Kıymalı Mantar Sote

Kıymalı mantar sote; kıyma, mantar, vs. Birçok bilindik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen; son derece lezzetli ve bir o kadar da lezzetli tipik sote yemeklerinden biridir. Gereken malzeme çeşitliliği biraz fazla olsa da kıymalı mantar soteye verilen tüm emeğin karşılığı kesinlikle alınmakta ve ikram edildiği sofrada hemen bir farklılık yaratmaktadır.
Özellikle önemli misafirlere ve akşam yemeklerinde ev halkına farklı bir lezzet sunmak için çok iyi bir seçim olacaktır. Malzeme çeşitliliğine rağmen kıymalı mantar sotenin hazırlanışı son derece basittir. Yazının devamında da gerekli malzemeler listesi ve adım adım kıymalı mantar sote tarifinin hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.

Kıymalı mantar sote için gerekli malzemeler (3-5 kişilik)

  • 1 adet soğan
  • 200-250 gram kıyma
  • Bir tutam tuz
  • Bir tutam karabiber
  • 2 adet yeşil sivri biber
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • Bir tutam kimyon
  • 2 adet domates
  • 2 diş sarımsak
  • 1 kilo mantar
  • Yarım demet maydanoz

Kıymalı mantar sote tarifi nasıl yapılır?

  • Gereken malzemeler temin edildikten sonra kıymalı mantar sote tarifine başlanabilir. Her sote yemeğinde olduğu gibi kıymalı mantar sotede de malzemeler sırayla kavrulup karıştırılacak ve sonunda istenen tat elde edilecektir.
  • Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin kıymalı mantar sote için uygun hale sokulması gereklidir. Kıymanın tarife başlamadan bir süre öncesinden açılması için dışarıda bekletilmesi gereklidir.
    Diğer hazırlıklar ise kıymalı mantar sote tarifine başlamadan hemen önce yapılabilir. 1 kilo mantar saplarından ve gereksiz kısımlarından ayrıldıktan sonra güzelce yıkanır. Yıkanan bu mantarlar yeterince küçük parçalara dilimlenir. 1 adet soğanın çöpleri ayıklanmalı; ardından soğan yıkanmalı ve küp-küp parçalara doğranmalıdır. Ardından 2 adet yeşil sivri biber de saplarından ayıklanarak uzunlamasına ikiye bölünmeli; ardından çekirdeklerinden ayıklanmalı ve ince ince dilimlenmelidir. 2 adet domates de tıpkı soğanlarda olduğu gibi çöplerinden ayıklanarak yıkanmalı, kabukları soyulmalı ve küp-küp doğranmalıdır. Hemen ardından 2 diş sarımsak da dövülerek veya rendelenerek toz haline getirilmelidir. Son olarak yarım demet maydanoz da yıkanmalı ve sadece yaprakları kullanılacak şekilde ince ince dilimlenmelidir.
  • Hazırlıklar tamamlandıktan sonra kıymalı mantar sote tarifinin ilk adımı uygulanır. Yani; malzemeler sırayla sotelenmeye başlanır. İlk olarak tüm malzemelerin sığabileceği bir tavaya, tencereye, vs. Kaba yeterince sıvı yağ dökülür ve ocakta kızarmaya bırakılır. Sıvı yağ kızarma belirtileri gösterir göstermez önceden açılması için dışarıda bekletilen kıyma tavaya atılır ve kavurma işlemine başlanır. Kıymanın çiğliğini kaybetmesine ve kavrulmasına yakın; küp-küp doğranmış soğanların ve rendelenmiş sarımsakların tavaya atılmasıyla kıymalı mantar sote tarifine devam edilir. Kavrulma belirtisi olarak soğanlar pembeleşinceye ve sarımsaklar koyulaşıncaya kadar karıştırma eşliğinde bu işleme devam edilir. Yeterli bir süre beklendikten sonra öncesinde temizlenip dilimlenmiş olan mantarlar da tencereye atılır. Bir süre de bunların kavrulması beklenir. Mantarlar suyunu çekince de dilimlenmiş olan sivri biberler tencereye atılır ve renkleri koyulaşıncaya kadar da bunun için beklenir. Mantarlar için de yeterli bir süre beklendikten sonra; öncesinde küp-küp doğranmış olan domatesler de tencereye atılır ve kavurma işlemine devam edilir.
  • Yukarıdaki adımla beraber kıymalı mantar sotenin tüm ana malzemeleri tamamlanmış olur. Geriye sadece baharatlar kalmıştır. Bunun için de ilk olarak tencereye salça eklenir ve bir süre karıştırılarak kavrulması beklenir. Salçadan sonra da birer tutam tuz, karabiber ve kimyon da sırası fark etmeksizin teker teker kıymalı mantar soteye eklenir ve her biri sininceye kadar karıştırılır. Ayrıca; varsa eklenmek istenen diğer baharatlar da gönül rahatlığıyla eklenebilir.
  • Baharatları da eklendikten sonra kıymalı mantar sote ocaktan alınır. Öncesinde dilimlenen yarım demet maydanoz eşit bir şekilde üzerine serpilir. Ardından da fazla bekletmeden tabaklara konarak servis edilir.
  • Kıymalı mantar sote tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
21.01.2024 15:07:39
Kıymalı Mantar Sote ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kıymalı Mantar Sote Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kıymalı Mantar Sote"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Mantar Kavurma

