Mantarlı Tavuk Sote

Mantarlı tavuk sote; mutfağımızda bulunan sayısız tavuk tariflerinden birçok yönüyle ayrılan, son derece leziz ve bir o kadar da özgün bir tariftir. Mantarlı tavuk sote tarifinin bu kadar özgün olmasının başlıca sebebi; diğer birçok tarifin aksine mantar aromasının kullanılması ve bu aromanın mantarlı tavuk soteye ayrı bir tat katmasıdır. Yani; özellikle akşam yemeklerin ev halkına çok lezzetli bir sürpriz yapmak isteyen ev hanımları için mükemmel bir tariftir.
Mantarlı tavuk sotenin tek dezavantajı ise; gereken malzeme sayısının biraz fazla olması ve tarifin biraz uzun sürmesidir. Fakat tarif sonunda elde edilen lezzetle oranlanırsa; verilen emeğin sonuna kadar değer bir durum mevcuttur. Yazının devamında da bu güzel tarifi ilk defa deneyeceklere rehberlik olması adına; mantarlı tavuk sote tarifinin adım adım hazırlanışı ve gerekli malzemeler ayrıntılı bir şekilde yazılmıştır. Kolay gelsin.

Mantarlı tavuk sote için gerekli malzemeler

  • 250-300 gram mantar
  • 1 adet soğan
  • Yarım kilo tavuk
  • 2 adet domates
  • 2 adet yeşil biber
  • Bir tutam pul biber
  • Bir tutam karabiber
  • 2 adet kırmızı biber
  • 4 diş sarımsak
  • Bir tutam tuz

Mantarlı tavuk sote tarifi nasıl yapılır?

