önce bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin mantarlı tavuk sote tarifi için uygun bir hale sokulması gereklidir. Öncelikle; tarif için alınmış olan yarım kilo tavuk, kuşbaşı şeklinde doğranmalıdır. Bunu evde yapma imkanı olmaması halinde, kasaplardan direkt olarak kuşbaşı doğranmış tavuk alınması tavsiye edilir. Aynı şekilde mantarların da iyice yıkanması, yıkandıktan sonra saplarının ayrılarak güzelce yıkanması gereklidir. Mantar; mantarlı tavuk sote tarifinin önemli bir aroması olduğundan, temizliği ve soyulması konusunda yeterince özenli davranılmalıdır. Aksi halde mantarlı tavuk sote istenen tatta olmayabilir. Yıkanan ve sapları ayıklanan mantarların hemen ardından soteleme işlemine uygun olacak küçüklükte parçalara kesilmesi ve dilimlenmesi gereklidir. 2 adet kırmızı biber de yine yıkanır, saplarından ayrılı ve küp küp doğranır. Aynı şekilde 2 adet domatesin de güzelce yıkanması, kabuklarının soyulması ve soteleme işlemi için küp küp parçalara doğranması lazımdır. Hemen ardından 2 adet yeşil biber de yıkanır, sapları ayıklanır ve tavada kızartmak üzere küp küp parçalar şeklinde dilimlenir. Bir adet soğan da güzelce yıkanıp, temizlenip küp küp doğrandıktan sonra son olarak; 4 diş sarımsak da ezilerek, küçük küçük dilimlenerek veya rendelenerek soteleme işlemi sırasında tavanın her yerine eşit dağıtılabilecek şekilde parçalara ayrılır. Malzemeler bu şekilde hazırlandıktan sonra, sıraları geldiğinde kullanılmak üzere bir kenarda bekletilir. Ayrıca bunların haricinde; sote yapmak için bir tava ile karıştırmak için de kaşık, vs. bir tahta gerecin şimdiden hazır edilmesi mantarlı tavuk sote tarifinin daha hızlı uygulanmasını sağlayacaktır.
  • Yukarıdaki hazırlıklar tamamlandıktan sonra mantarlı tavuk sote tarifine başlanabilir. İlk adımda söylendiği gibi; malzemeler uygun sırayla tavaya atılacak ve kızartılacaktır. Bunun için; hazırlık aşamasında dilimlenmiş olan soğanlar tavaya atılır ve orta derecede ateşte kavrulmaya başlanır. Soğanlarda çok hafif pembeleşme görülür görülmez, ufalanmış olan 4 diş sarımsak da tavaya atılır ve soteleme işlemine devam edilir. Tüm bu işlemlerin sırayla ve aralarında yeterli süre beklenerek, özenli bir şekilde yapılması çok önemlidir. Bu sayede her bir malzemenin tadı mantarlı tavuk soteye tam olarak işlemekte; istenen en ideal tat elde edilmektedir. Bu yüzden; malzemelerin hepsinin birden boca edilmesi gibi yöntemler pek tavsiye edilmez. Bu kural doğrultusunda; sarımsaklar da kavrulmanın etkisiyle kokularını dışarı vermeye başladıktan sonra; 2 adet kırmızı biber veya 2 adet yeşil biber de küp parçalar halinde tavaya konur. Aynı soteleme işlemine devam edilir. Biber için yeterince beklendiğinin belirtisi de yine kokusunu dışarı salması ve renk değiştirmesi olacaktır. İlk tercih edilen biberde bu belirtiler görüldükten hemen sonra; diğer biber eklenir ve mantarlı tavuk sote tarifine aynı işlemlerle devam edilir.
  • İlk adımdaki talimatlar sonucunda; mantarlı tavuk sote için sos niteliğinde olan kısım elde edilmiş olur. Bundan sonraki aşamalarda ise; mantarlı tavuk sote için daha temel olan kısımlar hazırlanacaktır. Tarifin adından da anlaşılacağı üzere; kuşbaşı olarak dilimlenmiş yarım kilo tavuk ile küçük küçük doğranmış mantarların hepsi birden soteleme işleminin yapıldığı tavaya atılır. Bu andan itibaren ocağın hafifçe kısılması daha iyidir. Böylece mantarlı tavuk sote sosunun tadı temel malzemelere daha iyi sinecek, daha verimli bir sote elde edilecektir. Tavuk ve mantarlar kısık ateşte, tavuklar yeterince pişip yumuşayıncaya kadar bekletilir. Tabi ki ilk adımdan itibaren tüm bu işlemler sırasında tahta kaşık yardımıyla hafifçe karıştırma yapılması gereklidir ki mantarlı tavuk sote malzemeleri daha kolay kavrulsun.
