Mantar Yetiştiriciliği

Mantar Yetiştiriciliği

Mantar yetiştiriciliği, doğal ortamlarının dışında ticari işletmeler aracılığıyla suni olarak oluşturulan ortamlarda yapılmaktadır. Kültür mantarı yetiştiriciliğinde bazı etkenlerin bir arada oluşturulması önemlidir. Sıcaklığın, nemin ve havalandırmanın sağlanması kaliteyi etkilemektedir. İklim özellikleri açısından son derece seçici olan mantarlar, farklı dönemlerde bile farklı ekolojik gereksinimlere ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden mantar yetiştiriciliği uygun şekilde iklimlendirme koşulları sağlanarak yapılmalıdır.

Mantar yetiştiriciliğinde sıcaklık etkeni

Mantarların gelişmesini sağlayan en önemli unsur sıcaklığın 23-25 derecede tutulmasıdır. Bundan düşük olan sıcaklıkların olması halinde mantarların gelişimi yavaşlamakla birlikte, canlılıkları sürer. Mantarlar 0 derecede bile canlı olurlar. Fakat 25 derecenin üzerine çıkan sıcaklıklarda aynı dayanıklılığı göstermezler. Sıcaklık 30 derece olduğunda gelişimi durur, 35 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda ise ölürler. Bu düşük sıcaklıkların fazla zararlı olmadığını, ancak yüksek sıcaklığın olması halinde zararın fazla olduğunu gösterir. Mantarların sıcaklık isteği türüne göre değişim göstermektedir. Fakat genel kural düşük sıcaklık mantarların oluşumunu yavaşlatmakta, yüksek sıcaklıklarda ise verim düşmektedir.

Mantar yetiştiriciliğinde nem etkeni

Doğada yetişen mantarlarda yağmur sonrasında nemin yüksek olduğu dönemlerde mantar daha hızlı büyüme gösterirler. Bu yüzden mantarların gelişimi için, toprakta ve havada nemin yüksek olması gerekir. En ideal nem oranı % 70-90 arasındadır. Nemin az olması mantar verimini düşürmektedir. Aynı zamanda toprağın ve kompostun kuruduğu görülebilir.

Mantar yetiştiriciliğinde havalandırma etkeni

Havalandırma mantar yetiştiriciliğinde dönemsel olarak farklılık gösterir. Kuluçka döneminde fazla havalandırma ihtiyacı olmamasına rağmen, sıcaklığın ve nemin ayarlanmasında havalandırmanın önemi büyüktür. Mantarın toprağın üzerine çıkmasıyla birlikte havalandırma isteği artar. Hasat zamanı geldiğinde en yüksek düzeye çıkar. Bu dönemlerde havada olan karbondioksit % 03 den daha az olmalıdır. Bu oranın üzerindeki karbondioksit miktarı mantar oluşumunu azaltır, anormalliklere neden olur. Şapkalarda incelme, uzama, küçülme gibi etkiler görülür. Bu yüzden mantarın oluşmaya başlamasıyla, mantarın miktarına göre oda havası 6-8 kat taze havayla doldurulmalıdır.

Mantar yetiştiriciliği yapılan yerler nasıl olmalıdır?

Mantar yetiştiriciliği nem oranı ve sıcaklığı kontrol altına alınabilen, havalandırılması yapılabilen ve güneş ışığı almayan yerlerde yapılabilir. Soğuk hava depoları, tünel ve galeriler, depolar, ambarlar, ışığa karşı yalıtılmış seralar ile modern mantar üretim tesislerinde mantar üretimi yapılabilir. Bunun için yeni bir tesis kurulmayacak ise, ulaşım sorunu olmayan, enerji kaynakları bulunan, nem, havalandırma ve aydınlatma koşulları sağlanabilen yerler tercih edilmelidir. Zararlılardan korunmak için binanın betonarme olması, kırık dökük yerlerin onarılması gerekir. Ortamın tavan yüksekliği en az 2,5 mt olarak düzenlenmelidir. Atık suyun gitmesi için tabanda kanal bulunmalı ya da çukur açılmalıdır. Isıtma sistemi bacalıysa, vantilatörlerin takılacağı delikler bulunmalıdır. Ortama girişte ayakların dezenfekte edilmesi, kıyafetlerin değiştirilmesi için bir oda bulunmalıdır.