  • Mantarlı tavuk sote, her soteli yemekte olduğu gibi malzemelerin belirli bir sıraya göre tavada karıştırılması ve kızartılarak tarifin elde edilmesinden ibarettir. Fakat buna başlamadan önce bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin mantarlı tavuk sote tarifi için uygun bir hale sokulması gereklidir.
    Öncelikle; tarif için alınmış olan yarım kilo tavuk, kuşbaşı şeklinde doğranmalıdır. Bunu evde yapma imkânı olmaması halinde, kasaplardan direkt olarak kuşbaşı doğranmış tavuk alınması tavsiye edilir. Aynı şekilde mantarların da iyice yıkanması, yıkandıktan sonra saplarının ayrılarak güzelce yıkanması gereklidir. Mantar; mantarlı tavuk sote tarifinin önemli bir aroması olduğundan, temizliği ve soyulması konusunda yeterince özenli davranılmalıdır. Aksi halde mantarlı tavuk sote istenen tatta olmayabilir. Yıkanan ve sapları ayıklanan mantarların hemen ardından soteleme işlemine uygun olacak küçüklükte parçalara kesilmesi ve dilimlenmesi gereklidir. 2 adet kırmızı biber de yine yıkanır, saplarından ayrılı ve küp-küp doğranır. Aynı şekilde 2 adet domatesin de güzelce yıkanması, kabuklarının soyulması ve soteleme işlemi için küp-küp parçalara doğranması lazımdır. Hemen ardından 2 adet yeşil biber de yıkanır, sapları ayıklanır ve tavada kızartmak üzere küp-küp parçalar şeklinde dilimlenir. Bir adet soğan da güzelce yıkanıp, temizlenip küp-küp doğrandıktan sonra son olarak; 4 diş sarımsak da ezilerek, küçük küçük dilimlenerek veya rendelenerek soteleme işlemi sırasında tavanın her yerine eşit dağıtılabilecek şekilde parçalara ayrılır. Malzemeler bu şekilde hazırlandıktan sonra, sıraları geldiğinde kullanılmak üzere bir kenarda bekletilir. Ayrıca bunların haricinde; sote yapmak için bir tava ile karıştırmak için de kaşık, vs. Bir tahta gerecin şimdiden hazır edilmesi mantarlı tavuk sote tarifinin daha hızlı uygulanmasını sağlayacaktır.
  • Yukarıdaki hazırlıklar tamamlandıktan sonra mantarlı tavuk sote tarifine başlanabilir. İlk adımda söylendiği gibi; malzemeler uygun sırayla tavaya atılacak ve kızartılacaktır. Bunun için; hazırlık aşamasında dilimlenmiş olan soğanlar tavaya atılır ve orta derecede ateşte kavrulmaya başlanır. Soğanlarda çok hafif pembeleşme görülür görülmez, ufalanmış olan 4 diş sarımsak da tavaya atılır ve soteleme işlemine devam edilir. Tüm bu işlemlerin sırayla ve aralarında yeterli süre beklenerek, özenli bir şekilde yapılması çok önemlidir. Bu sayede her bir malzemenin tadı mantarlı tavuk soteye tam olarak işlemekte; istenen en ideal tat elde edilmektedir. Bu yüzden; malzemelerin hepsinin birden boca edilmesi gibi yöntemler pek tavsiye edilmez. Bu kural doğrultusunda; sarımsaklar da kavrulmanın etkisiyle kokularını dışarı vermeye başladıktan sonra; 2 adet kırmızı biber veya 2 adet yeşil biber de küp parçalar halinde tavaya konur. Aynı soteleme işlemine devam edilir. Biber için yeterince beklendiğinin belirtisi de yine kokusunu dışarı salması ve renk değiştirmesi olacaktır. İlk tercih edilen biberde bu belirtiler görüldükten hemen sonra; diğer biber eklenir ve mantarlı tavuk sote tarifine aynı işlemlerle devam edilir.
  • İlk adımdaki talimatlar sonucunda; mantarlı tavuk sote için sos niteliğinde olan kısım elde edilmiş olur. Bundan sonraki aşamalarda ise; mantarlı tavuk sote için daha temel olan kısımlar hazırlanacaktır. Tarifin adından da anlaşılacağı üzere; kuşbaşı olarak dilimlenmiş yarım kilo tavuk ile küçük küçük doğranmış mantarların hepsi birden soteleme işleminin yapıldığı tavaya atılır. Bu andan itibaren ocağın hafifçe kısılması daha iyidir. Böylece mantarlı tavuk sote sosunun tadı temel malzemelere daha iyi sinecek, daha verimli bir sote elde edilecektir. Tavuk ve mantarlar kısık ateşte, tavuklar yeterince pişip yumuşayıncaya kadar bekletilir. Tabi ki ilk adımdan itibaren tüm bu işlemler sırasında tahta kaşık yardımıyla hafifçe karıştırma yapılması gereklidir ki mantarlı tavuk sote malzemeleri daha kolay kavrulsun.
  • Tavuklar ve mantarlar da yeterince sotelendikten sonra; son olarak kalan malzeme; yani domatesler de mantarlı tavuk sote için kullanılır. Domatesin sona bırakılmasının temel sebebi; çok kolay kavrulmasıdır. İlk aşamalarda kullanılması halinde, geçen süre boyunca domatesler aşırı kavrulabilir ve yanarak mantarlı tavuk sotenin tadını bozabilir. Buna göre; küp-küp doğranmış olan domatesler de sote tavasına dökülür ve bir süre daha kısık ateşte aynı işlemlere devam edilir. Domatesler küçülüp rengi koyulaştığı anda yeterince beklenmiş demektir. Bu belirtiler görüldüğü anda; tuz, karabiber, pul biber ve varsa eklenmek istenen diğer baharatlar da mantarlı tavuk soteye eklenir ve tava ocaktan alınır. Baharatlardan karabiberin daha fazla tutulması tavsiye edilir; mantarlı tavuk soteyi kesinlikle çok daha lezzetli bir hale getirmektedir.
  • Baharatları da eklendikten sonra mantarlı tavuk sote bir kapak il üzeri kapatılarak en kısık ateşte 5-10 dakika kadar pişirilir. Bu son adım çok önemlidir. Çünkü mantarlı tavuk sotenin tüm malzemelerinin özleştiği ve istenen tadın elde edildiği kısım, bu adımdır. Yani yeterli bir süre sabırla beklenmelidir.
  • Kısık ateşte yeterince pişen mantarlı tavuk sote ocaktan alınır ve sıcak sıcak servis edilir.
  • Mantarlı tavuk sote tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
21.01.2024 05:27:15
Mantarlı Tavuk Sote ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mantarlı Tavuk Sote Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Mantarlı Tavuk Sote"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Mantar Kavurma

Mantar kavurma; yapılışı itibariyle tipik sote yemeklerine benzeyen fakat ana malzeme olarak mantarın kullanılmasıyla diğerlerinden ayrılan; daha özgün ve bir ...
Devamını Oku

Mantar Güveç

Mantar güveç, mutfaklarda kolayca hazırlanan hem sağlıklı hem de en kolay tariflerden biridir. Mantar sevenler için mantar güveç en leziz yemeklerin başında ...
Devamını Oku

Kıymalı Mantar Sote

Kıymalı mantar sote; kıyma, mantar, vs. Birçok bilindik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen; son derece lezzetli ve bir o kadar da lezzetli tipik sote yem...
Devamını Oku

