Mantarlı Köfte
Mantarlı köfte; zengin ve geniş Türk mutfağında, farklı malzemeler ve farklı tatlar kullanılarak elde edilen sayısız köfte tariflerinden sadece biridir. Herkesçe bilinen normal köfte, İzmir köfte, İnegöl köfte, vs. Sayısız alternatif köfte tariflerinin yanında; mantarlı köfte tarifi daha az bilinen ve daha az tercih edilen bir çeşittir. Fakat böyle olmasının tarifin çok zahmetli olması, malzemelerin çok şatafatlı olması gibi sebeplerle kesinlikle alakası yoktur.
Tarifi uygulamak son derece basittir ve gereken malzemeler de son derece kolay bulunur cinstendir. Mantarlı köfte tarifinin sönük kalmasının başlıca sebebi olarak ise; diğer köfte çeşitlerinin daha klasikleşmiş ve daha yöreselleşmiş bir hal alması gösterilebilir. Farklı bir tat olması adına mantarlı köfte hazırlamak isteyenler için; yazının devamında adım adım mantarlı köftenin hazırlanışı ve bu tarif için gereken malzemeler yazılmıştır. Kolay gelsin.
Mantarlı köfte için gerekli malzemeler- 1 adet soğan
- 2 dilim ekmek
- Tuz
- Karabiber
- 2 çay kaşığı kimyon
- Yarım kilo kıyma
- 4-5 adet yeşil biber
- 1,5-2 su bardağı su
- 12-13 adet mantar
- 3-4 dilim kaşar peyniri
- 4-5 tatlı kaşığı salça
Mantarlı köfte tarifi nasıl yapılır?- Mantarlı köfte tarifine başlamadan önce ilk olarak malzemelerin birtakım hazırlıklardan geçirilmesi ve mantarlı köfte hazırlamak için uygun hale sokulması gereklidir.
Her köfte tarifinde olduğu gibi mantarlı köftede de ilk olarak kıyma yoğurulacaktır. Bunun için yarım kilo kıyma mutlaka yoğurmaya uygun bir durumda olmalıdır. Ayrıca soğan da kesilmeli ve mantarlı köfte harcı için uygun küçüklükte parçalara ayrılmalıdır. Soğanlar dışında yeşil biber ve mantarların da şimdiden kesilmesi ve ince ince parçalara kıyılması faydalı olacaktır. Kaşar peyniri de eğer çok büyük parçalar halindeyse tercihe bağlı olarak daha küçük parçalara kesilebilir. Son olarak; tabi ki 2 dilim ekmek de mantarlı köfte harcında kullanmak üzere ufalanmalıdır. Mantarlı köfte malzemeleri üzerinde bu hazırlıklar yapıldıktan sonra; kullanılacak gereçler adına bir adet tava, mantarlı köfteyi yoğurmak için bir kap, bir adet fırın ve bir adet fırın tepsisinin hazır edilmesi tarifin daha hızlı hazırlanmasını sağlayacaktır.
- Yukarıdaki hazırlıklar tamamlandıktan sonra mantarlı köfte tarifine başlanabilir. Tahmin edileceği üzere ilk önce mantarlı köfte harcı hazırlanacaktır. Önceden temin edilmiş olan yoğurma kabına dilimlenmiş olan soğan, yarım kilo kıyma ve ufalanmış ekmek için atılır. Bu üç malzeme göz kararıyla birbirine karışıp homojen ve tek bir harç oluşturuncaya kadar yoğurma işlemine devam edilir. Harç yeterince karıştıktan sonra; sırası fark etmeksizin tuz, kimyon ve karabiber de yoğurma kabına eklenir ve son eklenen baharatlar harca iyice yedirilinceye kadar yoğurma işlemine devam edilir. Bu işlem de tamamlandığında mantarlı köfte harcı hazırlanmış olacaktır.
- Mantarlı köfte harcı yukarıda anlatıldığı gibi hazırlandıktan sonra sıra köftelerin elde edilmesinde gelmiştir. Bu adımda yapılacaklar neredeyse tamamen isteğe bağlıdır. Mantarlı köfte harcından uygun büyüklükte parçalar koparılacak ve istenen şekil verilerek mantarlı köfte taneleri elde edilecektir. Yani isteyen standart köfte şekli verebilir, isteyen top top köfteler yoğurabilir, isteyen kare şeklinde bile mantarlı köfteler elde edebilir.
- Mantarlı köfteler elde edildikten sonra; tarifte pişirme ve kızartma aşamalarına geçilebilir. İlk olarak; kızartma işlemi için temin edilmiş tava kullanılacaktır. Çünkü; mantarlı köftelerin diğer malzemelerle beraber pişebilmesi ve uygun kıvamda olabilmesi için öncesinde hafifçe kızartılmaları gereklidir. Bu amaçla; yoğrulup şekil verilen mantarlı köfteler yağlanmış tavaya dizilir ve ocağa konarak kızartma işlemine başlanır. Yalnız bu aşamada kızartma işlemi çok kısa olmalıdır. Tahmini bir süre verilecek olursa 2 dakikayı bile geçmemesi gereken bu işlemde; mantarlı köftelerin dış cephelerindeki çiğliklerin giderilmesi ve renginin değişmesi yeterlidir. Bu kıvam elde edildikten sonra mantarlı köfteler hemen tavadan alınmalıdır.
- Mantarlı köfteler kızartıldıktan sonra son aşama olarak fırında pişirilecektir. Bunun için; hafifçe kızartılmış olan mantarlı köfteler fırın tepsisine dizilir. Dilimlenmiş olan kaşar peynirleri de uygun küçüklüklere getirilerek bu köftelerin üzerlerine yerleştirilir. Aynı zamanda küp-küp doğranmış yeşil biberler de bu mantarlı köftelerin üzerine konur. Son olarak; dilimlenmiş olan mantarlar tepsinin boş kısımlarına el yordamıyla serpilir. Böylece; mantarlı köfte pişirilmesi için gereken temel elde edilecektir. Fakat son bir işlem olarak sosun da eklenmesi gereklidir. Bu yüzden 4-5 tatlı kaşığı salça, 1,5-2 su bardağı su ile karıştırılır ve içerisine yeterince tuz ekilir. Bu karışım iyice özleşip homojen olunca; her köşeye eşit olacak şekilde tepsideki mantarlı köfte malzemeleri üzerine dökülür. Artık mantarlı köfte malzemeleri uygun durumdadır; geriye sadece fırında pişirmesi kalmıştır. Köftelerin üzerindeki biberler kavruluncaya kadar fırın çalıştırılır. Sonrasında da mantarlı köfteler tabaklara konarak veya ortak bir servis tabağında ikram edilir.
- Mantarlı köfte tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
19.01.2024 15:19:04
Mantarlı Köfte ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Mantarlı Köfte"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|