Mantarlı Et Sote

Mantarlı et sote; Türk mutfağında bulunan onlarca çeşit sote yemekleri arasında birçok yönüyle farklı ve özgün bir tariftir. Özgün olmasının başlıca sebebi; diğer tariflerde etin yanında soğan, domates, patates, vs. Son derece klasik tatlar kullanılırken; mantarlı et sotede mantarın kullanılması ve bunun da ayrı bir aroma katmasıdır. Özellikle önemli misafirlere veya akşam yemeklerinde ev halkına farklı bir tat sunmak isteyenler için çok iyi bir seçimdir.
Zaten tüm bu özgünlüğüne ve farklılığına rağmen mantarlı et sotenin hazırlanışında hiçbir ekstra zorluk yoktur. Yazının devamında da gerekli malzemeler listesi ve adım adım mantarlı et sote tarifinin hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.

Mantarlı et sote için gerekli malzemeler (3-5 kişilik)

  • 1 adet soğan
  • 2 adet domates
  • Yarım kilo kuşbaşı et
  • Bir tutam tuz
  • Bir tutam karabiber
  • 250-300 gram mantar
  • Bir tutam pul biber, nane, kekik, vs. Eklenmek istenen diğer baharatlar
  • 2 adet yeşil sivri biber
  • Yeterli miktarda margarin

Mantarlı et sote tarifi nasıl yapılır?

  • Gerekli malzemeler toparlandıktan sonra mantarlı et sote tarifine başlanabilir. Her sote yemeğinde olduğu gibi mantarlı et sotede de ilk olarak malzemeler karıştırılacak, sonra bunlar birleştirilip pişirilecek ve sonunda istenen tarif elde edilecektir.
  • Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin mantarlı et sote yapmak için uygun hale sokulması gereklidir.
    Mantarlı et sote tarifine başlamadan önce yarım kilo etin mutlaka kuşbaşı olarak doğranması gereklidir. Eğer evde böyle bir imkân yoksa kasaplardan hazır doğranmış olarak temin edilebilmektedir. Etin ardından 1 adet soğanın da çöplerinden ayıklanıp yıkanması; ardından ince ince küp şeklinde doğranması gereklidir. 2 adet domatesin de tıpkı soğan gibi çöplerinden ayrılıp yıkandıktan sonra kabukları soyulur ve küp-küp doğranır. Hemen ardından 250-300 gram mantar da saplarından ve gereksiz kısımlarından ayrıldıktan sonra güzelce yıkanır ve ortadan iki parçaya dilimlenir. Son olarak 2 adet yeşil biber de saplarından ayıklanarak yıkanır; yıkanan bu biberler uzunlamasına ortadan ikiye bölünür, içindeki çekirdekler ayıklanır ve ince ince dilimlenir. Diğer malzemelerin de el altında bulundurulması yeterlidir. Ayrıca; tüm malzemelerin sığabileceği uygun bir tencerede gerekli olacaktır.
  • Hazırlıklar tamamlandıktan sonra mantarlı et sote tarifinin ilk adımı uygulanır. Yani; malzemeler sırayla kavrulacaktır. Öncesinde temin edilen tencereye yeterli miktarda sıvı yağ konur ve ocakta kızarmaya bırakılır. Sıvı yağ kızarma belirtileri gösterir göstermez dilimlenmiş olan soğanlar bu tencereye atılır ve karıştırma eşliğinde kavrulur. Bir süre sonra kavrulma belirtisi olarak soğanlar pembeleşince; kuşbaşı doğranmış olan yarım kilo et de bu tencereye atılır ve mantarlı et sote tarifine devam edilir. Yeterli bir süre karıştırılıp etin de kavrulması sağlandıktan sonra; küp-küp doğranmış olan domatesler de aynı tencereye atılır ve aynı kavurma işlemine devam edilir. Domateslerin suyu çekilinceye ve renkleri değişinceye kadar bekledikten sonra mantarlı et sote tarifinin diğer adımına geçilir.
  • İlk adımda kavurma işlemleri yapılan mantarlı et sotenin; bu adımda pişirme kısmı yapılacaktır. Bunun için; mantarlı et sotenin hizasını çok az geçecek kadar ılık su (1 su bardağı cıvarı); yemeğin yapıldığı tencereye dökülür. Ardından bir tutam tuz, bir tutam karabiber, bir tutam kekik ve bir tutam nane de sıraları fark etmeksizin teker teker ekilir. Her ekleme arasında 1 dakika kadar beklenmesi ve mantarlı et sotenin karıştırılması tavsiye edilir. Son olarak varsa eklenmek istenen diğer baharatlar da eklenir ve aynı işlemlere tabi tutulur.
  • Baharatları da eklenen mantarlı et sotenin kapağı kapatılır ve normal ateşte pişmeye bırakılır.
  • Yeterince piştikten sonra mantarlı et sote tabaklara alınır ve servisi yapılır.
  • Mantarlı et sote tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
20.01.2024 04:16:20
Mantarlı Et Sote ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mantarlı Et Sote Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Mantarlı Et Sote"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Mantar Kavurma

