Mantar Kompostu

Mantar Kompostu

Mantar kompostu, mantar yetiştirme ortamı yani mantar toprağıdır. Bu PH dengesi sağlanmış, uygun besi ortamına hazırlanmış olan, dezenfekte edilen bir ortam olmalıdır. Mantarların içeriğinde klorofil olmadığından, kendi besinlerini üretmeleri mümkün değildir. Bu yüzden ihtiyacı olan besinleri hazır olarak almaları gerekir. Mantar kompostu ise, mantarlar için gerekli olan hazır besi yeridir. Kompostun iyi olması için, içindeki besinlerin uygun şartlarda hazırlanması gereklidir. Kompost selüloz, kalsiyum ve azot gibi ihtiyaçları karşılayabilecek, çürükçül olmayan zirai atıklardan elde edilmektedir. Burada selüloz ve azot kaynağı olarak kullanılabilecek olan ürünler pamuk küspesi, saman, mısır koçanı, kepek ve talaştır. Kompostun PH dengesinin ayarlanması için, mermer tozu ve alçı kullanılabilir.

Mantar kompostu nasıl hazırlanır?

Kompost hazırlamak için, ilk aşamada kullanılması gereken materyaller seçilmeli ve bunlar harmanlanmalıdır. Bu kompostlar oldukça ekonomik bir şekilde hazırlanabilir. Seçilmiş ve iyice harmanlanmış olan materyaller homojenize edilerek, bir çuvalın içine doldurulur. Bu çuval 90 derece sıcaklıkta sabit kalacak şekilde suyun içine daldırılır. Suyun içinde 2 saat kadar her tarafı ıslanacak şekilde kalmalıdır. Bu şekilde hem sterilizasyon sağlanmış, hem de mantarların besin olarak kullanabileceği gibi parçalanması sağlanmış olur. Bu yapılırken kompost dışarıdaki zararlılardan bakteri ve mantarlardan uzak tutulmalıdır. Buna özen gösterilmesi gerekir. Çünkü bakteri ve mantarlara uygun bir ortam meydan gelmiş olur. Sudan çıkarılan kompost hijyen bir yüzey üzerine serilerek, soğuması için bırakılır.

Kompost 25-28 dereceye kadar soğuduktan sonra, ekim işlemine geçilebilir. Uygun şartların sağlanması halinde, mantar tohumu yani misel homojen olarak karıştırılarak, poşetlerin içine doldurulur. Bu poşetler toplu iğne ile 8-10 yerinden delinerek, nemi yüksek ve karanlık bir alanda torbanın iç sıcaklığı yaklaşık 26-30 derece olacak koşullarda 20 gün kadar bekletilmektedir. Kompost hazırlanmasında bir kaç kilo kompostun hazırlanmasıyla, tonlarca kompostun hazırlanması oldukça farklıdır. Bunu ticari amaçlı yapmayı düşünenler mutlaka kompost hazırlığında destek almalıdır. Kompostta kullanılan mantar tohumunun yani miselin miktarı, kompostun % 2,5-3 oranında olmalıdır.

İyi bir mantar kompostu nasıl olmalı?

Kompostlar mantarların üretilmesi için, hayvansal ve bitkisel atıklarla farklı yöntemlerle hazırlanabilir. Bu mantarın yetiştirilmesi için gereklidir. Yapımda daha fazla bitkisel atıklar kullanıldığından, iklim farklılıkları nedeniyle yöresel olarak farklı bitki türleri olduğundan, kompost yapımında da değişik tarifler bulunmaktadır. Bitkisel atıklardan lignin ve selüloz içerenler doğal olarak yetişebilir. Bazı ağaç türleri de kendine özgü mantar yetiştirebilir. Bunlar çam mantarı, kavak mantarı gibi isimlerle anılır. İstiridye mantarının yetiştirilmesinde kullanılan kompostun içinde ağaç talaşı ve saman yer alır. İçine doğal katkı maddeleri ilave edilerek, kompost zenginleştirilebilir. Bunların içinde soya küspesi, pamuk tohumu ve kepek gibi ürünler bulunur. Kompostun sağlıklı koşullarda hazırlanması, içine harmanlanan mantar tohumlarının homojenize karıştırılması ve uygun miktarda olması, alınan hasadın iyi ve verimli olmasına sebep olur.

