Mantar Kavurma
Mantar kavurma; yapılışı itibariyle tipik sote yemeklerine benzeyen fakat ana malzeme olarak mantarın kullanılmasıyla diğerlerinden ayrılan; daha özgün ve bir o kadar da lezzetli bir tariftir. Özellikle akşam yemeklerinde hem farklı hem de besleyici bir tat sunmak isteyen ev hanımları için isabetli bir seçim olacaktır. Tarifin hazırlanması son derece basittir.
Yazının devamında da bu basit tarifi hazırlayacaklar için gerekli malzemeler listesi ve adım adım mantar kavurma tarifinin hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.
Mantar kavurma için gerekli malzemeler (3-5 kişilik)- Bir diş sarımsak
- Yarım kilo mantar
- 1 adet soğan
- Bir tutam tuz
- Bir tutam karabiber
- 1 adet domates
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 adet kırmızı biber
- Yeterli miktarda zeytinyağı
Mantar kavurma tarifi nasıl yapılır?- Gereken malzemeler temin edildikten sonra mantar kavurma tarifine başlanabilir. Her kavurma yemeğinde olduğu gibi mantar kavurmada da malzemeler sırayla sotelenecek ve ardından karıştırılarak istenen tarif elde edilecektir.
- Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin mantar kavurma için uygun bir hale sokulması gereklidir. Tarife başlamadan bir süre öncesinden yarım kilo mantarın limonlu su doldurulmuş bir kapta dinlendirilmesi gereklidir. Bu hazırlık mantar kavurmasının tadı için önemlidir. Yeterince bekleyen mantarlar çöplerinden ayıklanarak yıkanır ve küçük parçalara dilimlenir.
Bir diş sarımsağın dövülerek veya rendelenerek toz haline getirilmesiyle bu ön hazırlıklara devam edilir. Aynı şekilde bir adet soğan da çöplerinden ayıklanır, soyulur, güzelce yıkanır ve ardından küçük küp şeklinde parçalara dilimlenir. Bir adet domates de soğanla aynı işlemlere tabi tutularak çöplerinden ayıklanır ve kabukları soyulur. Daha sonra yıkanan domatesler küp-küp parçalara doğranır. Ardından bir adet kırmızı biber de sapından ayrıldıktan sonra yıkanır ve uzunlamasına ortadan ikiye bölünür. İçindeki çekirdekler ayıklandıktan sonra ince ince dilimlenir. Dilimlenen tüm bu malzemeler ileri aşamalarda lazım olacağından, şimdilik bir kenarda bekletilir. Diğer malzemelerin de kolayca ulaşılabilecek şekilde el altında bulundurulması yeterlidir.
- Hazırlıklar tamamlandıktan sonra mantar kavurma tarifinin ilk adımı uygulanır. Tek tek malzemeler sotelenecektir. İlk önce; tüm mantar kavurma malzemelerini alabilecek bir tencereye yeterince sıvı yağ dökülür ve kısık ateşte kızarmaya bırakılır. Sıvı yağ kızarma belirtileri gösterir göstermez; öncesinde dilimlenmiş olan soğanlar bu tencereye atılır ve kavurma işlemine başlanır. Kavrulmanın belirtisi olarak soğanlar pembeleşmeye başlayınca ve kokularını dışarı verince; öncesinde ufalanmış olan sarımsakların tencereye eklenmesiyle mantar kavurma tarifine devam edilir. Sarımsaklar da kavrulma belirtisi olarak renk değiştirince ve kokularını dışarı verince; limonlu suda dinlendirilip dilimlenmiş olan mantarlar da tencereye atılır. Mantarın da kavrulması için yeterli bir süre beklendikten sonra; mantar kavurma tarifinin sonraki adımına geçilir.
- Mantar kavurma tarifinin bu adımda; baharatlar ve birkaç ufak aroma eklenecektir. İlk adımda elde edilen karışıma bir yemek kaşığı salça eklenir ve karıştırma eşliğinde bir süre kavrulması için beklenir. Salçadan sonra mantar kavurmanın tuzu da eklenir ve bir süre de bunun için karıştırılır. Son olarak karabiber de eklenip bir süre karıştırıldıktan sonra, mantar kavurmanın baharatları tamamlanmış olur. Ayrıca; eğer varsa kullanılmak istenen diğer baharatlar da rahatlıkla kullanılabilir. Baharatlar da tamamlandıktan sonra son olarak dilimlenmiş domatesler de tencereye atılır ve ilk adımda yapılan soteleme işlemine tabi tutulur. Domatesler zamanla su kaybedip renk değiştirince; mantar kavurmaya tencerenin yanmasına engel olacak kadar ılık su eklenir. Ardından ocak kısık ateşe alınır, tencerenin kapağı kapatılır ve mantar kavurma pişirilir.
- Yeterince piştikten sonra mantar kavurmanın biraz ılıması beklenir. Arsından tabaklara konur ve servis edilir.
- Mantar kavurma tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
21.01.2024 03:55:43
Mantar Kavurma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Mantar Kavurma"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|