Mantar Kızartması

Mantar Kızartması

Mantar kızartması; ana malzeme olarak sadece mantar gerektiren, uygulaması ve hazırlaması son derece pratik, basit bir tariftir. En büyük avantajı; malzemelerinin ucuz ve kolayca bulunabilecek cinsten olması ve tarifin çok basit olmasıdır. Örneğin; alınacak olan yarım kilo mantar dışındaki tüm malzemeler, evlerde her zaman bulunan rutin malzemelerdir. Yani; mantar kızartması için harcanması gereken öyle ekstra bir masraf yoktur. Hem bu ucuzluğu hem de pratikliği sayesinde; öğrenci evlerinden bekar evlerine kadar yemek yapma imkanının kısıtlı olduğu birçok yerde dahi kolayca hazırlanabilecek bir tariftir. Ayrıca; misafirlere ayrı bir lezzet sunmak isteyen veya akşam yemeklerinde bir farklılık yapmak isteyen ev hanımları için de idealdir. Yazının devamında da bu kolay tarifi ilk defa uygulayacak olanlar için; gerekli malzemeler listesi ve adım adım mantar kızartması tarifinin hazırlanışı yazılmıştır. Tabii ki imkan varsa bu tarifin yanı sıra etraftan canlı yardım alınması da tavsiye edilir. Kolay gelsin:

Mantar kızartması için gerekli malzemeler:
  • 2 yemek kaşığı un
  • Yarım kilo mantar
  • 1 adet yumurta
  • Sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
NOT: Yukarıda verilen malzeme listesi; 4-5 kişilik standart servis içindir. Farklı sayıda servis yapacak olanların, malzeme miktarlarını bununla orantılı olarak ayarlamaları gereklidir.

