Mantar Sote

Mantar sote, bol vitaminli bir çeşit sebze yemeğidir. Mantar sote denildiğinde akla birçok mantar türü geliyor. Biz bu yazımızda Türkiye'de yetişen mantarlardan örnekler vereceğiz. Mantar sote yapılabilecek mantar çeşitlerine en bilindik olan kültür mantarı çeşitlerinden başlayalım. Bildiğimiz kültür mantarının da çeşitleri bulunmaktadır.

Beyaz şapkalı mantar bir kültür mantarı türüdür ve bu mantarın sotesi harika olur.
Yine aynı familyadan olan kahverengi şapkalı kültür mantarı aynı iklimde yetiştirilen sotesi muhteşem olan bir türdür. Son zamanların en popüler mantarı olan kayın mantarının da sotesi oluyor. Kavak ağacının kütüğünde ilginç bir şekilde yetiştirilen bu mantarı çok kolay bulabiliyoruz. Büyük marketlerin sebze reyonlarında ve bazı büyük pazarlarda bulabileceğimiz kayın mantarının sotesi lezzetli oluyor. Çam ormanlarında sonbaharın başı olan ekim aylarında çıkan kanlıca mantarının da sotesi olur. Kendine has bir kokusu ve aroması olan kanlıca mantarı tamamen doğal ve organiktir.

Doğada kendi kendine yetişen bu mantar da yine bazı yörelerin pazarlarında bulunmaktadır. Bu mantarı dondurucuda saklamak kolaydır. Aynı zamanda çok faydalı bir mantardır. Meralarda yetişen ve kanlıca mantarı ile aynı zamanda çıkan çayır mantarı da sote yapmak için ideal bir mantardır. Çayır mantarının genel görünümü kültür mantarı ile aynıdır. Çayır mantarını kültür mantarından ayıran tek özellik ise çayır mantarının daha yapılı olmasıdır.
Lezzet bakımından da kültür mantarı ile benzeşirler. Yine ülkemizde yetişen ilkbahar aylarında çıkan kuzugöbeği isimli mantardan da sote oluyor. Bu mantarı diğerlerinden ayrı tutan özellik ise az bulunuyor olması ve pahalı bir mantar olmasıdır. Kuzugöbeği mantarının maddi tutarı çok fazladır. Bu yüzden bu mantarı toplayan kişiler ticari anlamda kullanırlar. Bazı ülkelere ihraç edilen kuzugöbeği ilaç sanayisinde de kullanılmaktadır. Biz bu tarifimizde en fazla bilinen ve emin olunan kültür mantarının sotesini yapacağız.

Mantar Sote İçin malzemeleri

  • 1 kg mantar
  • 200 kg dana eti
  • 2 adet kuru soğan
  • 4 adet domates
  • 4 diş sarımsak
  • 4 adet yeşil biber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı pul biber
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 yemek kaşığı sebze çeşnisi
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Mantar Sote Nasıl Yapılır?


Sotenin yapılışına kırmızı eti küçük küçük doğrayarak başlayalım. Etin ardından kuru soğanları küp-küp doğrayalım. Soğanların ardından yeşil biberi halka şeklinde dilimleyelim. Mantarları dörde bölelim ve bu işlemi mantarların tamamında gerçekleştirelim. Maydanozları iyice yıkayalım ve ince ince kıyalım. Listede vermiş olduğumuz domateslerin kabuklarını soyduktan sonra mantarlarla aynı büyüklükte olacak şekilde doğrayalım. Sarımsakları ince ince kıyalım. Bu malzemelerin tamamını işi kolaylaştırma adına ayrı kaseler içerisinde hazırlayalım. Bütün malzemeyi içerisine alıp pişirebilecek derinlikte tencerenin içerisine sıvı yağı ilave edelim. Sıvı yağ bir miktar ısınınca tencereye tereyağını da koyalım. Tereyağı eriyince tencereye ilk olarak kuşbaşı doğramış olduğumuz kırmızı eti koyalım. Eti iyice kavuralım. Etin içerisinde bulunan su çıkıp, kaynamak suretiyle bitince tencereye önceden hazırlamış olduğumuz kuru soğanı dahil edelim. Etlerle birlikte kuru soğanları da kavuralım.

