Mantarlı Yumurta
Mantarlı yumurta; birçok yönüyle hem tavada sade yumurtaya hem de menemen tarifine benzer. Bu yüzden en büyük avantajı; isminin çok özel gözükmesine rağmen epey basit bir tarif olmasıdır. Özellikle öğrenci evlerinin ve bekar evlerinin vazgeçilmez tatlarından olan tavada yumurta ve menemen; mantarlı yumurta tarifiyle bambaşka bir tada ve lezzete dönüştürülebilir.
Tek fark olarak; isminden anlaşılacağı üzere, mantarlı yumurta yapmak için mantar kullanılması gereklidir. Fakat bu tek fark dışında; tarifin hazırlanışında hiçbir özel durum ve hiçbir zorluk yoktur. Bu yüzden; temel düzeyde mutfak bilgisi olanlar dahi rahatça mantarlı yumurta hazırlayabileceklerdir. Yazının devamında da ilk defa deneyeceklere bir rehberlik olması adına; gerekli malzemeler listesi ve mantarlı yumurta için gerekli malzemeler yazılmıştır. Kolay gelsin.
Mantarlı yumurta için gerekli malzemeler- 3-4 adet yumurta
- 1 adet yeşil biber
- Bir tutam tuz
- 1 adet soğan
- Bir tutam karabiber
- 2 tatlı kaşığı zeytinyağı
- 150-200 gram kültür mantarı
NOT: Yukarıdaki malzemeler, 3-5 kişilik standart servis için uygun sayıdadır. Farklı sayıda servis yapacak olanların, malzeme miktarlarını bununla orantılı olarak ayarlaması gereklidir.
Mantarlı yumurta tarifi nasıl yapılır?- Gerekli malzemeler temin edildikten sonra mantarlı yumurta tarifine başlanabilir. Her yumurta yemeğinde olduğu gibi mantarlı yumurta tarifinde de malzemeler sırasıyla sotelenecek ve yumurta aromasıyla beraber servis sunulacaktır.
Fakat bu adımları uygulamaya başlamadan önce bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin mantarlı yumurta tarifine uygun bir hale getirilmesi gereklidir. Öncelikle; yeşil biber güzelce yıkanıp temizlenmeli, sapından koparılmalıdır. Ortadan ikiye kesilen yeşil biber çekirdeklerinden de ayıklandıktan sonra ince ince, küp şeklindeki parçalara doğranmalıdır. Aynı şekilde bir adet soğanın da çöpleri soyulmalı, güzelce yıkanmalıdır. Ardından bu soğan da uygun küçüklükte küp parçalara doğranmalıdır. Soteleme işleminde kullanılacakları için bu malzemelerin yeterince küçük doğranmaları çok önemlidir. Aksi halde hem kızarmaları zorlaşacak hem de mantarlı yumurtanın tadını bozacaklardır. Son olarak; 150-200 gram mantar da güzelce yıkanıp saplarından ayrılır ve tıpkı yeşil biber ve soğanlar gibi dilimlenerek uygun küçüklükte parçalara doğranır. Mantarların doğranmasında da aynı kurala dikkat edilmelidir. Malzemeler üzerinde yapılması gereken kesme, dilimleme işlemleri bu kadardır. Hepsinin kolayca ulaşılabilecek şekilde yakınlarda bulundurulması yeterlidir. Ayrıca; tüm malzemeleri karıştırarak soteleme işlemi yapmak üzere uygun büyüklükte bir tavanın da şimdiden hazır edilmesinde fayda vardır.
- Hazırlıklar tamamlandıktan sonra mantarlı yumurta tarifinin ilk adımı uygulanır. Bunun için; soteleme işlemi yapmak üzere ayarlanan tavaya tüm zeytinyağı dökülür. Zeytinyağı kısık ateşte hafifçe kızarmaya bırakılır. Burada zeytinyağının tamamen kızması beklenmelidir. Çünkü sonrasında malzemeler ekleneceğinden; aynı zeytinyağı dakikalarca kızarmaya devam edecektir. 2 dakika kadar zeytinyağının tavada ısıtılması sağlandıktan sonra; dilimlenmiş olan mantarlar bu tavaya atılır ve ilk kızartma işlemine devam edilir. Bir dipnot olarak daha belirtmek gerekirse; malzemeler sırayla eklenip soteleneceğinden; aradaki süre boyunca gereken özenin gösterilmesi ve her bir malzemenin yeterince kızarmasının beklenmesi gereklidir. Tüm malzemelerin aynı anda boca edilerek kızartılması kesinlikle tavsiye edilmez. Bu durum; mantarlı yumurtanın tadını mutlaka etkileyecektir. Bu kurala göre; mantarların yeterince kızardığının belirtisi; suyu dışarı salmalar ve bir süre sonra geri çekmeleri olacaktır. Bu belirtiler görülür görülmez mantarlı yumurta tarifinde bir sonraki adıma geçilir.
- Bu adımda; mantarlı yumurtanın sos niteliğindeki malzemeleri hazır edilecektir. Yeterli bir süre sotelenmiş olan mantarların üzerine; dilimlenmiş olan bir adet soğan da dökülür ve aynı soteleme işlemine devam edilir. Ayrıca tüm bu soteleme işlemleri boyunca bir tahta kaşık, vs. Gereç yardımıyla karıştırma yapılması faydalı olacaktır. Karıştırma eşliğinde yeterince beklendikten sonra; soğanlar kokularını dışarı vermeye ve pembeleşmeye başlayacaktır. Bu belirtiler görüldüğü anda; dilimlenmiş olan yeşil biberler de mantarlı yumurtaya ilave edilir ve soteleme işlemine devam edilir. Aynı işlemlere tabi tutulan yeşil biberler de bir süre sonra dışarı koku verecek ve renkleri değişecektir. Bu belirtiler görüldüğü anda mantarlı yumurta için bir sonraki adıma geçilebilir.
- Artık mantarlı yumurtanın ilk temel kısmı tamamlanmış; geriye diğer temel tadın eklenmesi kalmıştır. Bunun için tahmin edileceği üzere yumurta kullanılacaktır. Yemeği tadacakların tercihine göre; 3-4 adet yumurta tavaya kırıldıktan sonra; tıpkı sahanda yumurta yapar gibi karıştırma ve soteleme işlemine devam edilir. Burada da yumurta; yeterli bir süre geçtikten sonra; tıpkı tavada sade yumurta kırar gibi davranacaktır. Yani katılaşacak ve tavaya yayılacaktır. Yumurtalar da söylenen belirtiler görülünceye kadar sotelendikten sonra; son olarak sırası fark etmeksizin mantarlı salatanın tuzu, karabiberi ve varsa eklenmek istenen diğer baharatları da eklenir. Kısa bir süre daha karıştırma işlemine devam edilir. Baharatların iyice yedirildiğinden emin olununca mantarlı yumurta ocaktan alınır ve sıcak olarak servis edilir.
- Mantarlı yumurta tarifi tamamlanmıştır; afiyet olsun.
19.01.2024 01:54:17
Mantarlı Yumurta ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Mantarlı Yumurta"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|