Mantar Yetiştiriciliği

Mantar yetiştiriciliği, doğal ortamlarının dışında ticari işletmeler aracılığıyla suni olarak oluşturulan ortamlarda yapılmaktadır. Kültür mantarı yetiştiriciliğinde bazı etkenlerin bir arada oluşturulması önemlidir. Sıcaklığın, nemin ve havalandırmanın sağlanması kaliteyi etkilemektedir. İklim özellikleri açısından son derece seçici olan mantarlar, farklı dönemlerde bile farklı ekolojik gereksinimlere ihtiyaç duyarlar.
Bu yüzden mantar yetiştiriciliği uygun şekilde iklimlendirme koşulları sağlanarak yapılmalıdır.

Mantar yetiştiriciliğinde sıcaklık etkeni


Mantarların gelişmesini sağlayan en önemli unsur sıcaklığın 23-25 derecede tutulmasıdır. Bundan düşük olan sıcaklıkların olması halinde mantarların gelişimi yavaşlamakla birlikte, canlılıkları sürer. Mantarlar 0 derecede bile canlı olurlar. Fakat 25 derecenin üzerine çıkan sıcaklıklarda aynı dayanıklılığı göstermezler. Sıcaklık 30 derece olduğunda gelişimi durur, 35 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda ise ölürler. Bu düşük sıcaklıkların fazla zararlı olmadığını, ancak yüksek sıcaklığın olması halinde zararın fazla olduğunu gösterir. Mantarların sıcaklık isteği türüne göre değişim göstermektedir. Fakat genel kural düşük sıcaklık mantarların oluşumunu yavaşlatmakta, yüksek sıcaklıklarda ise verim düşmektedir.

Mantar yetiştiriciliğinde nem etkeni


Doğada yetişen mantarlarda yağmur sonrasında nemin yüksek olduğu dönemlerde mantar daha hızlı büyüme gösterirler.
Bu yüzden mantarların gelişimi için, toprakta ve havada nemin yüksek olması gerekir. En ideal nem oranı %70-90 arasındadır. Nemin az olması mantar verimini düşürmektedir. Aynı zamanda toprağın ve kompostun kuruduğu görülebilir.

Mantar yetiştiriciliğinde havalandırma etkeni


Havalandırma mantar yetiştiriciliğinde dönemsel olarak farklılık gösterir. Kuluçka döneminde fazla havalandırma ihtiyacı olmamasına rağmen, sıcaklığın ve nemin ayarlanmasında havalandırmanın önemi büyüktür. Mantarın toprağın üzerine çıkmasıyla birlikte havalandırma isteği artar. Hasat zamanı geldiğinde en yüksek düzeye çıkar. Bu dönemlerde havada olan karbondioksit %03'ten daha az olmalıdır. Bu oranın üzerindeki karbondioksit miktarı mantar oluşumunu azaltır, anormalliklere neden olur. Şapkalarda incelme, uzama, küçülme gibi etkiler görülür. Bu yüzden mantarın oluşmaya başlamasıyla, mantarın miktarına göre oda havası 6-8 kat taze havayla doldurulmalıdır.

Mantar yetiştiriciliği yapılan yerler nasıl olmalıdır?

Mantar yetiştiriciliği nem oranı ve sıcaklığı kontrol altına alınabilen, havalandırılması yapılabilen ve güneş ışığı almayan yerlerde yapılabilir. Soğuk hava depoları, tünel ve galeriler, depolar, ambarlar, ışığa karşı yalıtılmış seralar ile modern mantar üretim tesislerinde mantar üretimi yapılabilir. Bunun için yeni bir tesis kurulmayacak ise ulaşım sorunu olmayan, enerji kaynakları bulunan, nem, havalandırma ve aydınlatma koşulları sağlanabilen yerler tercih edilmelidir. Zararlılardan korunmak için binanın betonarme olması, kırık dökük yerlerin onarılması gerekir. Ortamın tavan yüksekliği en az 2,5 mt olarak düzenlenmelidir. Atık suyun gitmesi için tabanda kanal bulunmalı ya da çukur açılmalıdır. Isıtma sistemi bacalıysa, vantilatörlerin takılacağı delikler bulunmalıdır. Ortama girişte ayakların dezenfekte edilmesi, kıyafetlerin değiştirilmesi için bir oda bulunmalıdır.