Son Güncelleme : 16.11.2018 03:42:06
Mantar Kompostu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Mantar Kompostu Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Mantar Kompostu"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Mantar Kavurma
Mantar Kavurma
Mantar kavurma; yapılışı itibariyle tipik sote yemeklerine benzeyen fakat ana malzeme olarak mantarın kullanılmasıyla diğerlerinden ayrılan; daha özgün ve bir o kadar da lezzetli bir tariftir. Özellikle akşam yemeklerinde hem farklı hem de besleyici ...
Mantar Güveç
Mantar Güveç
Mantar güveç, mutfaklarda kolayca hazırlanan hem sağlıklı hem de en kolay tariflerden biridir. Mantar sevenler için mantar güveç en leziz yemeklerin başında yer alır. Özellikle az miktarda pilav yaparak kaselere yerleştirdiğiniz pilavı tabağa ters çe...
Kıymalı Mantar Sote
Kıymalı Mantar Sote
Kıymalı mantar sote; kıyma, mantar, vs. birçok bilindik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen; son derece lezzetli ve bir o kadar da lezzetli tipik sote yemeklerinden biridir. Gereken malzeme çeşitliliği biraz fazla olsa da; kıymalı mantar soteye ...
Fırında Mantarlı Tavuk
Fırında Mantarlı Tavuk
Fırında Mantarlı Tavuk, mantar ve tavuğun mükemmel uyumu ile damaklarda tat bırakacak şahane bir yemek olan fırında mantarlı tavuk sofralarınızı şölene dönüştürecek lezzeti ile sevdikleriniz ve kendiniz için çarçabuk hazırlanabilen leziz olduğu kadar...
Mantarlı Tavuk
Mantarlı Tavuk
Mantarlı tavuk; sürekli yapılan tavuk yemeklerinde farklı bir tat eklemek, farklı bir lezzet denemek isteyenler için çok uygun bir tariftir. Herkesçe bilinen sade pişmiş tavuğa; domates, biber ve en önemlisi olan mantar aromasının eklenmesiyle elde e...
Güveçte Mantar
Güveçte Mantar
Güveçte Mantar, tam ana yemek olabilecek içeriğe sahip bir tariftir. Mantarların en bilindik ve en masumu olan kültür mantarından yapılır. Güveç bir tür kil yanı toprak kaptır. Özel aşamalardan geçirilerek üretilen güvecin özelliği ısıyı yavaş yavaş ...
Mantarlı Köfte
Mantarlı Köfte
Mantarlı köfte; zengin ve geniş Türk mutfağında, farklı malzemeler ve farklı tatlar kullanılarak elde edilen sayısız köfte tariflerinden sadece biridir. Herkesçe bilinen normal köfte, İzmir köfte, İnegöl köfte, vs. sayısız alternatif köfte tariflerin...
Mantar Soslu Biftek
Mantar Soslu Biftek
Mantar soslu biftek; herkesçe bilinen ve çokça sevilen biftek tarifine, basit bir şekilde hazırlanan mantar sosunun eklenmesiyle elde edilen son derece lezzetli bir tariftir. Gerekli malzemeler listesi ve adım adım mantar soslu bifteğin hazırlanışı a...
Kolay Mantar Sote
Kolay Mantar Sote
Kolay Mantar Sote, Özellikle çalışmak durumunda kalan anneler ve hanımlar için büyük kolaylıktır. Bu tarifin yanına pirinç pilavı ve cacık olduğunda akşam yemeği aradan çıkartılmış olur. Vejetaryen kişiler için muhteşem bir ara sıcaktır. Bu tarifin i...
Mantar Soslu Tavuk
Mantar Soslu Tavuk
Sofra kurmak: Eğlenceli bir işken, bir o kadar zahmetli ve emek verici bir uğraştır. Hele de misafiriniz gelecekse yada özel bir sofra kurmanız gerekiyorsa, bu zahmet iki katına çıkar. Normalden daha gösterişli yemekler yapılır. Aynı zamanda yapacağı...
Mantar Çorbası
Mantar Çorbası
Mantar çorbası; geleneksel çorbalardan farklı biz lezzet denemek isteyenler için ideal bir tariftir. Yazının devamında da; gerekli malzemeler listesi ve adım adım mantar çorbasının hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.Mantar çorbası için gerekli mal...
Fırında Mantar
Fırında Mantar
Fırında mantar, hem protein bakımından zengin, hem de lezzet bakımından zirvede bir yemek olarak özel akşamlarınızın şık bir detayı olabilir. Hem görünüş itibari ile hem de lezzet açısından yapılış kolaylığı ve kaliteli bir yemek oluşuyla tadanlar gü...

