Mantar Nasıl Saklanır

Mantar Nasıl Saklanır

Mantar nasıl saklanır, yılın her dönemi doğada bulunan mantarlar, aynı zamanda kültür mantarı olarak ta yetiştirilmektedir. Mantarları üreme döneminde ya da fazla toplandığında uygun koşullarda saklamak, mevsim dışında tüketilmesini sağlar. Besinlerde bozulmayı engellemek için, mayalanma ve çürümeyi sağlayan bakterilerin uzaklaştırılması gerekir. Bu mantarlarda da geçerlidir. Uzun süreli koruma için, mantarların bünyesinde olan suyun alınması, 100 derecede kaynatarak steril yerlerde saklanması, tuzla steril ortam oluşturma gibi uygulamalar uzun süreli saklama şartları sunar.

Mantar saklama koşulları

Derin dondurma: Mantarın bu yöntemle saklanması için, öncelikle mantarın içindeki su buharlaştırma işleminden geçirilir. Hızlı bir şekilde soğutularak, cam ya da palstik saklama kaplarında derin donduruya konur. Bu şekilde mantarın saklanma süresi ortalama olarak 1 yıldır. Bu şekilde saklanma sırasında mantarın yağda kızartılarak, derin dondurucuya konulması tercih edilebilir. Ancak bu koşullarda yağlı olduğundan, dayanma süresi 3-4 ay kadar olur. Mantarın herhangi bir işlemden geçirilmeden dondurulması da tercih edilebilir. Ancak bünyesinde % 70-90 oranında su bulunduğundan, suyun dondurulması da gerekir. Bu maliyetli, enerji kaybına neden olan bir yöntemdir. Bu nedenle tavsiye edilmemektedir.

Konserve yapma: Mantarlar bu yöntemde lastik contalı kavanozlara saklanır. Mantarların suyu buharlaştırıldıktan sonra, kapaklı kavaozlara doldurulur. Mantarların üstüne kaynatılan tuzlu su ilave edilir. Mantarın 2/3 oranında suyun kavanozun ağzından 2-3 cm aşağıya kadar doldurulması yeterlidir. Kavanozların ağzı kapatılarak, kavanozlar büyük bir kabın içine yerleştirilir. Bunların üzerini örtecek kadar su konur. S uyun içinde olan kavanozlar yaklaşık olarak 75 dakika kaynatılır. Bu sürede kavanozdaki fazla hava contadan dışarıya çıkar. Daha sonra kavanozlar dışarıya çıkrılarak soğutulur. Soğurken kavanozdaki hava soğuyarak, vakum etkisi yapacaktır. Kavanozun kapağı sıkıca kapatılmalıdır. Bu şekilde içeriye bakteri girişi engellenmiş olur. Bu yöntemle mantarlar bir yıl kadar saklanabilir. Kavanozların kapaklarını açmak için yapılan işlemlerin tersini takip etmek gerekir. Çünkü kapağın açılması çok zor olur.

Tuza yatırma: Bu şekilde mantarların saklanması değişik işlemlerle yapılabilir. Bunladan biri mantarların suyu buharlaştırıdıktan sonra, süzgeçte tutularak fazla suyu alınır. Bir kavanozun içine bir sıra mantar ve üzerini örtecek tuzlama tuzu konur. Bu işlem kavanoz dolana kadar yapılır. Kvanozun en üs kısmına tuz gelmelidir. Yaklaşık olarak 2 kg mantara 175 gr tuz kullanılır. Üzerine bastırsın diye bir ağırlık konur. Bunu serin bir yerde saklanmsı gerekir. Mantardaki kalan suyu tuz çekecek ve karışımda tuz ile sudan oluşan bir tabaka oluşacaktır. Bu sayede 1 kg mantardan, 0,4 litr kadar tuzlanmış mantar elde edilebilir. Bu yöntemde mantarları serin yerde tutarsanız, bir yıldan fazla saklanabilir. Bu yöntemi mantarı kuru olarak tuza yatırarak ta yapabilirsiniz.Mantarı ön işlemden geçirmeden hazırlanır. Tuzlanarak saklanmış olan mantarı bir gün önceden suda bekletmek gerekir. Bu sayede tuzu gider ve taze mantar gibi tüketilebilir. Suda bekleme süresi en az 10-15 saat olmalıdır. Gerekirse suyunu arada değiştirmelisiniz.