Mantar kavurma; yapılışı itibariyle tipik sote yemeklerine benzeyen fakat ana malzeme olarak mantarın kullanılmasıyla diğerlerinden ayrılan; daha özgün ve bir ...
Devamını Oku

Mantar Güveç

Mantar güveç, mutfaklarda kolayca hazırlanan hem sağlıklı hem de en kolay tariflerden biridir. Mantar sevenler için mantar güveç en leziz yemeklerin başında ...
Devamını Oku

Kıymalı Mantar Sote

Kıymalı mantar sote; kıyma, mantar, vs. Birçok bilindik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen; son derece lezzetli ve bir o kadar da lezzetli tipik sote yem...
Devamını Oku

Fırında Mantarlı Tavuk

Fırında Mantarlı Tavuk, mantar ve tavuğun mükemmel uyumu ile damaklarda tat bırakacak şahane bir yemek olan fırında mantarlı tavuk sofralarınızı şölene ...
Devamını Oku

Mantarlı Tavuk

Mantarlı tavuk; sürekli yapılan tavuk yemeklerinde farklı bir tat eklemek, farklı bir lezzet denemek isteyenler için çok uygun bir tariftir. Herkesçe bilinen s...
Devamını Oku

Güveçte Mantar

Güveçte Mantar, tam ana yemek olabilecek içeriğe sahip bir tariftir. Mantarların en bilindik ve en masumu olan kültür mantarından yapılır. Güveç bir tür kil ...
Devamını Oku

Mantarlı Köfte

Mantarlı köfte; zengin ve geniş Türk mutfağında, farklı malzemeler ve farklı tatlar kullanılarak elde edilen sayısız köfte tariflerinden sadece biridir. Herkes...
Devamını Oku

Mantar Soslu Biftek

Mantar soslu biftek; herkesçe bilinen ve çokça sevilen biftek tarifine, basit bir şekilde hazırlanan mantar sosunun eklenmesiyle elde edilen son derece lezzetli bir...
Devamını Oku

Kolay Mantar Sote

Kolay Mantar Sote, Özellikle çalışmak durumunda kalan anneler ve hanımlar için büyük kolaylıktır. Bu tarifin yanına pirinç pilavı ve cacık olduğunda akşam ye...
Devamını Oku

Mantar Soslu Tavuk

Sofra kurmak: Eğlenceli bir işken, bir o kadar zahmetli ve emek verici bir uğraştır. Özellikle de misafiriniz gelecekse ya da özel bir sofra kurmanız gerekiyor...
Devamını Oku

Mantar Çorbası

Mantar çorbası; geleneksel çorbalardan farklı biz lezzet denemek isteyenler için ideal bir tariftir. Yazının devamında da gerekli malzemeler listesi ve adım ad...
Devamını Oku

Fırında Mantar

Fırında mantar hem protein bakımından zengin hem de lezzet bakımından zirvede bir yemek olarak özel akşamlarınızın şık bir detayı olabilir. Hem görünüş ...
Devamını Oku

Fırında Mantarlı Patates

Fırında Mantarlı Patates, özellikle çalışan bayanların akşam iş dönüşü kurtarıcısı olan fırında mantarlı patates yemeği çarçabuk hazırlanışı ve enfes ta...
Devamını Oku

Mantarlı Omlet

Mantarlı omlet; herkesçe bilinen sade omlet tarifine mantar aromasının eklenmesiyle elde edilen; tercihe göre daha lezzetli fakat mutlak bir şekilde daha besle...
Devamını Oku

Kremalı Mantar Çorbası

Kremalı mantar çorbası; ülkemizin hemen hemen her köşesinde sık sık pişirilen; diğer meşhur çorbalar kadar olmasa da artık klasikleşmiş olarak kabul edilebilec...
Devamını Oku

Kremalı Mantarlı Tavuk

Kremalı mantarlı tavuk, en kolay tavuk yemeklerinden biri olup zor zamanlarınız da çarçabuk hazırlayabileceğiniz niteliktedir. Özellikle Ramazan ayında iftar...
Devamını Oku

Kırmızı Mantar

Kırmızı Mantar, denildiğinde çok sayıda mantar türü akla gelir. Tabi ki her mantar yenilmez. Türkiye'de kırmızı mantar denildiğinde yenilebilen iki tür manta...
Devamını Oku

Mantar Nasıl Saklanır

Mantar nasıl saklanır, yılın her dönemi doğada bulunan mantarlar, aynı zamanda kültür mantarı olarak da yetiştirilmektedir. Mantarları üreme döneminde ya da ...
Devamını Oku

Mantar Nasıl Temizlenir

Mantar Nasıl Temizlenir, Doğanın gizli hazinesi olarak kabul edilen mantar, Doğadan toplanıp yenilebilen mantar türlerinin sayısı ise hiç de az değildir...
Devamını Oku

Mantar Çeşitleri

Mantar çeşitleri çok farklı yapılarda olmakla birlikte, yenilebilen ve yenilemeyen (Zehirli) mantar türleri bulunmaktadır. Bazı mantar türleri yenilebil...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mantar Kavurma
Mantar Güveç
Kıymalı Mantar Sote
Fırında Mantarlı Tavuk
Mantarlı Tavuk
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024