 

Mantar Kavurma
Mantar Güveç
Kıymalı Mantar Sote
Fırında Mantarlı Tavuk
Mantarlı Tavuk
Güveçte Mantar
Mantarlı Köfte
Mantar Soslu Biftek
Kolay Mantar Sote
Mantar Soslu Tavuk
Mantar Çorbası
Fırında Mantar
Fırında Mantarlı Patates
Mantarlı Omlet
Kremalı Mantar Çorbası
Kremalı Mantarlı Tavuk
Kırmızı Mantar
Mantar Nasıl Saklanır
Mantar Nasıl Temizlenir
Mantar Çeşitleri
Kremalı Mantar
Mantarlı Pizza
Mantar Soslu Bonfile
Fırında Kaşarlı Mantar
Mantar Salatası
Beşamel Soslu Mantar
Mantarlı Börek
Beşamel Soslu Mantarlı Tavuk
Mantar Kompostu
Kremalı Mantarlı Makarna
Popüler İçerik
Fırında Mantarlı Patates
Fırında Mantarlı Patates
Fırında Mantarlı Patates, özellikle çalışan bayanların akşam iş dönüşü kurtarıcısı olan fırında mantarlı patates yemeği çarçabuk hazırlanışı ve enfes ...
Mantarlı Omlet
Mantarlı Omlet
Mantarlı omlet; herkesçe bilinen sade omlet tarifine mantar aromasının eklenmesiyle elde edilen; tercihe göre daha lezzetli fakat mutlak bir şekilde d...
Kremalı Mantar Çorbası
Kremalı Mantar Çorbası
Kremalı mantar çorbası; ülkemizin hemen hemen her köşesinde sık sık pişirilen; diğer meşhur çorbalar kadar olmasa da artık klasikleşmiş olarak kabul e...
Kremalı Mantarlı Tavuk
Kremalı Mantarlı Tavuk
Kremalı mantarlı tavuk, en kolay tavuk yemeklerinden biri olup zor zamanlarınız da çarçabuk hazırlayabileceğiniz niteliktedir. Özellikle Ramazan ayınd...
Kırmızı Mantar
Kırmızı Mantar
Kırmızı Mantar, denildiğinde çok sayıda mantar türü akla gelir. Tabi ki her mantar yenilmez. Türkiye de kırmızı mantar denildiğinde yenilebilen iki tü...
Mantar Nasıl Saklanır
Mantar Nasıl Saklanır
Mantar nasıl saklanır, yılın her dönemi doğada bulunan mantarlar, aynı zamanda kültür mantarı olarak ta yetiştirilmektedir. Mantarları üreme döneminde...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Mantar Kavurma
Mantar Güveç
Kıymalı Mantar Sote
Fırında Mantarlı Tavuk
Mantarlı Tavuk
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019