Kuru soğanların rengi değişip iyice yumuşadığında tencerenin içerisine sivri biberleri koyalım. Biberlerde kavrulduğunda, yine önceden doğradığımız domatesleri koyalım. Domatesler suyunu bıraktığında tencereye doğranmış mantarları ekleyelim. Şöyle bir karıştırdığımız mantarların üzerine sıcak suyu ilave edelim. Suyu koyduktan sonra tencerenin kapağını kapatalım ve kısık ateşte pişirelim. Diğer yandan, bir kâsenin içerisine domates salçasını ve biber salçasını koyalım. Kâseye çok az da su koyalım. Salça ve su karışımının içerisine tuz, kimyon, karabiber, pul biber, sebze çeşnisi ve kekiği koyalım. Kâse içerisinde bulunan karışımı çatal ile iyice çırpalım. Hazırlamış olduğumuz bu sosu tenceren yavaşça ilave edelim ve nazikçe karıştıralım. Soteyi etler ve mantarlar yumuşayana kadar pişirelim. Sote piştiğinde, son malzemesi olan kıyılmış maydanozları da ekleyelim. Maydanozların sonrasında ocağı kapatalım ve tencerenin kapağını üzerine koyalım. Soteyi 15 dakika kadar dinlendirelim. İsteyenler bu tarifi fırında da yapabilirler. Fırında yapacak olanlara tavsiyemiz şudur ki tencerede pişirilen et soteyi normal pişme süresinin çok altında bir süre pişirip, sonrasın da fırın kabına dökmeleri olacaktır.

Aynı tarife isteyenler beşamel sos ile özel bir uygulama yapabilirler. Beşamel soslu yapacaklara tavsiyemiz tek kişilik güveçlerde yapmalarıdır. Böylece sunum şık olur artan yemek daha kullanışlı saklanır. Beşamel soslu seçeneği kullanacak olanlar sotenin üzerine kaşar peyniri rendesini unutmamalılardır. Böylece sote daha lezzetli olacaktır. Bu tarife hazır kremada dahil edilebilir. Kremalı yapacaklar yine güveçte yapabilirler. Geliştirmeye açık olan mantar sote servise hazırdır.

Afiyet olsun.
21.01.2024 02:15:03
Mantar Sote ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mantar Sote Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

17 Yorum Yapılmış "Mantar Sote"
Çok güzel görünüyor deneyeceğim şimdi :-) tarif için teşekkür ederim
seda . 28.08.2014
Simdi yapiyorum bakalim nasil olcak
gamze . 14.03.2014
Böyle bir şey yok.O kadar lezzetli yapıyorum ki şaşkınlıktan yiyemiyorum.Ben bu işte 1 numarayım beyler hadi işinize bakın
Yusuf Ayhan . 20.12.2013
biberleri sonradan atınca çiğ kalmıyo mu,bide mantar su bırakıyo zaten haşlamaya ne gerek var kendi suyunda pişse daha sağlıklı olur bana kalırsa..
cnn . 18.09.2013
Pişince göreceğiz, umarım güzel olur. Teşekkürler.
Nazif Şahin . 12.07.2013
çok hoş bir sayfa çokta pıratık
sibel . 11.07.2013
ya ben her seferinde acaba zehirlenirmiyim diye korkarak yiyorum
siyabend . 24.06.2013
ellerime sağlık çok güzel yaptım:)
hayrettin baç . 09.06.2013
deniyoruz işte çok güzel görünüyor pişmesini bekliyoruz umarım güzeldir...
zehra . 28.05.2013
Birazdan deneyecem umarım tadı da gürültüsü gibi olur
Amine köklü . 30.04.2013
elinize sağlık çok pratik bir tarif çok güzel
gülay . 13.04.2013
tarifiniz cok harika pratik basit tam bir erkek yemegi:) elinize emeginize saglık
emrah . 10.04.2013
Çok kötüymüş.Ben beğenmedim.Hem mantarı da sevmiyorum ki.
Ece Aylin . 05.04.2013
Cok harika oldu kendim yaptım
leomardo . 24.03.2013
tarifi yaptım çok lezzetli oldu teşekkürler
nilgün . 11.03.2013
tarifte etten bahsedilmemiş. resimde et var mantar sotede et var biliyorum ben yinede deneyeceğim iyi haftalar olsun.
sevilay . 04.03.2013
çok güzel oldu tşkler
zero01 . 01.03.2013

Mantar Kavurma

Mantar kavurma; yapılışı itibariyle tipik sote yemeklerine benzeyen fakat ana malzeme olarak mantarın kullanılmasıyla diğerlerinden ayrılan; daha özgün ve bir ...
Devamını Oku

Mantar Güveç

Mantar güveç, mutfaklarda kolayca hazırlanan hem sağlıklı hem de en kolay tariflerden biridir. Mantar sevenler için mantar güveç en leziz yemeklerin başında ...
Devamını Oku

Kıymalı Mantar Sote

Kıymalı mantar sote; kıyma, mantar, vs. Birçok bilindik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen; son derece lezzetli ve bir o kadar da lezzetli tipik sote yem...
Devamını Oku