Mantar yetiştiriciliğinde kullanılan malzemeler nelerdir?

  • Raflar: Mantarların yetiştirileceği ortamlarda mantar torbaları profil demirden yapılan raflara yerleştirilmelidir. Rutubetli bir alan olması yüzünden ahşap raflar kullanılmamalıdır. İlk rafın yerden yüksekliği 15-20 cm, en üstteki rafın tavana yüksekliği 80 cm kadar olmalıdır. Raflar en fazla 3 katlı olmalıdır.
  • Isıtma cihazları: Ortamlar en iyi buhar azanlarıyla ısıtılabilir. Ancak kömür sobası, şofben, kat kaloriferi, elektrikli ısıtıcı gibi cihazlarda kullanılabilir. Kömür sobası sıcaklığı homojen olarak dağıtamayacağından mantarlar değişik dönemlerde hasata gelir. Kat kaloriferi ise maliyeti yüksek olmasına rağmen, en fazla tercih edilen sistemdir.
  • Ölçüm cihazları: Bu cihazlar nemi ölçen higrometre, sıcaklığı ölçmeye yarayan termometre, kompost sıcaklığını ölçen cam termometre gibi cihazlardır. Bunlar ortamın en iyi yerine yerleştirilmelidir.
  • Havalandırma cihazları: Bu cihazların biri dışarıdaki temiz havayı içeri almalı, diğeri içerideki pis havayı dışarıya atmalıdır. Bunlar yüksek devirli fanlardır. Her ikisi birlikte çalıştırılarak, ortamın havası değiştirilmelidir. Fanların önüne spor filtresi takılması gerekir.
  • Sulama malzemeleri: Mantar için en önemli unsurlardan birisi sulamadır. Sulama salma şeklinde değil, ince zerrecikler halinde yapılmalıdır.
  • İlaçlama malzemeleri: Bu malzemeler naylon eldiven, galoş, iş önlüğü, sırt pülverizatörü, gözlüklü maske gibi ihtiyaçlardır.

Mantar yetiştiriciliğinde aşamalar nelerdir?