Mantar yetiştiriciliğinde kullanılan malzemeler nelerdir?
  • Raflar: Mantarların yetiştirileceği ortamlarda mantar torbaları profil demirden yapılan raflara yerleştirilmelidir. Rutubetli bir alan olması yüzünden ahşap raflar kullanılmamalıdır. İlk rafın yerden yüksekliği 15-20 cm, en üstteki rafın tavana yüksekliği 80 cm'ye kadar olmalıdır. Raflar en fazla 3 katlı olmalıdır.
  • Isıtma cihazları: Ortamlar en iyi buhar azanlarıyla ısıtılabilir. Ancak kömür sobası, şofben, kat kaloriferi, elektrikli ısıtıcı gibi cihazlarda kullanılabilir. Kömür sobası sıcaklığı homojen olarak dağıtamayacağından mantarlar değişik dönemlerde hasata gelir. Kat kaloriferi ise maliyeti yüksek olmasına rağmen, en fazla tercih edilen sistemdir.
  • Ölçüm cihazları: bu cihazlar nemi ölçen higrometre, sıcaklığı ölçmeye yarayan termometre, kompost sıcaklığını ölçen cam termometre gibi cihazlardır. Bunlar ortamın en iyi yerine yerleştirilmelidir.
  • Havalandırma cihazları: bu cihazların biri dışarıdaki temiz havayı içeri almalı, diğeri içerideki pis havayı dışarıya atmalıdır. Bunlar yüksek devirli fanlardır. Her ikisi birlikte çalıştırılarak, ortamın havası değiştirilmelidir. Fanların önüne spor filtresi takılması gerekir.
  • Sulama malzemeleri: Mantar için en önemli unsurlardan birisi sulamadır. Sulama salma şeklinde değil, ince zerrecikler halinde yapılmalıdır.
  • İlaçlama malzemeleri: bu malzemeler naylon eldiven, galoş, iş önlüğü, sırt pülverizatörü, gözlüklü maske gibi ihtiyaçlardır.
Mantar yetiştiriciliğinde aşamalar nelerdir?
  • Misel ön gelişim dönemi: bu dönemde misel ekimi yapılan torbalar karıştırılarak, ranzalara yerleştirilir. Boş tarafları ambalaj kağıdıyla kapatılır. Ortamın ısı ve nemi iyi ayarlanmalıdır. Miseller 16-18 günde gelişimini tamamlar.
  • Örtü toprağı dönemi: Ön gelişimi tamamlayan miseller baş bağlama aşamasına geçmeden önce kompostun üzerinde örtü toprağı olmadan mantar yetiştirmeye uygundur. Fakat örtü toprağı kullanılırsa, verim daha yüksek olur. Örtü toprağı PH derecesi ayarlı, azotlu bileşiklerden zayıf olmalıdır. Eriyen tuzlar yüksek olursa mantarlarda şapka oluşumu gecikir, mantar sayısı azalır ve mantar ağırlıkları artar. İçindeki kireç miktarı %2,5-3,5 oranında olmalıdır.
  • Ürün dönemi: Üzerine örtü toprağının serilmesinden sonra 20-25 gün içinde hasat yapılır. Çapı 3,5-4 cm olan mantarlar hasat edilir. Bu süreç geçirilirse şapkalar büyüyerek saplarından ayrılabilir. Bu istenmeyen bir durumdur. Hasat en yukarıdaki ranzadan başlamalıdır. Bunun sebebi ısı yeterince homojen dağılmadıysa, üst katlar daha sıcak olduğundan erken gelişecektir.
  • Ambalaj ve pazarlama: Toplanmış olan mantarlar bir önce paketlenip pazarlanmalıdır. Çünkü uzun süre besin değerini korumak çok zordur.
19.01.2024 18:49:41
Mantar Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mantar Yetiştiriciliği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Mantar Yetiştiriciliği"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Mantar Kavurma

Mantar kavurma; yapılışı itibariyle tipik sote yemeklerine benzeyen fakat ana malzeme olarak mantarın kullanılmasıyla diğerlerinden ayrılan; daha özgün ve bir ...
Devamını Oku

Mantar Güveç

Mantar güveç, mutfaklarda kolayca hazırlanan hem sağlıklı hem de en kolay tariflerden biridir. Mantar sevenler için mantar güveç en leziz yemeklerin başında ...
Devamını Oku

Kıymalı Mantar Sote

Kıymalı mantar sote; kıyma, mantar, vs. Birçok bilindik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen; son derece lezzetli ve bir o kadar da lezzetli tipik sote yem...
Devamını Oku