Kurutma: Mantarı kurutarak tükettiğinizde tadı ve diğer özellikleri kaybolmaz. Bu sayede daha az yer kaplar. Mantarın kurutulmadan önce parazit ve larvalardan arındırılması gerekir. Yoksa kurutulurken bozulma olabilir. Kurutacağınız mantarı temizleyip, küçük parçalara kesin. Bu şekilde kurutulan mantarları ağzı sızdırmayan bir kapta saklarsanız, tadını korur. Serin yerde bir kaç yıl bu şekilde saklanabilir. Bunları pişirirken suyunun yeniden kazandırılması gerekir. Bunun için bir kaba koyduğunuz mantarları suda bekletmeniz gerekir. Mantarı bu şekilde değerlendirdiğinizde, isterseniz öğüterek mantar unu elde edebilirsiniz. Bunu soslarda, çorbalar için tatlandırıcı olarak kullanabilirsiniz. Mantarı kuruturken dikkat etmeniz gereken mantarın neminin alınması için, içinden kuru hava geçirilmesidir. Sıcaklığın 50 dereceyi geçmemesi gerekir. Aksi halde mantarda protein kaybı olacağından, lezzetini kaybedecektir. Direkt olarak güneş ışığında, hava sirkülesyonu olmayan fırınlarda mantar kurutulmamalıdır. Temiz bir bez ya da havlu üzerine mantarları sererek, alttan ve üstten hava akımıyla kurutulmalıdır. Bu nedenle altına tel kafes konulabilir.

Turşu kurma: Turşu yapmak için en uygun mantar türleri kırılgan yapılı sütlü olan lactarius cinsi mantarlardır. Mantarlar bu şekilde oldukça lezzetli tüketilebilir.

Son Güncelleme : 01.12.2018 05:39:31
Mantar Nasıl Saklanır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Mantar Nasıl Saklanır Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Mantar Nasıl Saklanır"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Mantar Kavurma
Mantar Kavurma
Mantar kavurma; yapılışı itibariyle tipik sote yemeklerine benzeyen fakat ana malzeme olarak mantarın kullanılmasıyla diğerlerinden ayrılan; daha özgün ve bir o kadar da lezzetli bir tariftir. Özellikle akşam yemeklerinde hem farklı hem de besleyici ...
Mantar Güveç
Mantar Güveç
Mantar güveç, mutfaklarda kolayca hazırlanan hem sağlıklı hem de en kolay tariflerden biridir. Mantar sevenler için mantar güveç en leziz yemeklerin başında yer alır. Özellikle az miktarda pilav yaparak kaselere yerleştirdiğiniz pilavı tabağa ters çe...
Kıymalı Mantar Sote
Kıymalı Mantar Sote
Kıymalı mantar sote; kıyma, mantar, vs. birçok bilindik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen; son derece lezzetli ve bir o kadar da lezzetli tipik sote yemeklerinden biridir. Gereken malzeme çeşitliliği biraz fazla olsa da; kıymalı mantar soteye ...
Fırında Mantarlı Tavuk
Fırında Mantarlı Tavuk
Fırında Mantarlı Tavuk, mantar ve tavuğun mükemmel uyumu ile damaklarda tat bırakacak şahane bir yemek olan fırında mantarlı tavuk sofralarınızı şölene dönüştürecek lezzeti ile sevdikleriniz ve kendiniz için çarçabuk hazırlanabilen leziz olduğu kadar...
Mantarlı Tavuk
Mantarlı Tavuk
Mantarlı tavuk; sürekli yapılan tavuk yemeklerinde farklı bir tat eklemek, farklı bir lezzet denemek isteyenler için çok uygun bir tariftir. Herkesçe bilinen sade pişmiş tavuğa; domates, biber ve en önemlisi olan mantar aromasının eklenmesiyle elde e...
Güveçte Mantar
Güveçte Mantar
Güveçte Mantar, tam ana yemek olabilecek içeriğe sahip bir tariftir. Mantarların en bilindik ve en masumu olan kültür mantarından yapılır. Güveç bir tür kil yanı toprak kaptır. Özel aşamalardan geçirilerek üretilen güvecin özelliği ısıyı yavaş yavaş ...
Mantarlı Köfte
Mantarlı Köfte
Mantarlı köfte; zengin ve geniş Türk mutfağında, farklı malzemeler ve farklı tatlar kullanılarak elde edilen sayısız köfte tariflerinden sadece biridir. Herkesçe bilinen normal köfte, İzmir köfte, İnegöl köfte, vs. sayısız alternatif köfte tariflerin...
Mantar Soslu Biftek
Mantar Soslu Biftek
Mantar soslu biftek; herkesçe bilinen ve çokça sevilen biftek tarifine, basit bir şekilde hazırlanan mantar sosunun eklenmesiyle elde edilen son derece lezzetli bir tariftir. Gerekli malzemeler listesi ve adım adım mantar soslu bifteğin hazırlanışı a...
Kolay Mantar Sote
Kolay Mantar Sote
Kolay Mantar Sote, Özellikle çalışmak durumunda kalan anneler ve hanımlar için büyük kolaylıktır. Bu tarifin yanına pirinç pilavı ve cacık olduğunda akşam yemeği aradan çıkartılmış olur. Vejetaryen kişiler için muhteşem bir ara sıcaktır. Bu tarifin i...
Mantar Soslu Tavuk
Mantar Soslu Tavuk
Sofra kurmak: Eğlenceli bir işken, bir o kadar zahmetli ve emek verici bir uğraştır. Hele de misafiriniz gelecekse yada özel bir sofra kurmanız gerekiyorsa, bu zahmet iki katına çıkar. Normalden daha gösterişli yemekler yapılır. Aynı zamanda yapacağı...
Mantar Çorbası
Mantar Çorbası
Mantar çorbası; geleneksel çorbalardan farklı biz lezzet denemek isteyenler için ideal bir tariftir. Yazının devamında da; gerekli malzemeler listesi ve adım adım mantar çorbasının hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.Mantar çorbası için gerekli mal...
Fırında Mantar
Fırında Mantar
Fırında mantar, hem protein bakımından zengin, hem de lezzet bakımından zirvede bir yemek olarak özel akşamlarınızın şık bir detayı olabilir. Hem görünüş itibari ile hem de lezzet açısından yapılış kolaylığı ve kaliteli bir yemek oluşuyla tadanlar gü...