  • Tavuklar ve mantarlar da yeterince sotelendikten sonra; son olarak kalan malzeme; yani domatesler de mantarlı tavuk sote için kullanılır. Domatesin sona bırakılmasının temel sebebi; çok kolay kavrulmasıdır. İlk aşamalarda kullanılması halinde, geçen süre boyunca domatesler aşırı kavrulabilir ve yanarak mantarlı tavuk sotenin tadını bozabilir. Buna göre; küp küp doğranmış olan domatesler de sote tavasına dökülür ve bir süre daha kısık ateşte aynı işlemlere devam edilir. Domatesler küçülüp rengi koyulaştığı anda yeterince beklenmiş demektir. Bu belirtiler görüldüğü anda; tuz, karabiber, pul biber ve varsa eklenmek istenen diğer baharatlar da mantarlı tavuk soteye eklenir ve tava ocaktan alınır. Baharatlardan karabiberin daha fazla tutulması tavsiye edilir; mantarlı tavuk soteyi kesinlikle çok daha lezzetli bir hale getirmektedir.
  • Baharatları da eklendikten sonra mantarlı tavuk sote bir kapak il üzeri kapatılarak en kısık ateşte 5-10 dakika kadar pişirilir. Bu son adım çok önemlidir. Çünkü mantarlı tavuk sotenin tüm malzemelerinin özleştiği ve istenen tadın elde edildiği kısım, bu adımdır. Yani yeterli bir süre sabırla beklenmelidir.
  • Kısık ateşte yeterince pişen mantarlı tavuk sote ocaktan alınır ve sıcak sıcak servis edilir.
  • Mantarlı tavuk sote tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
Son Güncelleme : 05.12.2018 13:19:29
Mantarlı Tavuk Sote ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Mantarlı Tavuk Sote Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Mantarlı Tavuk Sote"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Mantar Kavurma
Mantar Kavurma
Mantar kavurma; yapılışı itibariyle tipik sote yemeklerine benzeyen fakat ana malzeme olarak mantarın kullanılmasıyla diğerlerinden ayrılan; daha özgün ve bir o kadar da lezzetli bir tariftir. Özellikle akşam yemeklerinde hem farklı hem de besleyici ...
Mantar Güveç
Mantar Güveç
Mantar güveç, mutfaklarda kolayca hazırlanan hem sağlıklı hem de en kolay tariflerden biridir. Mantar sevenler için mantar güveç en leziz yemeklerin başında yer alır. Özellikle az miktarda pilav yaparak kaselere yerleştirdiğiniz pilavı tabağa ters çe...
Kıymalı Mantar Sote
Kıymalı Mantar Sote
Kıymalı mantar sote; kıyma, mantar, vs. birçok bilindik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen; son derece lezzetli ve bir o kadar da lezzetli tipik sote yemeklerinden biridir. Gereken malzeme çeşitliliği biraz fazla olsa da; kıymalı mantar soteye ...
Fırında Mantarlı Tavuk
Fırında Mantarlı Tavuk
Fırında Mantarlı Tavuk, mantar ve tavuğun mükemmel uyumu ile damaklarda tat bırakacak şahane bir yemek olan fırında mantarlı tavuk sofralarınızı şölene dönüştürecek lezzeti ile sevdikleriniz ve kendiniz için çarçabuk hazırlanabilen leziz olduğu kadar...
Mantarlı Tavuk
Mantarlı Tavuk
Mantarlı tavuk; sürekli yapılan tavuk yemeklerinde farklı bir tat eklemek, farklı bir lezzet denemek isteyenler için çok uygun bir tariftir. Herkesçe bilinen sade pişmiş tavuğa; domates, biber ve en önemlisi olan mantar aromasının eklenmesiyle elde e...
Güveçte Mantar
Güveçte Mantar
Güveçte Mantar, tam ana yemek olabilecek içeriğe sahip bir tariftir. Mantarların en bilindik ve en masumu olan kültür mantarından yapılır. Güveç bir tür kil yanı toprak kaptır. Özel aşamalardan geçirilerek üretilen güvecin özelliği ısıyı yavaş yavaş ...
Mantarlı Köfte
Mantarlı Köfte
Mantarlı köfte; zengin ve geniş Türk mutfağında, farklı malzemeler ve farklı tatlar kullanılarak elde edilen sayısız köfte tariflerinden sadece biridir. Herkesçe bilinen normal köfte, İzmir köfte, İnegöl köfte, vs. sayısız alternatif köfte tariflerin...
Mantar Soslu Biftek
Mantar Soslu Biftek
Mantar soslu biftek; herkesçe bilinen ve çokça sevilen biftek tarifine, basit bir şekilde hazırlanan mantar sosunun eklenmesiyle elde edilen son derece lezzetli bir tariftir. Gerekli malzemeler listesi ve adım adım mantar soslu bifteğin hazırlanışı a...
