Mantar Kavurma

Mantar kavurma; yapılışı itibariyle tipik sote yemeklerine benzeyen fakat ana malzeme olarak mantarın kullanılmasıyla diğerlerinden ayrılan; daha özgün ve bir o kadar da lezzetli bir tariftir. Özellikle akşam yemeklerinde hem farklı hem de besleyici bir tat sunmak isteyen ev hanımları için isabetli bir seçim olacaktır. Tarifin hazırlanması son derece basittir.
Yazının devamında da bu basit tarifi hazırlayacaklar için gerekli malzemeler listesi ve adım adım mantar kavurma tarifinin hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.

Mantar kavurma için gerekli malzemeler (3-5 kişilik)

  • Bir diş sarımsak
  • Yarım kilo mantar
  • 1 adet soğan
  • Bir tutam tuz
  • Bir tutam karabiber
  • 1 adet domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 adet kırmızı biber
  • Yeterli miktarda zeytinyağı

Mantar kavurma tarifi nasıl yapılır?

  • Gereken malzemeler temin edildikten sonra mantar kavurma tarifine başlanabilir. Her kavurma yemeğinde olduğu gibi mantar kavurmada da malzemeler sırayla sotelenecek ve ardından karıştırılarak istenen tarif elde edilecektir.
  • Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin mantar kavurma için uygun bir hale sokulması gereklidir. Tarife başlamadan bir süre öncesinden yarım kilo mantarın limonlu su doldurulmuş bir kapta dinlendirilmesi gereklidir. Bu hazırlık mantar kavurmasının tadı için önemlidir. Yeterince bekleyen mantarlar çöplerinden ayıklanarak yıkanır ve küçük parçalara dilimlenir.
    Bir diş sarımsağın dövülerek veya rendelenerek toz haline getirilmesiyle bu ön hazırlıklara devam edilir. Aynı şekilde bir adet soğan da çöplerinden ayıklanır, soyulur, güzelce yıkanır ve ardından küçük küp şeklinde parçalara dilimlenir. Bir adet domates de soğanla aynı işlemlere tabi tutularak çöplerinden ayıklanır ve kabukları soyulur. Daha sonra yıkanan domatesler küp-küp parçalara doğranır. Ardından bir adet kırmızı biber de sapından ayrıldıktan sonra yıkanır ve uzunlamasına ortadan ikiye bölünür. İçindeki çekirdekler ayıklandıktan sonra ince ince dilimlenir. Dilimlenen tüm bu malzemeler ileri aşamalarda lazım olacağından, şimdilik bir kenarda bekletilir. Diğer malzemelerin de kolayca ulaşılabilecek şekilde el altında bulundurulması yeterlidir.
  • Hazırlıklar tamamlandıktan sonra mantar kavurma tarifinin ilk adımı uygulanır. Tek tek malzemeler sotelenecektir. İlk önce; tüm mantar kavurma malzemelerini alabilecek bir tencereye yeterince sıvı yağ dökülür ve kısık ateşte kızarmaya bırakılır. Sıvı yağ kızarma belirtileri gösterir göstermez; öncesinde dilimlenmiş olan soğanlar bu tencereye atılır ve kavurma işlemine başlanır. Kavrulmanın belirtisi olarak soğanlar pembeleşmeye başlayınca ve kokularını dışarı verince; öncesinde ufalanmış olan sarımsakların tencereye eklenmesiyle mantar kavurma tarifine devam edilir. Sarımsaklar da kavrulma belirtisi olarak renk değiştirince ve kokularını dışarı verince; limonlu suda dinlendirilip dilimlenmiş olan mantarlar da tencereye atılır. Mantarın da kavrulması için yeterli bir süre beklendikten sonra; mantar kavurma tarifinin sonraki adımına geçilir.
  • Mantar kavurma tarifinin bu adımda; baharatlar ve birkaç ufak aroma eklenecektir. İlk adımda elde edilen karışıma bir yemek kaşığı salça eklenir ve karıştırma eşliğinde bir süre kavrulması için beklenir. Salçadan sonra mantar kavurmanın tuzu da eklenir ve bir süre de bunun için karıştırılır. Son olarak karabiber de eklenip bir süre karıştırıldıktan sonra, mantar kavurmanın baharatları tamamlanmış olur. Ayrıca; eğer varsa kullanılmak istenen diğer baharatlar da rahatlıkla kullanılabilir. Baharatlar da tamamlandıktan sonra son olarak dilimlenmiş domatesler de tencereye atılır ve ilk adımda yapılan soteleme işlemine tabi tutulur. Domatesler zamanla su kaybedip renk değiştirince; mantar kavurmaya tencerenin yanmasına engel olacak kadar ılık su eklenir. Ardından ocak kısık ateşe alınır, tencerenin kapağı kapatılır ve mantar kavurma pişirilir.
  • Yeterince piştikten sonra mantar kavurmanın biraz ılıması beklenir. Arsından tabaklara konur ve servis edilir.
  • Mantar kavurma tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
21.01.2024 03:55:43
Mantar Kavurma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mantar Kavurma Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Mantar Kavurma"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Mantar Güveç

