Mantarlı Et Sote
Mantarlı et sote; Türk mutfağında bulunan onlarca çeşit sote yemekleri arasında birçok yönüyle farklı ve özgün bir tariftir. Özgün olmasının başlıca sebebi; diğer tariflerde etin yanında soğan, domates, patates, vs. Son derece klasik tatlar kullanılırken; mantarlı et sotede mantarın kullanılması ve bunun da ayrı bir aroma katmasıdır. Özellikle önemli misafirlere veya akşam yemeklerinde ev halkına farklı bir tat sunmak isteyenler için çok iyi bir seçimdir.
Zaten tüm bu özgünlüğüne ve farklılığına rağmen mantarlı et sotenin hazırlanışında hiçbir ekstra zorluk yoktur. Yazının devamında da gerekli malzemeler listesi ve adım adım mantarlı et sote tarifinin hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.
Mantarlı et sote için gerekli malzemeler (3-5 kişilik)- 1 adet soğan
- 2 adet domates
- Yarım kilo kuşbaşı et
- Bir tutam tuz
- Bir tutam karabiber
- 250-300 gram mantar
- Bir tutam pul biber, nane, kekik, vs. Eklenmek istenen diğer baharatlar
- 2 adet yeşil sivri biber
- Yeterli miktarda margarin
Mantarlı et sote tarifi nasıl yapılır?- Gerekli malzemeler toparlandıktan sonra mantarlı et sote tarifine başlanabilir. Her sote yemeğinde olduğu gibi mantarlı et sotede de ilk olarak malzemeler karıştırılacak, sonra bunlar birleştirilip pişirilecek ve sonunda istenen tarif elde edilecektir.
- Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin mantarlı et sote yapmak için uygun hale sokulması gereklidir.
Mantarlı et sote tarifine başlamadan önce yarım kilo etin mutlaka kuşbaşı olarak doğranması gereklidir. Eğer evde böyle bir imkân yoksa kasaplardan hazır doğranmış olarak temin edilebilmektedir. Etin ardından 1 adet soğanın da çöplerinden ayıklanıp yıkanması; ardından ince ince küp şeklinde doğranması gereklidir. 2 adet domatesin de tıpkı soğan gibi çöplerinden ayrılıp yıkandıktan sonra kabukları soyulur ve küp-küp doğranır. Hemen ardından 250-300 gram mantar da saplarından ve gereksiz kısımlarından ayrıldıktan sonra güzelce yıkanır ve ortadan iki parçaya dilimlenir. Son olarak 2 adet yeşil biber de saplarından ayıklanarak yıkanır; yıkanan bu biberler uzunlamasına ortadan ikiye bölünür, içindeki çekirdekler ayıklanır ve ince ince dilimlenir. Diğer malzemelerin de el altında bulundurulması yeterlidir. Ayrıca; tüm malzemelerin sığabileceği uygun bir tencerede gerekli olacaktır.
- Hazırlıklar tamamlandıktan sonra mantarlı et sote tarifinin ilk adımı uygulanır. Yani; malzemeler sırayla kavrulacaktır. Öncesinde temin edilen tencereye yeterli miktarda sıvı yağ konur ve ocakta kızarmaya bırakılır. Sıvı yağ kızarma belirtileri gösterir göstermez dilimlenmiş olan soğanlar bu tencereye atılır ve karıştırma eşliğinde kavrulur. Bir süre sonra kavrulma belirtisi olarak soğanlar pembeleşince; kuşbaşı doğranmış olan yarım kilo et de bu tencereye atılır ve mantarlı et sote tarifine devam edilir. Yeterli bir süre karıştırılıp etin de kavrulması sağlandıktan sonra; küp-küp doğranmış olan domatesler de aynı tencereye atılır ve aynı kavurma işlemine devam edilir. Domateslerin suyu çekilinceye ve renkleri değişinceye kadar bekledikten sonra mantarlı et sote tarifinin diğer adımına geçilir.
- İlk adımda kavurma işlemleri yapılan mantarlı et sotenin; bu adımda pişirme kısmı yapılacaktır. Bunun için; mantarlı et sotenin hizasını çok az geçecek kadar ılık su (1 su bardağı cıvarı); yemeğin yapıldığı tencereye dökülür. Ardından bir tutam tuz, bir tutam karabiber, bir tutam kekik ve bir tutam nane de sıraları fark etmeksizin teker teker ekilir. Her ekleme arasında 1 dakika kadar beklenmesi ve mantarlı et sotenin karıştırılması tavsiye edilir. Son olarak varsa eklenmek istenen diğer baharatlar da eklenir ve aynı işlemlere tabi tutulur.
- Baharatları da eklenen mantarlı et sotenin kapağı kapatılır ve normal ateşte pişmeye bırakılır.
- Yeterince piştikten sonra mantarlı et sote tabaklara alınır ve servisi yapılır.
- Mantarlı et sote tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
20.01.2024 04:16:20
Mantarlı Et Sote ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Mantarlı Et Sote"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|