Fırında Mantarlı Tavuk

Fırında Mantarlı Tavuk, mantar ve tavuğun mükemmel uyumu ile damaklarda tat bırakacak şahane bir yemek olan fırında mantarlı tavuk sofralarınızı şölene ...
Devamını Oku

Mantarlı Tavuk

Mantarlı tavuk; sürekli yapılan tavuk yemeklerinde farklı bir tat eklemek, farklı bir lezzet denemek isteyenler için çok uygun bir tariftir. Herkesçe bilinen s...
Devamını Oku

Güveçte Mantar

Güveçte Mantar, tam ana yemek olabilecek içeriğe sahip bir tariftir. Mantarların en bilindik ve en masumu olan kültür mantarından yapılır. Güveç bir tür kil ...
Devamını Oku

Mantarlı Köfte

Mantarlı köfte; zengin ve geniş Türk mutfağında, farklı malzemeler ve farklı tatlar kullanılarak elde edilen sayısız köfte tariflerinden sadece biridir. Herkes...
Devamını Oku

Mantar Soslu Biftek

Mantar soslu biftek; herkesçe bilinen ve çokça sevilen biftek tarifine, basit bir şekilde hazırlanan mantar sosunun eklenmesiyle elde edilen son derece lezzetli bir...
Devamını Oku

Kolay Mantar Sote

Kolay Mantar Sote, Özellikle çalışmak durumunda kalan anneler ve hanımlar için büyük kolaylıktır. Bu tarifin yanına pirinç pilavı ve cacık olduğunda akşam ye...
Devamını Oku

Mantar Soslu Tavuk

Sofra kurmak: Eğlenceli bir işken, bir o kadar zahmetli ve emek verici bir uğraştır. Özellikle de misafiriniz gelecekse ya da özel bir sofra kurmanız gerekiyor...
Devamını Oku

Mantar Çorbası

Mantar çorbası; geleneksel çorbalardan farklı biz lezzet denemek isteyenler için ideal bir tariftir. Yazının devamında da gerekli malzemeler listesi ve adım ad...
Devamını Oku

Fırında Mantar

Fırında mantar hem protein bakımından zengin hem de lezzet bakımından zirvede bir yemek olarak özel akşamlarınızın şık bir detayı olabilir. Hem görünüş ...
Devamını Oku

Fırında Mantarlı Patates

Fırında Mantarlı Patates, özellikle çalışan bayanların akşam iş dönüşü kurtarıcısı olan fırında mantarlı patates yemeği çarçabuk hazırlanışı ve enfes ta...
Devamını Oku

Mantarlı Omlet

Mantarlı omlet; herkesçe bilinen sade omlet tarifine mantar aromasının eklenmesiyle elde edilen; tercihe göre daha lezzetli fakat mutlak bir şekilde daha besle...
Devamını Oku

Kremalı Mantar Çorbası

Kremalı mantar çorbası; ülkemizin hemen hemen her köşesinde sık sık pişirilen; diğer meşhur çorbalar kadar olmasa da artık klasikleşmiş olarak kabul edilebilec...
Devamını Oku

Kremalı Mantarlı Tavuk

Kremalı mantarlı tavuk, en kolay tavuk yemeklerinden biri olup zor zamanlarınız da çarçabuk hazırlayabileceğiniz niteliktedir. Özellikle Ramazan ayında iftar...
Devamını Oku

Kırmızı Mantar

Kırmızı Mantar, denildiğinde çok sayıda mantar türü akla gelir. Tabi ki her mantar yenilmez. Türkiye'de kırmızı mantar denildiğinde yenilebilen iki tür manta...
Devamını Oku

Mantar Nasıl Saklanır

Mantar nasıl saklanır, yılın her dönemi doğada bulunan mantarlar, aynı zamanda kültür mantarı olarak da yetiştirilmektedir. Mantarları üreme döneminde ya da ...
Devamını Oku

Mantar Nasıl Temizlenir

Mantar Nasıl Temizlenir, Doğanın gizli hazinesi olarak kabul edilen mantar, Doğadan toplanıp yenilebilen mantar türlerinin sayısı ise hiç de az değildir...
Devamını Oku

Mantar Çeşitleri

Mantar çeşitleri çok farklı yapılarda olmakla birlikte, yenilebilen ve yenilemeyen (Zehirli) mantar türleri bulunmaktadır. Bazı mantar türleri yenilebil...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mantar Kavurma
Mantar Güveç
Kıymalı Mantar Sote
Fırında Mantarlı Tavuk
Mantarlı Tavuk
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024