Mantar Çeşitleri

Mantar çeşitleri çok farklı yapılarda olmakla birlikte, yenilebilen ve yenilemeyen (Zehirli) mantar türleri bulunmaktadır. Bazı mantar türleri yenilebilirken, bazıları ise zehirli olmakla birlikte tüketilmesi oldukça zararlı olabilmektedir. Zehirli mantar türlerini ayırt etmek oldukça zordur, bu nedenle her görülen mantar çeşidinin yenmesi zararlı olabilir.
Mantar türleri hakkında bilgi sahibi olarak yenilebilen mantarları ve zehirli mantarları tanıyabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda sofralarda da yer alan mantar çeşitleri hakkında bilgiler vererek, hangi mantarların zehirli hangilerinin yenilebilen türler arasında yer aldığını daha iyi tanımanızı sağlayacağız. Mantar çeşitleri ve o mantara ait özellikleri en kısa haliyle ve yeterli bilgi sunarak anlatacağız. Öncelikli olarak yenilebilen mantar türlerinden başlayalım.

Yenilebilen Mantar Çeşitleri

  • Kuzu Göbeği Mantarı: Yumurtaya benzer şekli ile bilinen ve gök gürlemesi ya da şimşek çakması gibi olaylar sonrasında ortaya çıkan mantar türüdür. Genellikle toprakta, ormanlarda, yol kenarları ve akarsu kenarlarında görülen kuzu göbeği mantarı, Mart ayı Mayıs aylarında ortaya çıkmaktadır. Yenilebilen mantar çeşitleri arasında yer alan kuzu göbeği, yenmeden önce çok dikkatli bir şekilde yıkanmalı ve yavaş bir şekilde pişirilmelidir.
  • Yumurta Mantarı: Oldukça lezzetli olan ve yenilebilen mantar türlerindendir. Huni şeklini andıran sarı şapkası bulunan ve turuncu rengi olan bir yapıya sahiptir.
    Genellikle bol yaprak döken ağaçların bulunduğu ormanlarda yetiştiği görülmektedir. Buruşuk yapısı sayesinde ayırt edilmesi de özellikleri arasında yer alır.
  • Şemsiye Mantarı: Diğer adı Turna Bacağı olarak bilinen, oldukça büyük bir şapkaya sahip olmasına rağmen, dar ve uzun bir sap yapısı bulunmaktadır. Mantarın eti şapkasında bulunmakta ve beyaz renktedir. Şemsiyeye benzer bir yapısı bulunan bu mantar türü çiğ olarak tüketildiğinde fındık tadına benzer bir tadı bulunmaktadır. Sapı ve eti de yenilebilen mantar türleri arasında yer alır.
  • Sütsüz Mantar: Huni şeklinde, yapışkan ve ortası çukur bir yapıya sahiptir. Toprağa yakın büyümesi ve beyaz ve oldukça katı yapısı ile bilinmektedir. Yetişme zamanı Temmuz ve Ocak aylarıdır.
  • Domalan Mantarı: Çok nadir bulunan mantar türleri arasında yer alan domalan mantarı, her türlü bölgede yetişebilmektedir. Yetişme zamanı Temmuz ve Ekim ayları arasındadır. Genç iken beyazımtırak olmasına rağmen yaşlandıkça zeytin yeşili ve kahverengimsi bir yapıya dönüşmektedir. Labirent şeklinde ve yüzeyi derin bir yapıya sahiptir.
  • Kanlıca Mantarı: Turuncu renge sahip olan ve kıvrımlı şekli ile bilinen mantar çeşitleri arasında yer almaktadır. Bu mantar türü koparıldığı an turuncu renge sahip bir sıvı akıtmaktadır. İlkbahar ve Sonbahar aylarında yağmur sonrasında ortaya çıkmaktadır. Acı bir tada sahip olsa da lezzetli bir mantar türüdür.
  • Tirmit: Yapışkan olmayan bir yapıya sahiptir ve kuru et gibidir. Bu mantar türü çok fazla beyaz sıvı içermektedir. Temmuz ve Eylül ayları arasında özellikle de kayın ormanlarında görülen bir türdür. Yenilebilen mantar türleri arasında yer alan tirmit çiğ olarak bile tüketilebilir. Bu mantar türü kızartılarak ya çorbası yapılarak yenilebilir.
  • Çörek Mantarı: Önceleri beyaz renge sahip olan bu mantar türü olgunlaştıkça kahverengimsi bir renk almaktadır. Hoş bir kokuya sahip olmasının yanında oldukça da lezzetlidir.
Ülkemizde en çok tüketilen mantar türü kültür mantarıdır. Bunun yanı sıra yenilebilen mantar türleri arasında öküz mantarı, kaypak mantar, melez mantarı, doru renkli mantar, geyik sütü mantarı, kar çanı mantarı, bal mantarı ve kara kız mantarı da yer alır. Saydığımız mantar türleri kızartma, çorba ve yemek şeklinde yapılarak yenilebilen türler arasındadır. Fakat mantar çeşitleri arasında zehirli mantarlar da bulunur. Bu nedenle mantar tüketirken mantarlar hakkında bilgi sahibi olmak ve her bulunan mantar türünü tüketmemek gerekir.