Mantar kızartması tarifinin hazırlanışı:
  • Malzemeler temin edildikten sonra mantar kızartması tarifine başlanabilir. Her kızartma tarifinde olduğu gibi mantar kızartmasında da önce bir sos hazırlanacak, daha sonra mantarlar bu sosa bulandırılarak kızartılacaktır. Fakat bu basit adımları uygulamadan önce bazı detayların açıklanması faydalı olacaktır.
  • Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin mantar kızartması için uygun bir hale sokulması gereklidir. Yarım kilo mantar; güzelce yıkanır ve saplarından ayıklanır. Daha sonra da 2-3-4, vs. mantarın büyüklüğüne göre istenen sayıda parçalara dilimlenir. Burada önemli olan; mantarların yeterince pişebilmesi ve mantar kızartmasında abes kaçacak büyüklükte olmamasıdır. Mantarlar yeterince dikkatli ve özenli bir şekilde dilimlendikten sonra, başka yapılması gereken bir kesme, dilimleme, vs. işlem yoktur. Diğer malzemelerin de kolayca ulaşılabilecek şekilde yakınlarda bekletilmesi yeterlidir. Ayrıca; mantar kızartması sosunu hazırlamak için derince bir kap ve kızartma yapmak için bir tavanın da şimdiden hazır edilmesi, ileri aşamalarda kolaylık sağlayacaktır.
  • Hazırlıklar tamamlandıktan sonra mantar kızartması tarifinin ilk adımı uygulanır. İlk adımda; mantar kızartması sosu hazırlanacaktır. Bunun için; hazırlık aşamasında ayarlanmış olan kaba 1 adet yumurta kırılır. Ardından 2 yemek kaşığı buğday nişastası da eklenir ve bir kaşık, vs. yardımıyla karıştırılmaya başlanır. Burada malzemelerin tek tek eklenmesi ve her bir aralıkta yeterince karıştırılması, mantar kızartması sosunun yoğunluğu açısından önemlidir. İsteyen tüm malzemeleri aynı anda karıştırarak da mantar kızartması sosunu hazırlayabilir, fakat tavsiye edilmez. Yumurta ve nişastadan sonra; 2 yemek kaşığı un da kaba eklenir ve karıştırma işlemine devam edilir. Un; mantar kızartması sosuna biraz daha katı bir kıvam vereceği için bu aşama önemlidir. Karıştırma işlemi yeterince özenli yapılmalı ve un topaklarının oluşmasına izin verilmemelidir. Ardından 1 tatlı kaşığı tuz da kaba eklenir ve yedirilinceye kadar karıştırılır. Böylece mantar kızartması sosu tamamlanmıştır. Sıradaki adıma geçilebilir.
  • Mantar kızartması tarifinin bu adımında; mantarlar hazırlanmış olan sosa bulandırılacak ve kızartılacaktır. Öncelikle; kızartma yapmak için ayarlanan tavaya yeterli miktarda sıvı yağ dökülür ve kızartma işlemine başlanır. Kısık ateşte sıvı yağ kızardığı sırada; mantarlar tek tek kabın içindeki mantar kızartması sosuna bulandırılır ve kızartmak üzere geri çıkarılır. Mantarların sosa yeterince bulanmasına dikkat edilmelidir. Böylece kızartma işleminde sonra tatları daha iyi birleşecek; bu da mantar kızartmasının kalitesini arttıracaktır. Sıvı yağ kızartma belirtileri gösterir göstermez, sosa bulanmış olan bu mantarlar, tavada çok kalabalık olmayacak şekilde tek tek kızartılır. Mantarların hepsi birden kesinlikle atılmamalıdır; kızartma işlemini sağlıksız kılacaktır. Tek tek atılırsa da çok uzun sürebilir. Bu yüzden; grup grup atılması ve mantar kızartmasının bu şekilde elde edilmesi en idealidir. Kızartma işleminin de bitmesiyle mantar kızartmasının sadece servis etmesi kalmıştır.
  • Kızartılmış olan mantar kızartması, bir tepsiye veya kişisel tabaklara konur ve servis edilir. Servisin sıcak olarak yapılması tavsiye edilse de; ılık veya soğuk servis de yapılabilir.
  • Mantar kızartması tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
Son Güncelleme : 08.12.2018 15:04:37
Mantar Kızartması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Mantar Kızartması Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Mantar Kızartması"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Mantar Kavurma
Mantar Kavurma
Mantar kavurma; yapılışı itibariyle tipik sote yemeklerine benzeyen fakat ana malzeme olarak mantarın kullanılmasıyla diğerlerinden ayrılan; daha özgün ve bir o kadar da lezzetli bir tariftir. Özellikle akşam yemeklerinde hem farklı hem de besleyici ...
Mantar Güveç
Mantar Güveç
Mantar güveç, mutfaklarda kolayca hazırlanan hem sağlıklı hem de en kolay tariflerden biridir. Mantar sevenler için mantar güveç en leziz yemeklerin başında yer alır. Özellikle az miktarda pilav yaparak kaselere yerleştirdiğiniz pilavı tabağa ters çe...
Kıymalı Mantar Sote
Kıymalı Mantar Sote
Kıymalı mantar sote; kıyma, mantar, vs. birçok bilindik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen; son derece lezzetli ve bir o kadar da lezzetli tipik sote yemeklerinden biridir. Gereken malzeme çeşitliliği biraz fazla olsa da; kıymalı mantar soteye ...
Fırında Mantarlı Tavuk
Fırında Mantarlı Tavuk
Fırında Mantarlı Tavuk, mantar ve tavuğun mükemmel uyumu ile damaklarda tat bırakacak şahane bir yemek olan fırında mantarlı tavuk sofralarınızı şölene dönüştürecek lezzeti ile sevdikleriniz ve kendiniz için çarçabuk hazırlanabilen leziz olduğu kadar...
Mantarlı Tavuk
Mantarlı Tavuk
Mantarlı tavuk; sürekli yapılan tavuk yemeklerinde farklı bir tat eklemek, farklı bir lezzet denemek isteyenler için çok uygun bir tariftir. Herkesçe bilinen sade pişmiş tavuğa; domates, biber ve en önemlisi olan mantar aromasının eklenmesiyle elde e...
Güveçte Mantar
Güveçte Mantar
Güveçte Mantar, tam ana yemek olabilecek içeriğe sahip bir tariftir. Mantarların en bilindik ve en masumu olan kültür mantarından yapılır. Güveç bir tür kil yanı toprak kaptır. Özel aşamalardan geçirilerek üretilen güvecin özelliği ısıyı yavaş yavaş ...
Mantarlı Köfte
Mantarlı Köfte
Mantarlı köfte; zengin ve geniş Türk mutfağında, farklı malzemeler ve farklı tatlar kullanılarak elde edilen sayısız köfte tariflerinden sadece biridir. Herkesçe bilinen normal köfte, İzmir köfte, İnegöl köfte, vs. sayısız alternatif köfte tariflerin...
Mantar Soslu Biftek
Mantar Soslu Biftek
Mantar soslu biftek; herkesçe bilinen ve çokça sevilen biftek tarifine, basit bir şekilde hazırlanan mantar sosunun eklenmesiyle elde edilen son derece lezzetli bir tariftir. Gerekli malzemeler listesi ve adım adım mantar soslu bifteğin hazırlanışı a...
Kolay Mantar Sote
Kolay Mantar Sote
Kolay Mantar Sote, Özellikle çalışmak durumunda kalan anneler ve hanımlar için büyük kolaylıktır. Bu tarifin yanına pirinç pilavı ve cacık olduğunda akşam yemeği aradan çıkartılmış olur. Vejetaryen kişiler için muhteşem bir ara sıcaktır. Bu tarifin i...
Mantar Soslu Tavuk
Mantar Soslu Tavuk
Sofra kurmak: Eğlenceli bir işken, bir o kadar zahmetli ve emek verici bir uğraştır. Hele de misafiriniz gelecekse yada özel bir sofra kurmanız gerekiyorsa, bu zahmet iki katına çıkar. Normalden daha gösterişli yemekler yapılır. Aynı zamanda yapacağı...
Mantar Çorbası
Mantar Çorbası
Mantar çorbası; geleneksel çorbalardan farklı biz lezzet denemek isteyenler için ideal bir tariftir. Yazının devamında da; gerekli malzemeler listesi ve adım adım mantar çorbasının hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.Mantar çorbası için gerekli mal...
Fırında Mantar
Fırında Mantar
Fırında mantar, hem protein bakımından zengin, hem de lezzet bakımından zirvede bir yemek olarak özel akşamlarınızın şık bir detayı olabilir. Hem görünüş itibari ile hem de lezzet açısından yapılış kolaylığı ve kaliteli bir yemek oluşuyla tadanlar gü...

