Mantarlı Köfte

Mantarlı köfte; zengin ve geniş Türk mutfağında, farklı malzemeler ve farklı tatlar kullanılarak elde edilen sayısız köfte tariflerinden sadece biridir. Herkesçe bilinen normal köfte, İzmir köfte, İnegöl köfte, vs. Sayısız alternatif köfte tariflerinin yanında; mantarlı köfte tarifi daha az bilinen ve daha az tercih edilen bir çeşittir. Fakat böyle olmasının tarifin çok zahmetli olması, malzemelerin çok şatafatlı olması gibi sebeplerle kesinlikle alakası yoktur.
Tarifi uygulamak son derece basittir ve gereken malzemeler de son derece kolay bulunur cinstendir. Mantarlı köfte tarifinin sönük kalmasının başlıca sebebi olarak ise; diğer köfte çeşitlerinin daha klasikleşmiş ve daha yöreselleşmiş bir hal alması gösterilebilir. Farklı bir tat olması adına mantarlı köfte hazırlamak isteyenler için; yazının devamında adım adım mantarlı köftenin hazırlanışı ve bu tarif için gereken malzemeler yazılmıştır. Kolay gelsin.

Mantarlı köfte için gerekli malzemeler

  • 1 adet soğan
  • 2 dilim ekmek
  • Tuz
  • Karabiber
  • 2 çay kaşığı kimyon
  • Yarım kilo kıyma
  • 4-5 adet yeşil biber
  • 1,5-2 su bardağı su
  • 12-13 adet mantar
  • 3-4 dilim kaşar peyniri
  • 4-5 tatlı kaşığı salça

Mantarlı köfte tarifi nasıl yapılır?