Zehirli Mantar Çeşitleri

  • Ölüm Meleği: Ülkemizde görülen mantar zehirlenmelerinin %95 sebeplerinden birisi olan mantar çeşididir. Yaz aylarının başlangıcında ve sonbahar aylarında ormanlarda yetiştiği görülen mantar türüdür. Ölüm meleği mantarı tüketildikten 10-12 saat sonra etkisini göstermekle birlikte karaciğer ve böbrek metabolizmasını tamamen yok etmektedir. Ölüm meleği mantar türünü 20-25 gram kadar tüketilmesi bir kişinin ölümüne neden olmaya yetmektedir.
  • Gelin Mantarı: Diğer adı Al Sinekçi Mantarı olan bu mantar türü, bol miktarda zehir içermektedir. Bu mantarın yenilmesi kişide Pantherine sendromu oluşumuna neden olmakta ve kişide ruhsal bozukluklar görülmektedir. Ölüm oranı çok nadir olan bu mantar türü kişide ruhsal bozukluklara neden olmakla birlikte, çocuklar için oldukça tehlikelidir.
  • Ağulu Mantar: Zehirli mantar çeşitleri arasında yer alan bu tür portakal sarısı rengine benzemektedir. Bu mantar türü özellikle zeytin ağaçları üzerinde sıkça yetişmektedir. Yaz ayları başlangıcından sonbahar ayları sonuna kadar yetişmektedir. Bu mantar tüketildikten 30 dakika sonra ya da 3 saate kadar etkisini göstermektedir. Mide bulantısı, kusma, ishal ve karın ağrılarının görülmesi zehirlenmeyi işaret etmektedir. Zehirli bir mantar türü olmasına rağmen ölümcül değildir.
  • Yalancı Dede Mantarı: Oldukça tehlikeli ve ölümcül bir mantar türüdür. Genellikle bol yağışlı mevsimlerde görülen bu mantar türü 'dede mantarı' ile benzerliği ile karıştırılmaktadır. Dede mantarı yenilebilir bir türdür ve benzerliği de tehlikeli sonuçlara neden olabilmektedir. Yalancı dede mantarından kaynaklı zehirlenmeler 6-24 saat arasında kendini göstermektedir.
Mantar çeşitleri hakkında sizlere kısaca bilgiler sunduk. Sizlere bu konuda tek tavsiyemiz mantarlar hakkında bilgi sahibi değilseniz, karşılaştığınız her mantarı bilinçsizce tüketmekten kaçınmanızdır. Bunun yanı sıra evlerde kullanacağınız mantarın genellikle kültür mantarı olmasına dikkat edin. Diğer türleri de denemek isteyebilirsiniz fakat bilgi sahibi olmadığınız ve türünden emin olmadığınız mantarları tüketmekten kesinlikle kaçının. Ayrıca herhangi bir olası mantar zehirlenmesi belirtilerinde de en kısa sürede bir hekime başvurun.
20.01.2024 16:39:28
Mantar Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mantar Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Mantar Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Mantar Kavurma

Mantar kavurma; yapılışı itibariyle tipik sote yemeklerine benzeyen fakat ana malzeme olarak mantarın kullanılmasıyla diğerlerinden ayrılan; daha özgün ve bir ...
Devamını Oku

Mantar Güveç

Mantar güveç, mutfaklarda kolayca hazırlanan hem sağlıklı hem de en kolay tariflerden biridir. Mantar sevenler için mantar güveç en leziz yemeklerin başında ...
Devamını Oku

Kıymalı Mantar Sote

Kıymalı mantar sote; kıyma, mantar, vs. Birçok bilindik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen; son derece lezzetli ve bir o kadar da lezzetli tipik sote yem...
Devamını Oku