 

Mantar Kavurma
Mantar Güveç
Kıymalı Mantar Sote
Fırında Mantarlı Tavuk
Mantarlı Tavuk
Güveçte Mantar
Mantarlı Köfte
Mantar Soslu Biftek
Kolay Mantar Sote
Mantar Soslu Tavuk
Mantar Çorbası
Fırında Mantar
Fırında Mantarlı Patates
Mantarlı Omlet
Kremalı Mantar Çorbası
Kremalı Mantarlı Tavuk
Kırmızı Mantar
Mantar Nasıl Saklanır
Mantar Nasıl Temizlenir
Mantar Çeşitleri
Kremalı Mantar
Mantarlı Pizza
Mantar Soslu Bonfile
Fırında Kaşarlı Mantar
Mantar Salatası
Beşamel Soslu Mantar
Mantarlı Börek
Beşamel Soslu Mantarlı Tavuk
Mantar Kompostu
Kremalı Mantarlı Makarna
Popüler İçerik
Fırında Mantarlı Patates
Fırında Mantarlı Patates
Fırında Mantarlı Patates, özellikle çalışan bayanların akşam iş dönüşü kurtarıcısı olan fırında mantarlı patates yemeği çarçabuk hazırlanışı ve enfes ...
Mantarlı Omlet
Mantarlı Omlet
Mantarlı omlet; herkesçe bilinen sade omlet tarifine mantar aromasının eklenmesiyle elde edilen; tercihe göre daha lezzetli fakat mutlak bir şekilde d...
Kremalı Mantar Çorbası
Kremalı Mantar Çorbası
Kremalı mantar çorbası; ülkemizin hemen hemen her köşesinde sık sık pişirilen; diğer meşhur çorbalar kadar olmasa da artık klasikleşmiş olarak kabul e...
Kremalı Mantarlı Tavuk
Kremalı Mantarlı Tavuk
Kremalı mantarlı tavuk, en kolay tavuk yemeklerinden biri olup zor zamanlarınız da çarçabuk hazırlayabileceğiniz niteliktedir. Özellikle Ramazan ayınd...
Kırmızı Mantar
Kırmızı Mantar
Kırmızı Mantar, denildiğinde çok sayıda mantar türü akla gelir. Tabi ki her mantar yenilmez. Türkiye de kırmızı mantar denildiğinde yenilebilen iki tü...
Mantar Nasıl Saklanır
Mantar Nasıl Saklanır
Mantar nasıl saklanır, yılın her dönemi doğada bulunan mantarlar, aynı zamanda kültür mantarı olarak ta yetiştirilmektedir. Mantarları üreme döneminde...
Mantar Nasıl Temizlenir
Mantar Nasıl Temizlenir
Mantar Nasıl Temizlenir, Doğanın gizli hazinesi olarak kabul edilen mantar, Doğadan toplanıp yenilebilen mantar türlerinin sayısı ise hiç de az değild...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Mantar Kavurma
Mantar Güveç
Kıymalı Mantar Sote
Fırında Mantarlı Tavuk
Mantarlı Tavuk
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019