Mantar Salatası

Mantar salatası; domates, salatalık, soğan gibi klasik tatlarla elde edilen onlarca çeşit salatanın aksine, son derece özgün ve bir o kadar da lezzetli bir tariftir. Mutfağımızda yemek, kızartma, vs. Şekillerde olmak üzere birçok tarifte kullanılan mantar; burada temel salata malzemesi olarak kullanılmakta ve ayrı bir tada bürünmektedir. Özellikle akşam yemeklerinde farklı bir tat sunmak için, hatta misafirlere ikram etmek için mantar salatası ideal bir tariftir.
Normal salata tariflerinden çok az farkı olması sebebiyle, biraz tecrübesi olanların bile rahatça hazırlayabileceği bir tariftir. Yazının devamında da deneyecek olanları yardımda bulunmak adına, gerekli malzemeler listesi ve adım adım mantar salatası tarifinin uygulanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.

Mantar salatası için gerekli malzemeler

  • 1 çay bardağı mısır tanesi
  • 300-400 gram mantar
  • 3 adet kırmızı biber
  • 8-10 adet küçük salatalık turşusu
  • Bir tutam pul biber
  • Bir tutam tuz
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet limonun suyu
  • Yarım demet dereotu

Mantar salatası tarifi nasıl yapılır?

  • Yukarıdaki gerekli malzemeler temin edildikten sonra mantar salatası tarifine başlanabilir. Her salata tarifinde olduğu gibi mantar salatasında da malzemeler uygun bir sırayla karıştırılacak ve salata elde edilecektir. Fakat bu adımları gerçekleştirmeden önce bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin mantar salatası için uygun bir hale getirilmesi gereklidir.
    Öncelikle; mantar salatasının en önemli malzemesi olan mantarlar bir güzel yıkanıp temizlenmeli ve saplarından ayıklanmalıdır. Ayıklanan bu mantarlar ince ince dilimlenmeli ve mantar salatasına uygun küçüklükte parçalar haline getirilmelidir. Daha sonra 3 adet kırmızı biber de közlenmiş hale getirildikten sonra ince ince dilimlenmeli ve mantar salatasına yardımcı tat olarak katılabilecek duruma getirilmelidir. Kırmızı biberlerin tercihen küp-küp doğranması daha iyidir. Salatalık turşuları da tıpkı kırmızı biberde olduğu gibi ince ince küp şeklinde parçalara dilimlenmelidir. Son olarak dereotu da çok küçük parçalara dilimlenerek ince ince kıyılmalıdır. Malzemeler üzerinde yapılması gereken kesme, dilimleme, vs. Hazırlıklar bu kadardır. Kolayca ulaşılabilecek şekilde el altında tutulmaları yeterlidir. Ayrıca; haşlama işlemi için uygun bir tencere ile mantar salatasını karıştırmak için uygun derinlikte bir kabın da şimdiden hazır edilmesi faydalı olacaktır.
  • Ön hazırlıklar tamamlandıktan sonra mantar salatası tarifine başlanabilir. İlk olarak mantarlar haşlanacaktır. Bunun için; haşlama işlemi için ayrılan tencere içine dilimlenmiş olan mantarlar boca edilir. Mantarların hizasını 1-2 parmak geçecek kadar sıcak suda tencereye doldurulur ve ocakta haşlama işlemine başlanır. Bir dakika kadar sonra yeterli miktarda tuz ve limon suyu da eklendikten sonra 15-20 dakika kadar haşlama işlemine devam edilir. Bu süre boyunca tencerenin başında durulması ve bir kaşıkla karışımın sık sık karıştırılması tavsiye edilir. Mantarlar yeterince yumuşadıktan sonra tencere ocaktan alınır, büyük bir süzgeçte suyunu süzmesi sağlanır ve mantar salatası tarifinde bir sonraki aşamaya geçilir.
  • Bu aşamada malzemeler uygun bir sırayla birleştirilecek ve mantar salatasının son hali elde edilecektir. Öncelikle haşlanmış olan mantarlar; mantar salatası için ayrılan kaba alınır. Daha sonra; dilimlenmiş olan közlenmiş kırmızı biberler de bu kaba dökülür ve bir kaşık, vs. Gereç ile karıştırma işlemine başlanır. Bu karıştırma işleminde malzemelerin hepsi birden eklenerek de işlem yapılabilir, sırayla eklenerek de yapılabilir. Fakat malzemelerin sırayla eklenmesi ve aradaki süre boyunca yeterince karıştırılması tavsiye edilir. Böylece mantar salatası istenen ideal tada daha çok yaklaşacaktır. Bu kurala göre kırmızı biber yeterince karıştırıldıktan sonra; dilimlenmiş olan yarım demet dereotu da mantar salatasına eklenir ve bir süre karıştırılır. Dereotu yeterince karıştırıldıktan sonra dilimlenmiş olan salatalık turşuları da mantar salatasına ilave edilir ve aynı işlemlere tabi tutulur. Tane mısırlar da mantar salatasına eklenip aynı işlemlere tabi tutulduktan sonra son olarak; yeterli miktarda tuz, pul biber, varsa eklenmek istenen diğer baharatlar, zeytinyağı ve yeterli miktarda limon suyu da sırası fark etmeksizin eklenir. Mantar salatası iyice özleşinceye kadar son bir kez karıştırılır. Daha sonra; aynı kapta veya istenen şekilde servis edilir.
  • Son bir dipnot olarak belirtmek gerekirse; her salata için gereken temel malzemeler dışındaki tüm malzemeler isteğe bağlıdır. İsteyen farklı malzemeler de kullanarak kendine özgü bir mantar salatası elde edilir.
  • Mantar salatası tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
19.01.2024 16:31:03
Mantar Salatası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mantar Salatası Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Mantar Salatası"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Mantar Kavurma