Fırında Mantarlı Tavuk

Fırında Mantarlı Tavuk, mantar ve tavuğun mükemmel uyumu ile damaklarda tat bırakacak şahane bir yemek olan fırında mantarlı tavuk sofralarınızı şölene ...
Devamını Oku

Mantarlı Tavuk

Mantarlı tavuk; sürekli yapılan tavuk yemeklerinde farklı bir tat eklemek, farklı bir lezzet denemek isteyenler için çok uygun bir tariftir. Herkesçe bilinen s...
Devamını Oku

Güveçte Mantar

Güveçte Mantar, tam ana yemek olabilecek içeriğe sahip bir tariftir. Mantarların en bilindik ve en masumu olan kültür mantarından yapılır. Güveç bir tür kil ...
Devamını Oku

Mantarlı Köfte

Mantarlı köfte; zengin ve geniş Türk mutfağında, farklı malzemeler ve farklı tatlar kullanılarak elde edilen sayısız köfte tariflerinden sadece biridir. Herkes...
Devamını Oku

Mantar Soslu Biftek

Mantar soslu biftek; herkesçe bilinen ve çokça sevilen biftek tarifine, basit bir şekilde hazırlanan mantar sosunun eklenmesiyle elde edilen son derece lezzetli bir...
Devamını Oku

Kolay Mantar Sote

Kolay Mantar Sote, Özellikle çalışmak durumunda kalan anneler ve hanımlar için büyük kolaylıktır. Bu tarifin yanına pirinç pilavı ve cacık olduğunda akşam ye...
Devamını Oku

Mantar Soslu Tavuk

Sofra kurmak: Eğlenceli bir işken, bir o kadar zahmetli ve emek verici bir uğraştır. Özellikle de misafiriniz gelecekse ya da özel bir sofra kurmanız gerekiyor...
Devamını Oku

Mantar Çorbası

Mantar çorbası; geleneksel çorbalardan farklı biz lezzet denemek isteyenler için ideal bir tariftir. Yazının devamında da gerekli malzemeler listesi ve adım ad...
Devamını Oku

Fırında Mantar

Fırında mantar hem protein bakımından zengin hem de lezzet bakımından zirvede bir yemek olarak özel akşamlarınızın şık bir detayı olabilir. Hem görünüş ...
Devamını Oku

Fırında Mantarlı Patates

Fırında Mantarlı Patates, özellikle çalışan bayanların akşam iş dönüşü kurtarıcısı olan fırında mantarlı patates yemeği çarçabuk hazırlanışı ve enfes ta...
Devamını Oku

Mantarlı Omlet

Mantarlı omlet; herkesçe bilinen sade omlet tarifine mantar aromasının eklenmesiyle elde edilen; tercihe göre daha lezzetli fakat mutlak bir şekilde daha besle...
Devamını Oku

Kremalı Mantar Çorbası

Kremalı mantar çorbası; ülkemizin hemen hemen her köşesinde sık sık pişirilen; diğer meşhur çorbalar kadar olmasa da artık klasikleşmiş olarak kabul edilebilec...
Devamını Oku

Kremalı Mantarlı Tavuk

Kremalı mantarlı tavuk, en kolay tavuk yemeklerinden biri olup zor zamanlarınız da çarçabuk hazırlayabileceğiniz niteliktedir. Özellikle Ramazan ayında iftar...
Devamını Oku

Kırmızı Mantar

Kırmızı Mantar, denildiğinde çok sayıda mantar türü akla gelir. Tabi ki her mantar yenilmez. Türkiye'de kırmızı mantar denildiğinde yenilebilen iki tür manta...
Devamını Oku

Mantar Nasıl Saklanır

Mantar nasıl saklanır, yılın her dönemi doğada bulunan mantarlar, aynı zamanda kültür mantarı olarak da yetiştirilmektedir. Mantarları üreme döneminde ya da ...
Devamını Oku

Mantar Nasıl Temizlenir

Mantar Nasıl Temizlenir, Doğanın gizli hazinesi olarak kabul edilen mantar, Doğadan toplanıp yenilebilen mantar türlerinin sayısı ise hiç de az değildir...
Devamını Oku

Kremalı Mantar

Kremalı mantar; diğer klasik ve geleneksel yemek tariflerinin yanında pek de alışık olmadığımız; fakat gerek lezzeti gerek özgünlüğü, vs. Birçok yönüyle mutlak...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mantar Kavurma
Mantar Güveç
Kıymalı Mantar Sote
Fırında Mantarlı Tavuk
Mantarlı Tavuk
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024