 

Mantar Kavurma
Mantar Güveç
Kıymalı Mantar Sote
Fırında Mantarlı Tavuk
Mantarlı Tavuk
Güveçte Mantar
Mantarlı Köfte
Mantar Soslu Biftek
Kolay Mantar Sote
Mantar Soslu Tavuk
Mantar Çorbası
Fırında Mantar
Fırında Mantarlı Patates
Mantarlı Omlet
Kremalı Mantar Çorbası
Kremalı Mantarlı Tavuk
Kırmızı Mantar
Mantar Nasıl Saklanır
Mantar Nasıl Temizlenir
Mantar Çeşitleri
Kremalı Mantar
Mantarlı Pizza
Mantar Soslu Bonfile
Fırında Kaşarlı Mantar
Mantar Salatası
Beşamel Soslu Mantar
Mantarlı Börek
Beşamel Soslu Mantarlı Tavuk
Mantar Kompostu
Kremalı Mantarlı Makarna
Popüler İçerik
Fırında Mantarlı Patates
Fırında Mantarlı Patates
Fırında Mantarlı Patates, özellikle çalışan bayanların akşam iş dönüşü kurtarıcısı olan fırında mantarlı patates yemeği çarçabuk hazırlanışı ve enfes ...
Mantarlı Omlet
Mantarlı Omlet
Mantarlı omlet; herkesçe bilinen sade omlet tarifine mantar aromasının eklenmesiyle elde edilen; tercihe göre daha lezzetli fakat mutlak bir şekilde d...
Kremalı Mantar Çorbası
Kremalı Mantar Çorbası
Kremalı mantar çorbası; ülkemizin hemen hemen her köşesinde sık sık pişirilen; diğer meşhur çorbalar kadar olmasa da artık klasikleşmiş olarak kabul e...
Kremalı Mantarlı Tavuk
Kremalı Mantarlı Tavuk
Kremalı mantarlı tavuk, en kolay tavuk yemeklerinden biri olup zor zamanlarınız da çarçabuk hazırlayabileceğiniz niteliktedir. Özellikle Ramazan ayınd...
Kırmızı Mantar
Kırmızı Mantar
Kırmızı Mantar, denildiğinde çok sayıda mantar türü akla gelir. Tabi ki her mantar yenilmez. Türkiye de kırmızı mantar denildiğinde yenilebilen iki tü...
Mantar Nasıl Temizlenir
Mantar Nasıl Temizlenir
Mantar Nasıl Temizlenir, Doğanın gizli hazinesi olarak kabul edilen mantar, Doğadan toplanıp yenilebilen mantar türlerinin sayısı ise hiç de az değild...
Mantar Çeşitleri
Mantar Çeşitleri
Mantar çeşitleri çok farklı yapılarda olmakla birlikte, yenilebilen ve yenilemeyen (zehirli) mantar türleri bulunmaktadır. Bazı mantar türleri yenileb...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Mantar Kavurma
Mantar Güveç
Kıymalı Mantar Sote
Fırında Mantarlı Tavuk
Mantarlı Tavuk
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019