  • Misel ön gelişim dönemi: Bu dönemde misel ekimi yapılan torbalar karıştırılarak, ranzalara yerleştirilir. Boş tarafları ambalaj kağıdıyla kapatılır. Ortamın ısı ve nemi iyi ayarlanmalıdır. Miseller 16-18 günde gelişimini tamamlar.
  • Örtü toprağı dönemi: Ön gelişimi tamamlayan miseller baş bağlama aşamasına geçmeden önce kompostun üzerinde örtü toprağı olmadan mantar yetiştirmeye uygundur. Fakat örtü toprağı kullanılırsa, verim daha yüksek olur. Örtü toprağı PH derecesi ayarlı, azotlu bileşiklerden zayıf olmalıdır. Eriyen tuzlar yüksek olursa mantarlarda şapka oluşumu gecikir, mantar sayısı azalır ve mantar ağırlıkları artar. İçindeki kireç miktarı % 2,5-3,5 oranında olmalıdır.
  • Ürün dönemi: Üzerine örtü toprağının serilmesinden sonra 20-25 gün içinde hasat yapılır. Çapı 3,5-4 cm olan mantarlar hasat edilir. Bu süreç geçirilirse şapkalar büyüyerek saplarından ayrılabilir. Bu istenmeyen bir durumdur. Hasat en yukarıdaki ranzadan başlamalıdır. Bunun sebebi ısı yeterince homojen dağılmadıysa, üst katlar daha sıcak olduğundan erken gelişecektir.
  • Ambalaj ve pazarlama: Toplanmış olan mantarlar bir önce paketlenip pazarlanmalıdır. Çünkü uzun süre besin değerini korumak çok zordur.
Son Güncelleme : 08.12.2018 22:19:25
Mantar Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Mantar Yetiştiriciliği Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Mantar Yetiştiriciliği"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Mantar Kavurma
Mantar Kavurma
Mantar kavurma; yapılışı itibariyle tipik sote yemeklerine benzeyen fakat ana malzeme olarak mantarın kullanılmasıyla diğerlerinden ayrılan; daha özgün ve bir o kadar da lezzetli bir tariftir. Özellikle akşam yemeklerinde hem farklı hem de besleyici ...
Mantar Güveç
Mantar Güveç
Mantar güveç, mutfaklarda kolayca hazırlanan hem sağlıklı hem de en kolay tariflerden biridir. Mantar sevenler için mantar güveç en leziz yemeklerin başında yer alır. Özellikle az miktarda pilav yaparak kaselere yerleştirdiğiniz pilavı tabağa ters çe...
Kıymalı Mantar Sote
Kıymalı Mantar Sote
Kıymalı mantar sote; kıyma, mantar, vs. birçok bilindik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen; son derece lezzetli ve bir o kadar da lezzetli tipik sote yemeklerinden biridir. Gereken malzeme çeşitliliği biraz fazla olsa da; kıymalı mantar soteye ...
Fırında Mantarlı Tavuk
Fırında Mantarlı Tavuk
Fırında Mantarlı Tavuk, mantar ve tavuğun mükemmel uyumu ile damaklarda tat bırakacak şahane bir yemek olan fırında mantarlı tavuk sofralarınızı şölene dönüştürecek lezzeti ile sevdikleriniz ve kendiniz için çarçabuk hazırlanabilen leziz olduğu kadar...
Mantarlı Tavuk
Mantarlı Tavuk
Mantarlı tavuk; sürekli yapılan tavuk yemeklerinde farklı bir tat eklemek, farklı bir lezzet denemek isteyenler için çok uygun bir tariftir. Herkesçe bilinen sade pişmiş tavuğa; domates, biber ve en önemlisi olan mantar aromasının eklenmesiyle elde e...
Güveçte Mantar
Güveçte Mantar
Güveçte Mantar, tam ana yemek olabilecek içeriğe sahip bir tariftir. Mantarların en bilindik ve en masumu olan kültür mantarından yapılır. Güveç bir tür kil yanı toprak kaptır. Özel aşamalardan geçirilerek üretilen güvecin özelliği ısıyı yavaş yavaş ...
Mantarlı Köfte
Mantarlı Köfte
Mantarlı köfte; zengin ve geniş Türk mutfağında, farklı malzemeler ve farklı tatlar kullanılarak elde edilen sayısız köfte tariflerinden sadece biridir. Herkesçe bilinen normal köfte, İzmir köfte, İnegöl köfte, vs. sayısız alternatif köfte tariflerin...
Mantar Soslu Biftek
Mantar Soslu Biftek
Mantar soslu biftek; herkesçe bilinen ve çokça sevilen biftek tarifine, basit bir şekilde hazırlanan mantar sosunun eklenmesiyle elde edilen son derece lezzetli bir tariftir. Gerekli malzemeler listesi ve adım adım mantar soslu bifteğin hazırlanışı a...
Kolay Mantar Sote
Kolay Mantar Sote
Kolay Mantar Sote, Özellikle çalışmak durumunda kalan anneler ve hanımlar için büyük kolaylıktır. Bu tarifin yanına pirinç pilavı ve cacık olduğunda akşam yemeği aradan çıkartılmış olur. Vejetaryen kişiler için muhteşem bir ara sıcaktır. Bu tarifin i...
Mantar Soslu Tavuk
Mantar Soslu Tavuk
Sofra kurmak: Eğlenceli bir işken, bir o kadar zahmetli ve emek verici bir uğraştır. Hele de misafiriniz gelecekse yada özel bir sofra kurmanız gerekiyorsa, bu zahmet iki katına çıkar. Normalden daha gösterişli yemekler yapılır. Aynı zamanda yapacağı...
Mantar Çorbası
Mantar Çorbası
Mantar çorbası; geleneksel çorbalardan farklı biz lezzet denemek isteyenler için ideal bir tariftir. Yazının devamında da; gerekli malzemeler listesi ve adım adım mantar çorbasının hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.Mantar çorbası için gerekli mal...
Fırında Mantar
Fırında Mantar
Fırında mantar, hem protein bakımından zengin, hem de lezzet bakımından zirvede bir yemek olarak özel akşamlarınızın şık bir detayı olabilir. Hem görünüş itibari ile hem de lezzet açısından yapılış kolaylığı ve kaliteli bir yemek oluşuyla tadanlar gü...

