Mantar Kurabiye
Mantar kurabiye; çocukluğumuzda neredeyse hepimizin sık sık tattığı ve artık bir efsane haline gelmiş geleneksel kurabiye tariflerinden biridir. Tat itibariyle kakao aroması dışında diğer kurabiyelerden pek bir farkı olmasa da mantar kurabiyeyi çocuklar için çekici kılan başlıca etmen büyük ihtimalle şekli ve ağızda kolay dağılmasıdır. İlk defa hazırlayacaklar için gerekli malzemeler listesi ve adım adım mantar kurabiye tarifinin hazırlanışı aşağıda yazılmıştır.
Kolay gelsin.
Mantar kurabiye için gerekli malzemeler- 2 adet yumurta
- 1 paket kabartma tozu
- 2 çay bardağı şeker
- 1 paket margarin
- Yeterli miktarda un
- 3-4 tatlı kaşığı kakao
- 2 paket nişasta
NOT: Yukarıda verilen malzemeler, 3-5 kişilik standart sayıda servis için uygundur. Farklı sayıda servis yapacak olanların malzeme miktarlarını yukarıdakilerle orantılı olarak ayarlamaları gereklidir.
Mantar kurabiye tarifi nasıl yapılır?- Gereken malzemeler temin edildikten sonra mantar kurabiye tarifine başlanabilir. Her kurabiye tarifinde olduğu gibi mantar kurabiye tarifinde de ilk olarak bir hamur hazırlanacak; daha sonra bu hamura istenen şekil verilerek fırında pişirilecek ve sonunda istenen tarif elde edileceketir. Fakat bir cümleyle özetlenen bu aşamaların detaylı olarak incelenmesinde yarar vardır.
- Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin mantar kurabiye tarifi için uygun hale sokulması gereklidir.
Bunun için; kakao hariç tüm malzemeler mantar kurabiye hamurunu hazırlamak üzere kullanılacağından kakao ayrı bir kenara ayrılabilir. Ayrıca margarin mutlaka oda sıcaklığında; hafif yumuşak ve karıştırıldığında kolayca eriyebilecek bir kıvamda olmalıdır. Un da kullanılan malzemelerin niteliğine ve çeşitli şartlara göre değişiklik gösterse de tahminen 1-2 su bardağı arası gerekecektir. Bunun için 1 su bardağı un garanti olarak boca edilip, diğer bardak azar azar eklenebilir. Hazırlık aşamasında püf noktalar bunlardır. Diğer malzemelerin de yakınlarda tutulması yeterlidir. Ayrıca; mantar kurabiye hamuru hazırlamak üzere bir kap, hamuru çırpmak üzere bir mikser ve mantar kurabiyeleri dizmek üzere bir fırın tepsisinin de şimdiden hazır edilmesi vakit verimliliği açısından faydalı olacaktır.
- Hazırlıklar tamamlandıktan sonra mantar kurabiye tarifinin ilk adımı uygulanır. Hamur hazırlamak üzere temin edilen kabın içine 1 paket margarin konur ve bir çatal, vs. Gereç ile mümkün olduğunca parçalanarak daha kolay eriyecek duruma gelmesi sağlanır. Margarin için yeterli işlem uygulandıktan sonra 2 adet yumurta bu kabın içine kırılı ve karıştırma işlemine başlanır. İlk olarak yumurtanın eklenmesinin sebebi; sıvı kıvamda olmasından dolayı diğer malzemelere göre margarini daha kolay eritecek olmasıdır. Margarin ve yumurta yeterince karıştıktan sonra 2 paket nişasta ile mantar kurabiye hamuruna devam edilir. Nişasta da karışımla iyice özleştikten sonra şeker de aynı kaba eklenir ve bir süre daha karıştırma işlemi yapılır. Son olarak 1 paket kabartma tozu eklenip kısaca karıştırılır ve un da yukarıda bahsedildiği gibi 1 su bardağı kadarı kesin olmak üzere azar azar eklenerek karıştırılır. Böylece mantar kurabiye hamuru için en uygun kıvam elde edilir. Tüm malzemeler kullanıldıktan sonra mantar kurabiye hamuru bilinen hamur kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Burada bir mikser kullanılması tavsiye edilir. Elle çırpmak çok zor olacaktır.
- Yukarıda anlatılan püf noktalara göre mantar kurabiye hamuru hazırlandıktan sonra; bu adım da mantar kurabiyelere son şekilleri verilecektir. Önceden temin edilen fırın tepsisi güzelce yağlanır. Ardından ilk adımda hazırlanan mantar kurabiye hamurundan avuç içinden biraz küçük büyüklükte parçalara koparılır ve biraz yassı fakat ortası oyulabilecek kadar toplu bir şekil verilerek yağlanan fırın tepsisine dizilir. Mantar kurabiyeler tepsiye dizilirken birbirine değmemelidir. Yoksa pişme sırasında birleşecek ve istenen tarifin elde edilememesinde sebep olacaklardır. Bu önemli noktalara göre mantar kurabiyeler oluşturulduktan sonra sıra kakao soslarını hazırlamaya gelmiştir.
- Mantar kurabiyenin kakao sosunu hazırlamak için; ucu yuvarlak ve mantar kurabiye hamuruna bastırılabilecek bir gereç gereklidir. Dolayısıyla pet şişe bu iş için çok uygundur. 3-4 tatlı kaşığı kakao küçük bir çay tabağı, vs. Kaba alındıktan sonra; pet şişenin ağzı bu kakaoya batırılır ve mantar kurabiyelerden birine hafifçe bastırılır. Böylece mantar kurabiye üzerinde halka şeklinde kakao sosu oluşacaktır. Her bir mantar kurabiye için bu işlem tekrarlanır. Kakao yetmeyecek gibi olursa fazla kullanılabilir.
- Artık mantar kurabiye tarifi için gereken çoğu işlem tamamlanmış; geriye sadece tepsideki mantar kurabiyelerin servis etmeye uygun hale sokulması kalmıştır. Bunun için de tepsideki konumları hiç bozulmadan mantar kurabiyeler fırına verilir ve pişmeye bırakılır. Yeterince sertleşip ağızda dağılacak kıvama gelinceye kadar fırında tutulan mantar kurabiyeler; daha sonra ılımaları için bir süre bekletilir. Tabii ki bu kıvamın oluşup oluşmadığının anlaşılması için arada sırada fırından çıkartılıp kontrolü yapılmalıdır.
- Yeterince ılıdıktan sonra mantar kurabiyeler tabaklara alınır ve servisi yapılır.
- Mantar kurabiye tarifi tamamlanmıştır.
Afiyet olsun.
22.01.2024 00:47:01
Mantar Kurabiye ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Mantar Kurabiye"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|