  • Mantarlı köfte tarifine başlamadan önce ilk olarak malzemelerin birtakım hazırlıklardan geçirilmesi ve mantarlı köfte hazırlamak için uygun hale sokulması gereklidir.
    Her köfte tarifinde olduğu gibi mantarlı köftede de ilk olarak kıyma yoğurulacaktır. Bunun için yarım kilo kıyma mutlaka yoğurmaya uygun bir durumda olmalıdır. Ayrıca soğan da kesilmeli ve mantarlı köfte harcı için uygun küçüklükte parçalara ayrılmalıdır. Soğanlar dışında yeşil biber ve mantarların da şimdiden kesilmesi ve ince ince parçalara kıyılması faydalı olacaktır. Kaşar peyniri de eğer çok büyük parçalar halindeyse tercihe bağlı olarak daha küçük parçalara kesilebilir. Son olarak; tabi ki 2 dilim ekmek de mantarlı köfte harcında kullanmak üzere ufalanmalıdır. Mantarlı köfte malzemeleri üzerinde bu hazırlıklar yapıldıktan sonra; kullanılacak gereçler adına bir adet tava, mantarlı köfteyi yoğurmak için bir kap, bir adet fırın ve bir adet fırın tepsisinin hazır edilmesi tarifin daha hızlı hazırlanmasını sağlayacaktır.
  • Yukarıdaki hazırlıklar tamamlandıktan sonra mantarlı köfte tarifine başlanabilir. Tahmin edileceği üzere ilk önce mantarlı köfte harcı hazırlanacaktır. Önceden temin edilmiş olan yoğurma kabına dilimlenmiş olan soğan, yarım kilo kıyma ve ufalanmış ekmek için atılır. Bu üç malzeme göz kararıyla birbirine karışıp homojen ve tek bir harç oluşturuncaya kadar yoğurma işlemine devam edilir. Harç yeterince karıştıktan sonra; sırası fark etmeksizin tuz, kimyon ve karabiber de yoğurma kabına eklenir ve son eklenen baharatlar harca iyice yedirilinceye kadar yoğurma işlemine devam edilir. Bu işlem de tamamlandığında mantarlı köfte harcı hazırlanmış olacaktır.
  • Mantarlı köfte harcı yukarıda anlatıldığı gibi hazırlandıktan sonra sıra köftelerin elde edilmesinde gelmiştir. Bu adımda yapılacaklar neredeyse tamamen isteğe bağlıdır. Mantarlı köfte harcından uygun büyüklükte parçalar koparılacak ve istenen şekil verilerek mantarlı köfte taneleri elde edilecektir. Yani isteyen standart köfte şekli verebilir, isteyen top top köfteler yoğurabilir, isteyen kare şeklinde bile mantarlı köfteler elde edebilir.
  • Mantarlı köfteler elde edildikten sonra; tarifte pişirme ve kızartma aşamalarına geçilebilir. İlk olarak; kızartma işlemi için temin edilmiş tava kullanılacaktır. Çünkü; mantarlı köftelerin diğer malzemelerle beraber pişebilmesi ve uygun kıvamda olabilmesi için öncesinde hafifçe kızartılmaları gereklidir. Bu amaçla; yoğrulup şekil verilen mantarlı köfteler yağlanmış tavaya dizilir ve ocağa konarak kızartma işlemine başlanır. Yalnız bu aşamada kızartma işlemi çok kısa olmalıdır. Tahmini bir süre verilecek olursa 2 dakikayı bile geçmemesi gereken bu işlemde; mantarlı köftelerin dış cephelerindeki çiğliklerin giderilmesi ve renginin değişmesi yeterlidir. Bu kıvam elde edildikten sonra mantarlı köfteler hemen tavadan alınmalıdır.
  • Mantarlı köfteler kızartıldıktan sonra son aşama olarak fırında pişirilecektir. Bunun için; hafifçe kızartılmış olan mantarlı köfteler fırın tepsisine dizilir. Dilimlenmiş olan kaşar peynirleri de uygun küçüklüklere getirilerek bu köftelerin üzerlerine yerleştirilir. Aynı zamanda küp-küp doğranmış yeşil biberler de bu mantarlı köftelerin üzerine konur. Son olarak; dilimlenmiş olan mantarlar tepsinin boş kısımlarına el yordamıyla serpilir. Böylece; mantarlı köfte pişirilmesi için gereken temel elde edilecektir. Fakat son bir işlem olarak sosun da eklenmesi gereklidir. Bu yüzden 4-5 tatlı kaşığı salça, 1,5-2 su bardağı su ile karıştırılır ve içerisine yeterince tuz ekilir. Bu karışım iyice özleşip homojen olunca; her köşeye eşit olacak şekilde tepsideki mantarlı köfte malzemeleri üzerine dökülür. Artık mantarlı köfte malzemeleri uygun durumdadır; geriye sadece fırında pişirmesi kalmıştır. Köftelerin üzerindeki biberler kavruluncaya kadar fırın çalıştırılır. Sonrasında da mantarlı köfteler tabaklara konarak veya ortak bir servis tabağında ikram edilir.
  • Mantarlı köfte tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
19.01.2024 15:19:04
Mantarlı Köfte ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mantarlı Köfte Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Mantarlı Köfte"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Mantar Kavurma

Mantar kavurma; yapılışı itibariyle tipik sote yemeklerine benzeyen fakat ana malzeme olarak mantarın kullanılmasıyla diğerlerinden ayrılan; daha özgün ve bir ...
Devamını Oku

Mantar Güveç

Mantar güveç, mutfaklarda kolayca hazırlanan hem sağlıklı hem de en kolay tariflerden biridir. Mantar sevenler için mantar güveç en leziz yemeklerin başında ...
Devamını Oku

Kıymalı Mantar Sote

Kıymalı mantar sote; kıyma, mantar, vs. Birçok bilindik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen; son derece lezzetli ve bir o kadar da lezzetli tipik sote yem...
Devamını Oku

Fırında Mantarlı Tavuk

Fırında Mantarlı Tavuk, mantar ve tavuğun mükemmel uyumu ile damaklarda tat bırakacak şahane bir yemek olan fırında mantarlı tavuk sofralarınızı şölene ...
Devamını Oku

Mantarlı Tavuk

Mantarlı tavuk; sürekli yapılan tavuk yemeklerinde farklı bir tat eklemek, farklı bir lezzet denemek isteyenler için çok uygun bir tariftir. Herkesçe bilinen s...
Devamını Oku