Fırında Mantarlı Tavuk

Fırında Mantarlı Tavuk, mantar ve tavuğun mükemmel uyumu ile damaklarda tat bırakacak şahane bir yemek olan fırında mantarlı tavuk sofralarınızı şölene ...
Devamını Oku

Mantarlı Tavuk

Mantarlı tavuk; sürekli yapılan tavuk yemeklerinde farklı bir tat eklemek, farklı bir lezzet denemek isteyenler için çok uygun bir tariftir. Herkesçe bilinen s...
Devamını Oku

Güveçte Mantar

Güveçte Mantar, tam ana yemek olabilecek içeriğe sahip bir tariftir. Mantarların en bilindik ve en masumu olan kültür mantarından yapılır. Güveç bir tür kil ...
Devamını Oku

Mantarlı Köfte

Mantarlı köfte; zengin ve geniş Türk mutfağında, farklı malzemeler ve farklı tatlar kullanılarak elde edilen sayısız köfte tariflerinden sadece biridir. Herkes...
Devamını Oku

Mantar Soslu Biftek

Mantar soslu biftek; herkesçe bilinen ve çokça sevilen biftek tarifine, basit bir şekilde hazırlanan mantar sosunun eklenmesiyle elde edilen son derece lezzetli bir...
Devamını Oku

Kolay Mantar Sote

Kolay Mantar Sote, Özellikle çalışmak durumunda kalan anneler ve hanımlar için büyük kolaylıktır. Bu tarifin yanına pirinç pilavı ve cacık olduğunda akşam ye...
Devamını Oku

Mantar Soslu Tavuk

Sofra kurmak: Eğlenceli bir işken, bir o kadar zahmetli ve emek verici bir uğraştır. Özellikle de misafiriniz gelecekse ya da özel bir sofra kurmanız gerekiyor...
Devamını Oku

Mantar Çorbası

Mantar çorbası; geleneksel çorbalardan farklı biz lezzet denemek isteyenler için ideal bir tariftir. Yazının devamında da gerekli malzemeler listesi ve adım ad...
Devamını Oku

Fırında Mantar

Fırında mantar hem protein bakımından zengin hem de lezzet bakımından zirvede bir yemek olarak özel akşamlarınızın şık bir detayı olabilir. Hem görünüş ...
Devamını Oku

Fırında Mantarlı Patates

Fırında Mantarlı Patates, özellikle çalışan bayanların akşam iş dönüşü kurtarıcısı olan fırında mantarlı patates yemeği çarçabuk hazırlanışı ve enfes ta...
Devamını Oku

Mantarlı Omlet

Mantarlı omlet; herkesçe bilinen sade omlet tarifine mantar aromasının eklenmesiyle elde edilen; tercihe göre daha lezzetli fakat mutlak bir şekilde daha besle...
Devamını Oku

Kremalı Mantar Çorbası

Kremalı mantar çorbası; ülkemizin hemen hemen her köşesinde sık sık pişirilen; diğer meşhur çorbalar kadar olmasa da artık klasikleşmiş olarak kabul edilebilec...
Devamını Oku

Kremalı Mantarlı Tavuk

Kremalı mantarlı tavuk, en kolay tavuk yemeklerinden biri olup zor zamanlarınız da çarçabuk hazırlayabileceğiniz niteliktedir. Özellikle Ramazan ayında iftar...
Devamını Oku

Kırmızı Mantar

Kırmızı Mantar, denildiğinde çok sayıda mantar türü akla gelir. Tabi ki her mantar yenilmez. Türkiye'de kırmızı mantar denildiğinde yenilebilen iki tür manta...
Devamını Oku

Mantar Nasıl Saklanır

Mantar nasıl saklanır, yılın her dönemi doğada bulunan mantarlar, aynı zamanda kültür mantarı olarak da yetiştirilmektedir. Mantarları üreme döneminde ya da ...
Devamını Oku

Mantar Nasıl Temizlenir

Mantar Nasıl Temizlenir, Doğanın gizli hazinesi olarak kabul edilen mantar, Doğadan toplanıp yenilebilen mantar türlerinin sayısı ise hiç de az değildir...
Devamını Oku

Mantar Çeşitleri

Mantar çeşitleri çok farklı yapılarda olmakla birlikte, yenilebilen ve yenilemeyen (Zehirli) mantar türleri bulunmaktadır. Bazı mantar türleri yenilebil...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mantar Kavurma
Mantar Güveç
Kıymalı Mantar Sote
Fırında Mantarlı Tavuk
Mantarlı Tavuk
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024