Kolay Mantar Sote
Kolay Mantar Sote
Kolay Mantar Sote, Özellikle çalışmak durumunda kalan anneler ve hanımlar için büyük kolaylıktır. Bu tarifin yanına pirinç pilavı ve cacık olduğunda akşam yemeği aradan çıkartılmış olur. Vejetaryen kişiler için muhteşem bir ara sıcaktır. Bu tarifin i...
Mantar Soslu Tavuk
Mantar Soslu Tavuk
Sofra kurmak: Eğlenceli bir işken, bir o kadar zahmetli ve emek verici bir uğraştır. Hele de misafiriniz gelecekse yada özel bir sofra kurmanız gerekiyorsa, bu zahmet iki katına çıkar. Normalden daha gösterişli yemekler yapılır. Aynı zamanda yapacağı...
Mantar Çorbası
Mantar Çorbası
Mantar çorbası; geleneksel çorbalardan farklı biz lezzet denemek isteyenler için ideal bir tariftir. Yazının devamında da; gerekli malzemeler listesi ve adım adım mantar çorbasının hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.Mantar çorbası için gerekli mal...
Fırında Mantar
Fırında Mantar
Fırında mantar, hem protein bakımından zengin, hem de lezzet bakımından zirvede bir yemek olarak özel akşamlarınızın şık bir detayı olabilir. Hem görünüş itibari ile hem de lezzet açısından yapılış kolaylığı ve kaliteli bir yemek oluşuyla tadanlar gü...

 

Mantar Kavurma
Mantar Güveç
Kıymalı Mantar Sote
Fırında Mantarlı Tavuk
Mantarlı Tavuk
Güveçte Mantar
Mantarlı Köfte
Mantar Soslu Biftek
Kolay Mantar Sote
Mantar Soslu Tavuk
Mantar Çorbası
Fırında Mantar
Fırında Mantarlı Patates
Mantarlı Omlet
Kremalı Mantar Çorbası
Kremalı Mantarlı Tavuk
Kırmızı Mantar
Mantar Nasıl Saklanır
Mantar Nasıl Temizlenir
Mantar Çeşitleri
Kremalı Mantar
Mantarlı Pizza
Mantar Soslu Bonfile
Fırında Kaşarlı Mantar
Mantar Salatası
Beşamel Soslu Mantar
Mantarlı Börek
Beşamel Soslu Mantarlı Tavuk
Mantar Kompostu
Kremalı Mantarlı Makarna
Popüler İçerik
Fırında Mantarlı Patates
Fırında Mantarlı Patates
Fırında Mantarlı Patates, özellikle çalışan bayanların akşam iş dönüşü kurtarıcısı olan fırında mantarlı patates yemeği çarçabuk hazırlanışı ve enfes ...
Mantarlı Omlet
Mantarlı Omlet
Mantarlı omlet; herkesçe bilinen sade omlet tarifine mantar aromasının eklenmesiyle elde edilen; tercihe göre daha lezzetli fakat mutlak bir şekilde d...
Kremalı Mantar Çorbası
Kremalı Mantar Çorbası
Kremalı mantar çorbası; ülkemizin hemen hemen her köşesinde sık sık pişirilen; diğer meşhur çorbalar kadar olmasa da artık klasikleşmiş olarak kabul e...
Kremalı Mantarlı Tavuk
Kremalı Mantarlı Tavuk
Kremalı mantarlı tavuk, en kolay tavuk yemeklerinden biri olup zor zamanlarınız da çarçabuk hazırlayabileceğiniz niteliktedir. Özellikle Ramazan ayınd...
Kırmızı Mantar
Kırmızı Mantar
Kırmızı Mantar, denildiğinde çok sayıda mantar türü akla gelir. Tabi ki her mantar yenilmez. Türkiye de kırmızı mantar denildiğinde yenilebilen iki tü...
Mantar Nasıl Saklanır
Mantar Nasıl Saklanır
Mantar nasıl saklanır, yılın her dönemi doğada bulunan mantarlar, aynı zamanda kültür mantarı olarak ta yetiştirilmektedir. Mantarları üreme döneminde...
Mantar Nasıl Temizlenir
Mantar Nasıl Temizlenir
Mantar Nasıl Temizlenir, Doğanın gizli hazinesi olarak kabul edilen mantar, Doğadan toplanıp yenilebilen mantar türlerinin sayısı ise hiç de az değild...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Mantar Kavurma
Mantar Güveç
Kıymalı Mantar Sote
Fırında Mantarlı Tavuk
Mantarlı Tavuk
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Nisan - 2019