Fırında Mantarlı Tavuk

Fırında Mantarlı Tavuk, mantar ve tavuğun mükemmel uyumu ile damaklarda tat bırakacak şahane bir yemek olan fırında mantarlı tavuk sofralarınızı şölene ...
Devamını Oku

Mantarlı Tavuk

Mantarlı tavuk; sürekli yapılan tavuk yemeklerinde farklı bir tat eklemek, farklı bir lezzet denemek isteyenler için çok uygun bir tariftir. Herkesçe bilinen s...
Devamını Oku

Güveçte Mantar

Güveçte Mantar, tam ana yemek olabilecek içeriğe sahip bir tariftir. Mantarların en bilindik ve en masumu olan kültür mantarından yapılır. Güveç bir tür kil ...
Devamını Oku

Mantarlı Köfte

Mantarlı köfte; zengin ve geniş Türk mutfağında, farklı malzemeler ve farklı tatlar kullanılarak elde edilen sayısız köfte tariflerinden sadece biridir. Herkes...
Devamını Oku

Mantar Soslu Biftek

Mantar soslu biftek; herkesçe bilinen ve çokça sevilen biftek tarifine, basit bir şekilde hazırlanan mantar sosunun eklenmesiyle elde edilen son derece lezzetli bir...
Devamını Oku

Kolay Mantar Sote

Kolay Mantar Sote, Özellikle çalışmak durumunda kalan anneler ve hanımlar için büyük kolaylıktır. Bu tarifin yanına pirinç pilavı ve cacık olduğunda akşam ye...
Devamını Oku

Mantar Soslu Tavuk

Sofra kurmak: Eğlenceli bir işken, bir o kadar zahmetli ve emek verici bir uğraştır. Özellikle de misafiriniz gelecekse ya da özel bir sofra kurmanız gerekiyor...
Devamını Oku

Mantar Çorbası

Mantar çorbası; geleneksel çorbalardan farklı biz lezzet denemek isteyenler için ideal bir tariftir. Yazının devamında da gerekli malzemeler listesi ve adım ad...
Devamını Oku

Fırında Mantar

Fırında mantar hem protein bakımından zengin hem de lezzet bakımından zirvede bir yemek olarak özel akşamlarınızın şık bir detayı olabilir. Hem görünüş ...
Devamını Oku

Fırında Mantarlı Patates

Fırında Mantarlı Patates, özellikle çalışan bayanların akşam iş dönüşü kurtarıcısı olan fırında mantarlı patates yemeği çarçabuk hazırlanışı ve enfes ta...
Devamını Oku

Mantarlı Omlet

Mantarlı omlet; herkesçe bilinen sade omlet tarifine mantar aromasının eklenmesiyle elde edilen; tercihe göre daha lezzetli fakat mutlak bir şekilde daha besle...
Devamını Oku

Kremalı Mantar Çorbası

Kremalı mantar çorbası; ülkemizin hemen hemen her köşesinde sık sık pişirilen; diğer meşhur çorbalar kadar olmasa da artık klasikleşmiş olarak kabul edilebilec...
Devamını Oku

Kremalı Mantarlı Tavuk

Kremalı mantarlı tavuk, en kolay tavuk yemeklerinden biri olup zor zamanlarınız da çarçabuk hazırlayabileceğiniz niteliktedir. Özellikle Ramazan ayında iftar...
Devamını Oku

Kırmızı Mantar

Kırmızı Mantar, denildiğinde çok sayıda mantar türü akla gelir. Tabi ki her mantar yenilmez. Türkiye'de kırmızı mantar denildiğinde yenilebilen iki tür manta...
Devamını Oku

Mantar Nasıl Saklanır

Mantar nasıl saklanır, yılın her dönemi doğada bulunan mantarlar, aynı zamanda kültür mantarı olarak da yetiştirilmektedir. Mantarları üreme döneminde ya da ...
Devamını Oku

Mantar Nasıl Temizlenir

Mantar Nasıl Temizlenir, Doğanın gizli hazinesi olarak kabul edilen mantar, Doğadan toplanıp yenilebilen mantar türlerinin sayısı ise hiç de az değildir...
Devamını Oku

Mantar Çeşitleri

Mantar çeşitleri çok farklı yapılarda olmakla birlikte, yenilebilen ve yenilemeyen (Zehirli) mantar türleri bulunmaktadır. Bazı mantar türleri yenilebil...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mantar Kavurma
Mantar Güveç
Kıymalı Mantar Sote
Fırında Mantarlı Tavuk
Mantarlı Tavuk
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024