Mantar kavurma; yapılışı itibariyle tipik sote yemeklerine benzeyen fakat ana malzeme olarak mantarın kullanılmasıyla diğerlerinden ayrılan; daha özgün ve bir ...
Devamını Oku

Mantar Güveç

Mantar güveç, mutfaklarda kolayca hazırlanan hem sağlıklı hem de en kolay tariflerden biridir. Mantar sevenler için mantar güveç en leziz yemeklerin başında ...
Devamını Oku

Fırında Mantarlı Tavuk

Fırında Mantarlı Tavuk, mantar ve tavuğun mükemmel uyumu ile damaklarda tat bırakacak şahane bir yemek olan fırında mantarlı tavuk sofralarınızı şölene ...
Devamını Oku

Mantarlı Tavuk

Mantarlı tavuk; sürekli yapılan tavuk yemeklerinde farklı bir tat eklemek, farklı bir lezzet denemek isteyenler için çok uygun bir tariftir. Herkesçe bilinen s...
Devamını Oku

Güveçte Mantar

Güveçte Mantar, tam ana yemek olabilecek içeriğe sahip bir tariftir. Mantarların en bilindik ve en masumu olan kültür mantarından yapılır. Güveç bir tür kil ...
Devamını Oku

Mantarlı Köfte

Mantarlı köfte; zengin ve geniş Türk mutfağında, farklı malzemeler ve farklı tatlar kullanılarak elde edilen sayısız köfte tariflerinden sadece biridir. Herkes...
Devamını Oku

Mantar Soslu Biftek

Mantar soslu biftek; herkesçe bilinen ve çokça sevilen biftek tarifine, basit bir şekilde hazırlanan mantar sosunun eklenmesiyle elde edilen son derece lezzetli bir...
Devamını Oku

Kolay Mantar Sote

Kolay Mantar Sote, Özellikle çalışmak durumunda kalan anneler ve hanımlar için büyük kolaylıktır. Bu tarifin yanına pirinç pilavı ve cacık olduğunda akşam ye...
Devamını Oku

Mantar Soslu Tavuk

Sofra kurmak: Eğlenceli bir işken, bir o kadar zahmetli ve emek verici bir uğraştır. Özellikle de misafiriniz gelecekse ya da özel bir sofra kurmanız gerekiyor...
Devamını Oku

Mantar Çorbası

Mantar çorbası; geleneksel çorbalardan farklı biz lezzet denemek isteyenler için ideal bir tariftir. Yazının devamında da gerekli malzemeler listesi ve adım ad...
Devamını Oku

Fırında Mantar

Fırında mantar hem protein bakımından zengin hem de lezzet bakımından zirvede bir yemek olarak özel akşamlarınızın şık bir detayı olabilir. Hem görünüş ...
Devamını Oku

Fırında Mantarlı Patates

Fırında Mantarlı Patates, özellikle çalışan bayanların akşam iş dönüşü kurtarıcısı olan fırında mantarlı patates yemeği çarçabuk hazırlanışı ve enfes ta...
Devamını Oku

Mantarlı Omlet

Mantarlı omlet; herkesçe bilinen sade omlet tarifine mantar aromasının eklenmesiyle elde edilen; tercihe göre daha lezzetli fakat mutlak bir şekilde daha besle...
Devamını Oku

Kremalı Mantar Çorbası

Kremalı mantar çorbası; ülkemizin hemen hemen her köşesinde sık sık pişirilen; diğer meşhur çorbalar kadar olmasa da artık klasikleşmiş olarak kabul edilebilec...
Devamını Oku

Kremalı Mantarlı Tavuk

Kremalı mantarlı tavuk, en kolay tavuk yemeklerinden biri olup zor zamanlarınız da çarçabuk hazırlayabileceğiniz niteliktedir. Özellikle Ramazan ayında iftar...
Devamını Oku

Kırmızı Mantar

Kırmızı Mantar, denildiğinde çok sayıda mantar türü akla gelir. Tabi ki her mantar yenilmez. Türkiye'de kırmızı mantar denildiğinde yenilebilen iki tür manta...
Devamını Oku

Mantar Nasıl Saklanır

Mantar nasıl saklanır, yılın her dönemi doğada bulunan mantarlar, aynı zamanda kültür mantarı olarak da yetiştirilmektedir. Mantarları üreme döneminde ya da ...
Devamını Oku

Mantar Nasıl Temizlenir

Mantar Nasıl Temizlenir, Doğanın gizli hazinesi olarak kabul edilen mantar, Doğadan toplanıp yenilebilen mantar türlerinin sayısı ise hiç de az değildir...
Devamını Oku

Mantar Çeşitleri

Mantar çeşitleri çok farklı yapılarda olmakla birlikte, yenilebilen ve yenilemeyen (Zehirli) mantar türleri bulunmaktadır. Bazı mantar türleri yenilebil...
Devamını Oku

Kremalı Mantar

Kremalı mantar; diğer klasik ve geleneksel yemek tariflerinin yanında pek de alışık olmadığımız; fakat gerek lezzeti gerek özgünlüğü, vs. Birçok yönüyle mutlak...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mantar Kavurma
Mantar Güveç
Kıymalı Mantar Sote
Fırında Mantarlı Tavuk
Mantarlı Tavuk
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024