 

Mantar Kavurma
Mantar Güveç
Kıymalı Mantar Sote
Fırında Mantarlı Tavuk
Mantarlı Tavuk
Güveçte Mantar
Mantarlı Köfte
Mantar Soslu Biftek
Kolay Mantar Sote
Mantar Soslu Tavuk
Mantar Çorbası
Fırında Mantar
Fırında Mantarlı Patates
Mantarlı Omlet
Kremalı Mantar Çorbası
Kremalı Mantarlı Tavuk
Kırmızı Mantar
Mantar Nasıl Saklanır
Mantar Nasıl Temizlenir
Mantar Çeşitleri
Kremalı Mantar
Mantarlı Pizza
Mantar Soslu Bonfile
Fırında Kaşarlı Mantar
Mantar Salatası
Beşamel Soslu Mantar
Mantarlı Börek
Beşamel Soslu Mantarlı Tavuk
Mantar Kompostu
Kremalı Mantarlı Makarna
Popüler İçerik
Fırında Mantarlı Patates
Fırında Mantarlı Patates
Fırında Mantarlı Patates, özellikle çalışan bayanların akşam iş dönüşü kurtarıcısı olan fırında mantarlı patates yemeği çarçabuk hazırlanışı ve enfes ...
Mantarlı Omlet
Mantarlı Omlet
Mantarlı omlet; herkesçe bilinen sade omlet tarifine mantar aromasının eklenmesiyle elde edilen; tercihe göre daha lezzetli fakat mutlak bir şekilde d...
Kremalı Mantar Çorbası
Kremalı Mantar Çorbası
Kremalı mantar çorbası; ülkemizin hemen hemen her köşesinde sık sık pişirilen; diğer meşhur çorbalar kadar olmasa da artık klasikleşmiş olarak kabul e...
Kremalı Mantarlı Tavuk
Kremalı Mantarlı Tavuk
Kremalı mantarlı tavuk, en kolay tavuk yemeklerinden biri olup zor zamanlarınız da çarçabuk hazırlayabileceğiniz niteliktedir. Özellikle Ramazan ayınd...
Kırmızı Mantar
Kırmızı Mantar
Kırmızı Mantar, denildiğinde çok sayıda mantar türü akla gelir. Tabi ki her mantar yenilmez. Türkiye de kırmızı mantar denildiğinde yenilebilen iki tü...
Mantar Nasıl Saklanır
Mantar Nasıl Saklanır
Mantar nasıl saklanır, yılın her dönemi doğada bulunan mantarlar, aynı zamanda kültür mantarı olarak ta yetiştirilmektedir. Mantarları üreme döneminde...
Mantar Nasıl Temizlenir
Mantar Nasıl Temizlenir
Mantar Nasıl Temizlenir, Doğanın gizli hazinesi olarak kabul edilen mantar, Doğadan toplanıp yenilebilen mantar türlerinin sayısı ise hiç de az değild...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Mantar Kavurma
Mantar Güveç
Kıymalı Mantar Sote
Fırında Mantarlı Tavuk
Mantarlı Tavuk
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019