Mantar Çorbası
Mantar çorbası; geleneksel çorbalardan farklı biz lezzet denemek isteyenler için ideal bir tariftir. Yazının devamında da gerekli malzemeler listesi ve adım adım mantar çorbasının hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.
Mantar çorbası için gerekli malzemeler (3-5 kişilik)- 1 adet soğan
- 1 litre su
- Bir tutam kırmızı biber
- 8 adet kültür mantarı
- Bir tutam tuz
- Tereyağı
- 1 su bardağı süt
- 1 tutam karabiber
- 3 yemek kaşığı un
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
Mantar çorbası tarifini nasıl yapılır?- Her çorba tarifinde olduğu gibi mantar çorbasında da malzemeler uygun bir şekilde karıştırıp kaynatılacak ve sonunda istenen tarif elde edilecektir.
Fakat böyle iki basit adımdan ibaret gözüken tarifin detaylarını da incelemek faydalı olacaktır.
- Öncelikle bir adet soğan çöplerinden ayıklanır ve güzelce yıkanır, küp şeklinde parçalara dilimlenir. Soğandan sonra aynı şekilde mantarlar da gereksiz kısımlarından ayrılır, iyice yıkanır ve küp-küp parçalara doğranır. Ayrıca bir hatırlatma olarak; bir litre su kesinlikle oda sıcaklığındayken kullanılmalıdır.
- Hazırlıklardan sonra mantar çorbası tarifinin ilk adımı uygulanır. Tencereye sıvı yağ dökülür ve kızartma işlemine başlanır. Tüm mantar çorbası tarifi boyunca bu yağ kullanılacağı için; çok kızarması için beklemeye gerek yoktur. İlk belirtileri görülür görülmez; küp-küp doğranmış olan soğanlar da sıvı yağın bulunduğu tencere atılır ve kavurma işlemine başlanır.
Kavrulmaya başlayan soğanlar zamanla pembeleşecektir. İlk belirtiler görüldükten sonra mantar dilimlerinin eklenmesiyle mantar çorbası tarifine devam edilir. Mantarlar da eklendikten sonra karıştırma eşliğinde soğanla aynı işlemlere tabi tutulur. Mantarların kavrulma belirtisi de sularını dışarı vermeleri ve şekillerinin değişmesi olacaktır. Mantarlar kavrulduktan sonra mantar çorbası tarifinin sonraki aşamasına geçilebilir.
- Mantar çorbası tarifinin bu adımında; kavrulmuş olan soğan-mantar karışımına un da eklenir ve bir süre daha karıştırma eşliğinde kavrulur. Un da yeterince kavrulup mantar çorbası karışımıyla özleştikten sonra; bir tutam karabiber de mantar çorbası karışımına eklenir ve birkaç tur karıştırılır. Karabiber de eklendikten sonra oda sıcaklığında bulunan bir litre su tencereye boca edilir ve ocağın altı biraz açılarak kavurma işleminden kaynatma işlemine geçilir. Su kaynayıp fokurdamaya başlayıncaya kadar karıştırma eşliğinde mantar çorbasının başında beklenir. Su kaynamaya başlar başlamaz süt de mantar çorbasına eklenir ve aynı işleme devam edilir. Sütün sıcaklığı mantar çorbasıyla eşitleninceye ve iyice özleşinceye kadar 5 dakika daha kaynatma yapılır.
- Artık mantar çorbasının servisten önceki son hali hazırlanmış, birkaç küçük detay kalmıştır. Tekrar fokurdamaya başlayan mantar çorbasına tuz da ekilir ve tencerenin kapağı kapatılarak mantar çorbası kısık ateşte 15 dakika kadar pişmeye bırakılır. Piştikten sonra; sos hazırlamak üzere küçük bir tavada ilk olarak tereyağı eritilir. Eriyen bu tereyağında pul biber de bir süre kavrulur.
- Pişme tamamlandıktan sonra mantar çorbası tabaklara konur. Tabakların her birine eşit dağılacak şekilde pul biber sosu üzerlerinde gezdirilir. Sonrasında da servis edilir.
- Mantar çorbası tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
19.01.2024 09:46:49
Mantar Çorbası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Mantar Çorbası"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|