Mantar güveç, mutfaklarda kolayca hazırlanan hem sağlıklı hem de en kolay tariflerden biridir. Mantar sevenler için mantar güveç en leziz yemeklerin başında ...
Devamını Oku

Kıymalı Mantar Sote

Kıymalı mantar sote; kıyma, mantar, vs. Birçok bilindik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen; son derece lezzetli ve bir o kadar da lezzetli tipik sote yem...
Devamını Oku

Fırında Mantarlı Tavuk

Fırında Mantarlı Tavuk, mantar ve tavuğun mükemmel uyumu ile damaklarda tat bırakacak şahane bir yemek olan fırında mantarlı tavuk sofralarınızı şölene ...
Devamını Oku

Mantarlı Tavuk

Mantarlı tavuk; sürekli yapılan tavuk yemeklerinde farklı bir tat eklemek, farklı bir lezzet denemek isteyenler için çok uygun bir tariftir. Herkesçe bilinen s...
Devamını Oku

Güveçte Mantar

Güveçte Mantar, tam ana yemek olabilecek içeriğe sahip bir tariftir. Mantarların en bilindik ve en masumu olan kültür mantarından yapılır. Güveç bir tür kil ...
Devamını Oku

Mantarlı Köfte

Mantarlı köfte; zengin ve geniş Türk mutfağında, farklı malzemeler ve farklı tatlar kullanılarak elde edilen sayısız köfte tariflerinden sadece biridir. Herkes...
Devamını Oku

Mantar Soslu Biftek

Mantar soslu biftek; herkesçe bilinen ve çokça sevilen biftek tarifine, basit bir şekilde hazırlanan mantar sosunun eklenmesiyle elde edilen son derece lezzetli bir...
Devamını Oku

Kolay Mantar Sote

Kolay Mantar Sote, Özellikle çalışmak durumunda kalan anneler ve hanımlar için büyük kolaylıktır. Bu tarifin yanına pirinç pilavı ve cacık olduğunda akşam ye...
Devamını Oku

Mantar Soslu Tavuk

Sofra kurmak: Eğlenceli bir işken, bir o kadar zahmetli ve emek verici bir uğraştır. Özellikle de misafiriniz gelecekse ya da özel bir sofra kurmanız gerekiyor...
Devamını Oku

Mantar Çorbası

Mantar çorbası; geleneksel çorbalardan farklı biz lezzet denemek isteyenler için ideal bir tariftir. Yazının devamında da gerekli malzemeler listesi ve adım ad...
Devamını Oku

Fırında Mantar

Fırında mantar hem protein bakımından zengin hem de lezzet bakımından zirvede bir yemek olarak özel akşamlarınızın şık bir detayı olabilir. Hem görünüş ...
Devamını Oku

Fırında Mantarlı Patates

Fırında Mantarlı Patates, özellikle çalışan bayanların akşam iş dönüşü kurtarıcısı olan fırında mantarlı patates yemeği çarçabuk hazırlanışı ve enfes ta...
Devamını Oku

Mantarlı Omlet

Mantarlı omlet; herkesçe bilinen sade omlet tarifine mantar aromasının eklenmesiyle elde edilen; tercihe göre daha lezzetli fakat mutlak bir şekilde daha besle...
Devamını Oku

Kremalı Mantar Çorbası

Kremalı mantar çorbası; ülkemizin hemen hemen her köşesinde sık sık pişirilen; diğer meşhur çorbalar kadar olmasa da artık klasikleşmiş olarak kabul edilebilec...
Devamını Oku

Kremalı Mantarlı Tavuk

Kremalı mantarlı tavuk, en kolay tavuk yemeklerinden biri olup zor zamanlarınız da çarçabuk hazırlayabileceğiniz niteliktedir. Özellikle Ramazan ayında iftar...
Devamını Oku

Kırmızı Mantar

Kırmızı Mantar, denildiğinde çok sayıda mantar türü akla gelir. Tabi ki her mantar yenilmez. Türkiye'de kırmızı mantar denildiğinde yenilebilen iki tür manta...
Devamını Oku

Mantar Nasıl Saklanır

Mantar nasıl saklanır, yılın her dönemi doğada bulunan mantarlar, aynı zamanda kültür mantarı olarak da yetiştirilmektedir. Mantarları üreme döneminde ya da ...
Devamını Oku

Mantar Nasıl Temizlenir

Mantar Nasıl Temizlenir, Doğanın gizli hazinesi olarak kabul edilen mantar, Doğadan toplanıp yenilebilen mantar türlerinin sayısı ise hiç de az değildir...
Devamını Oku

Mantar Çeşitleri

Mantar çeşitleri çok farklı yapılarda olmakla birlikte, yenilebilen ve yenilemeyen (Zehirli) mantar türleri bulunmaktadır. Bazı mantar türleri yenilebil...
Devamını Oku

Kremalı Mantar

Kremalı mantar; diğer klasik ve geleneksel yemek tariflerinin yanında pek de alışık olmadığımız; fakat gerek lezzeti gerek özgünlüğü, vs. Birçok yönüyle mutlak...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mantar Kavurma
Mantar Güveç
Kıymalı Mantar Sote
Fırında Mantarlı Tavuk
Mantarlı Tavuk
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024