Mantar kavurma; yapılışı itibariyle tipik sote yemeklerine benzeyen fakat ana malzeme olarak mantarın kullanılmasıyla diğerlerinden ayrılan; daha özgün ve bir ...
Devamını Oku

Mantar Güveç

Mantar güveç, mutfaklarda kolayca hazırlanan hem sağlıklı hem de en kolay tariflerden biridir. Mantar sevenler için mantar güveç en leziz yemeklerin başında ...
Devamını Oku

Kıymalı Mantar Sote

Kıymalı mantar sote; kıyma, mantar, vs. Birçok bilindik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen; son derece lezzetli ve bir o kadar da lezzetli tipik sote yem...
Devamını Oku

Fırında Mantarlı Tavuk

Fırında Mantarlı Tavuk, mantar ve tavuğun mükemmel uyumu ile damaklarda tat bırakacak şahane bir yemek olan fırında mantarlı tavuk sofralarınızı şölene ...
Devamını Oku

Mantarlı Tavuk

Mantarlı tavuk; sürekli yapılan tavuk yemeklerinde farklı bir tat eklemek, farklı bir lezzet denemek isteyenler için çok uygun bir tariftir. Herkesçe bilinen s...
Devamını Oku

Güveçte Mantar

Güveçte Mantar, tam ana yemek olabilecek içeriğe sahip bir tariftir. Mantarların en bilindik ve en masumu olan kültür mantarından yapılır. Güveç bir tür kil ...
Devamını Oku

Mantarlı Köfte

Mantarlı köfte; zengin ve geniş Türk mutfağında, farklı malzemeler ve farklı tatlar kullanılarak elde edilen sayısız köfte tariflerinden sadece biridir. Herkes...
Devamını Oku

Mantar Soslu Biftek

Mantar soslu biftek; herkesçe bilinen ve çokça sevilen biftek tarifine, basit bir şekilde hazırlanan mantar sosunun eklenmesiyle elde edilen son derece lezzetli bir...
Devamını Oku

Kolay Mantar Sote

Kolay Mantar Sote, Özellikle çalışmak durumunda kalan anneler ve hanımlar için büyük kolaylıktır. Bu tarifin yanına pirinç pilavı ve cacık olduğunda akşam ye...
Devamını Oku

Mantar Soslu Tavuk

Sofra kurmak: Eğlenceli bir işken, bir o kadar zahmetli ve emek verici bir uğraştır. Özellikle de misafiriniz gelecekse ya da özel bir sofra kurmanız gerekiyor...
Devamını Oku

Mantar Çorbası

Mantar çorbası; geleneksel çorbalardan farklı biz lezzet denemek isteyenler için ideal bir tariftir. Yazının devamında da gerekli malzemeler listesi ve adım ad...
Devamını Oku

Fırında Mantar

Fırında mantar hem protein bakımından zengin hem de lezzet bakımından zirvede bir yemek olarak özel akşamlarınızın şık bir detayı olabilir. Hem görünüş ...
Devamını Oku

Fırında Mantarlı Patates

Fırında Mantarlı Patates, özellikle çalışan bayanların akşam iş dönüşü kurtarıcısı olan fırında mantarlı patates yemeği çarçabuk hazırlanışı ve enfes ta...
Devamını Oku

Mantarlı Omlet

Mantarlı omlet; herkesçe bilinen sade omlet tarifine mantar aromasının eklenmesiyle elde edilen; tercihe göre daha lezzetli fakat mutlak bir şekilde daha besle...
Devamını Oku

Kremalı Mantar Çorbası

Kremalı mantar çorbası; ülkemizin hemen hemen her köşesinde sık sık pişirilen; diğer meşhur çorbalar kadar olmasa da artık klasikleşmiş olarak kabul edilebilec...
Devamını Oku

Kremalı Mantarlı Tavuk

Kremalı mantarlı tavuk, en kolay tavuk yemeklerinden biri olup zor zamanlarınız da çarçabuk hazırlayabileceğiniz niteliktedir. Özellikle Ramazan ayında iftar...
Devamını Oku

Kırmızı Mantar

Kırmızı Mantar, denildiğinde çok sayıda mantar türü akla gelir. Tabi ki her mantar yenilmez. Türkiye'de kırmızı mantar denildiğinde yenilebilen iki tür manta...
Devamını Oku

Mantar Nasıl Saklanır

Mantar nasıl saklanır, yılın her dönemi doğada bulunan mantarlar, aynı zamanda kültür mantarı olarak da yetiştirilmektedir. Mantarları üreme döneminde ya da ...
Devamını Oku

Mantar Nasıl Temizlenir

Mantar Nasıl Temizlenir, Doğanın gizli hazinesi olarak kabul edilen mantar, Doğadan toplanıp yenilebilen mantar türlerinin sayısı ise hiç de az değildir...
Devamını Oku

Mantar Çeşitleri

Mantar çeşitleri çok farklı yapılarda olmakla birlikte, yenilebilen ve yenilemeyen (Zehirli) mantar türleri bulunmaktadır. Bazı mantar türleri yenilebil...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mantar Kavurma
Mantar Güveç
Kıymalı Mantar Sote
Fırında Mantarlı Tavuk
Mantarlı Tavuk
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024