Güveçte Mantar

Güveçte Mantar, tam ana yemek olabilecek içeriğe sahip bir tariftir. Mantarların en bilindik ve en masumu olan kültür mantarından yapılır. Güveç bir tür kil ...
Devamını Oku

Mantar Soslu Biftek

Mantar soslu biftek; herkesçe bilinen ve çokça sevilen biftek tarifine, basit bir şekilde hazırlanan mantar sosunun eklenmesiyle elde edilen son derece lezzetli bir...
Devamını Oku

Kolay Mantar Sote

Kolay Mantar Sote, Özellikle çalışmak durumunda kalan anneler ve hanımlar için büyük kolaylıktır. Bu tarifin yanına pirinç pilavı ve cacık olduğunda akşam ye...
Devamını Oku

Mantar Soslu Tavuk

Sofra kurmak: Eğlenceli bir işken, bir o kadar zahmetli ve emek verici bir uğraştır. Özellikle de misafiriniz gelecekse ya da özel bir sofra kurmanız gerekiyor...
Devamını Oku

Mantar Çorbası

Mantar çorbası; geleneksel çorbalardan farklı biz lezzet denemek isteyenler için ideal bir tariftir. Yazının devamında da gerekli malzemeler listesi ve adım ad...
Devamını Oku

Fırında Mantar

Fırında mantar hem protein bakımından zengin hem de lezzet bakımından zirvede bir yemek olarak özel akşamlarınızın şık bir detayı olabilir. Hem görünüş ...
Devamını Oku

Fırında Mantarlı Patates

Fırında Mantarlı Patates, özellikle çalışan bayanların akşam iş dönüşü kurtarıcısı olan fırında mantarlı patates yemeği çarçabuk hazırlanışı ve enfes ta...
Devamını Oku

Mantarlı Omlet

Mantarlı omlet; herkesçe bilinen sade omlet tarifine mantar aromasının eklenmesiyle elde edilen; tercihe göre daha lezzetli fakat mutlak bir şekilde daha besle...
Devamını Oku

Kremalı Mantar Çorbası

Kremalı mantar çorbası; ülkemizin hemen hemen her köşesinde sık sık pişirilen; diğer meşhur çorbalar kadar olmasa da artık klasikleşmiş olarak kabul edilebilec...
Devamını Oku

Kremalı Mantarlı Tavuk

Kremalı mantarlı tavuk, en kolay tavuk yemeklerinden biri olup zor zamanlarınız da çarçabuk hazırlayabileceğiniz niteliktedir. Özellikle Ramazan ayında iftar...
Devamını Oku

Kırmızı Mantar

Kırmızı Mantar, denildiğinde çok sayıda mantar türü akla gelir. Tabi ki her mantar yenilmez. Türkiye'de kırmızı mantar denildiğinde yenilebilen iki tür manta...
Devamını Oku

Mantar Nasıl Saklanır

Mantar nasıl saklanır, yılın her dönemi doğada bulunan mantarlar, aynı zamanda kültür mantarı olarak da yetiştirilmektedir. Mantarları üreme döneminde ya da ...
Devamını Oku

Mantar Nasıl Temizlenir

Mantar Nasıl Temizlenir, Doğanın gizli hazinesi olarak kabul edilen mantar, Doğadan toplanıp yenilebilen mantar türlerinin sayısı ise hiç de az değildir...
Devamını Oku

Mantar Çeşitleri

Mantar çeşitleri çok farklı yapılarda olmakla birlikte, yenilebilen ve yenilemeyen (Zehirli) mantar türleri bulunmaktadır. Bazı mantar türleri yenilebil...
Devamını Oku

Kremalı Mantar

Kremalı mantar; diğer klasik ve geleneksel yemek tariflerinin yanında pek de alışık olmadığımız; fakat gerek lezzeti gerek özgünlüğü, vs. Birçok yönüyle mutlak...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mantar Kavurma
Mantar Güveç
Kıymalı Mantar Sote
Fırında Mantarlı Tavuk
Mantarlı Tavuk
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024